Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J23a26n 98V18l96k

19. 5. 2022 8:17

Inflace působí až komicky - přetoky peněz v neprospěch jedněch ku prospěchu druhých. Oproti přírodním zákonům : včely pracují bez ohledu na inflaci, voda dává energii, stromy rostou i ta kráva se sama napase a vyroste . .

1 0
možnosti
JV

J32a52n 51V43ě80r85n92ý

19. 5. 2022 8:02

Já vlastně nějak netuším o čem má tenhle pakvil zas být. Asi další ohraná deska se skladbou "euro špatné." Nechápu to Zlínský kraj a Praha můžou mít stejnou měnu, ničemu to nevadí. Ale představa že by člověk nemusel při každém nákupu hledat jaký je kurz za euro je tu pro některé úplná dystopie.

2 0
možnosti
Foto

1. Jednou z nemnoha výhod stáří je, že může srovnávat: Prý žijeme v extrémní době:

- v roce 1811 vyhlásil náš stát bankrot.

- Během 1. světové války a poválečné inflace a oddělování měny byly rakouské peníze i s veškerými úsporami znehodnoceny prakticky na nulu,

- Během 2. světové války a měnovou likvidací 1953 (říkalo se tomu reforma) byly úspory znehodnoceny také téměř na nulu.

To byla extrémní doba, ne dnes, kdy můžeme pohodlně peníez přelít do zlata, akcií nebo nemovitostí ...

2. Centrální banka nastavuje úrokovou míru mimojiné ve vzthau k inflaci. Reálná úroková míra přece musí být vyšší než inflace!

3. úroková míra v Eurozóně je uměle nízká a má to mnoho negativních dopadů.

3 0
možnosti
RP

Taky ale na to v každé krizi spousta lidí doplatila. Spousta lidí rovnou spáchala sebevraždu, spousta lidí, zejména starších, co před krizí měla celoživotní prací nashromážděny prostředky na slušné stáří je najednou ztratila a dožili jako žebráci, spousta lidí zchudla a strávila potom i celý zbytek života snahou se opět dostat tam, kde byli před krizí...

A je fakt, že vždycky i nějací lidi zbohatli, protože využili příležitosti.

Ale jinak, chceme nebo nám to nevadí, aby spousta lidí plošně zchudla? Když navíc k tomu ti lidi dneska často odvykli být chudí a jako chudí úsporně žít, takže spousta lidí se z toho zchudnutí dnes už nemusí vyhrabat?

2 0
možnosti
JD

1.Inflace je v eurozóně dlouhodobě nižší.

2. Když se někde něco šustne tak koruna padá.

3 0
možnosti
RP

Eurozóna hrne dluhy eura před sebou a neustále je zvětšuje. Až dojde k tomu, že se to bude muset splácet, nastane ve všech zemích s eurem tvrdý otřes a spousta krachů. Odělená měna jako je koruna to může při správném manévrování kurzu a úrokové míry velmi ztlumit.

1 2
možnosti
Foto

Chcete "pomáhat" Ukrajině, tady to máte...

5 7
možnosti
JW

Neskutecna hloupost o euru, zvlast dnes. Zijeme v nejhorsim moznem svete, vysoka inflace a vysike uroky. Kdybychom byli v rurozone, meli nychom pri srovnatelne inflaci a nizkem fx ruziku daleko nizsi uroky. Nemuseli bychom se bat, kdy nam ČNB prodlouží stagnaci a prodela nejakou tu miliardu na nenovych intervencich jsko druhdy, nemuseli bychom se bat, ze podpori inflacidrastickym snizenim sazeb v prostredi prehrate lokalni ekonomiky a nemuseli bychom byt svedky prudkeho oslabeni koruny s potencialem dalsi inflace kdyz se dedovi z Lan zamane skodit. Nemusela by tez nase centralni banka realizovat masivni ztraty pri menove intervenci proti reputaci noveho guvernera. Nevyhody? Nejak je u ekonomiky velikosti a sily nasi nevidim.

2 4
možnosti
RC

Takze vy podporujete dluzniky proti stradatelum? Protoze stradatele jsou poskozeni, pokud jsou uroky na vkladech vyrazne mensi nez inflace.

3 0
možnosti
JV

Tak je pravda, že za zkažený životy některých lidí může zásadně někdo jíny. A nedej bože, že jim někdo neřekne co a jak mají dělat. Vzít svůj život do svých rukou je evidentně nad jejich síly. No a tak zvolí Bureše a jim podobné a ještě pláčou, že se nemáme jako na západě, nebo ve Švýcarsku ;-) To prostě nejde vymyslet ani v céčkovém filmu.

2 2
možnosti
VS

Tak ono s Fialou a jeho partou je to z blata do louže, možná spíš přímo do bahna. :(

5 3
možnosti
JR

J44a90n 60R49á11ž

18. 5. 2022 19:24

Tvrzení že, inflace 15% připraví všechny o 15% jejich finančních prostředků, není přesné. Tratí všichni , to je jisté, ale není to rovnoměrné. Někdo tratí hodně a někdo méně, neb dnes více než jindy záleží, do jakého segmentu zboží, či služeb směřují rodinné výdaje, jaké má kdo dluhy a pod. U podnikatelů je rozhodujícím faktorem, jak je jejich podnikatelská činnost ohrožována rostoucími cenami energií a dalšími vstupními náklady, které nemohou promítnout do konečné ceny produkce.

Nejvíce inflaci pocítí lidé s hypotékami a podniky s velkými provozními úvěry. To je naprosto zřejmé. Např. některé banky už prognózují, že po skočení úrokové fixace, nebude moci dodržet nové splátkové podmínky více jak10% hypotéčních dlužníků. A to je hodně zlé!!

2 0
možnosti
RC

Myslim, ze tvrzeni, ze to nejvice pociti lide s hypotekami, je velmi odvazne.

Predevsim ti lide z velke casti budou jeste roky platit splatky s nizkou urokovou sazbou. Pricemz pri vysoke inflaci se da ocekavat, ze nemale casti z nich poroste mzda podobne jako je velka inflace. Takze kdyz ja mam konec fixace za 3 roky, ale zaroven by se mi upravila do te doby mzda rekneme o 15%, tak mi hodnoce dluhu podstatne klesla a i pri zvyseni urokove sazby (ktera za tri roky nemusi (nerikam, ze nemuze) by nutne moc vysoka), na tom budu porad dobre. Nedavno jsem to pocital - z puodni sazby 5.69% jsem naklesal na soucasnych 2.69% a vzhledem k tomu, ze jsem v minulosti (bohuzel) zaplatil nejake mimoradne splatky, tak by musela byt nova sazba me hypoteky 23%, aby sazba odpovidala puvodni velikosti splatky z pocatky splaceni upravene o rust me mzdy od te doby dosud. To je velmi nepravdepodobne.

Tech 10% dluzniku, o kterych pisete, budou nejspise nestastnici, co jim konci fixace letos nebo za par mesicu a tuto vec ignorovali a v dobe nizkych sazeb jeste pred pul rokem se na to nijak nepripravili.

1 1
možnosti
AM

A78d16a93m 31M72a88l24ý

18. 5. 2022 16:41

Tvrzení Jiřího Rusnoka, že bez zvyšování úrokových sazeb by česká inflace byla až 25 procent a kurz koruny by byl 30 korun za euro, se kterým autorka horlivě souhlasí není mezi odborníky příliš přijímáno.

Řada z nich si myslí opak.

3 3
možnosti
JR

J43a34n 64R15á98ž

18. 5. 2022 19:04

Máte pravdu, řada ekonomů má názor opačný než Rusnok, co se týká zvedání úroků, ale je to jen jen řada odborníků navázaných na exportní podniky, jejichž hlas není nijak závazně vnímán A rozhodně to dnes už není většina.

Kdyby zvyšování úroku nebylo instrumentem když už ne k zastavení inflace, tak alespoň k jejímu brždění, tak FED nezvyšuje úroky tempem nevídaným od osmdesátých let a paní Lagardére by neohlašovala, že ECB bude muset úroky zvedat, neb inflace v eurozóně se vymyká kontrole. A to riskuje, že zvednutí úroků mnohé země, v souběhu s tím, že ECB přestává za dumpingové ceny kupovat dluhopisy předlužených zemí, přivede do pořádného maléru .

I nový guvernér ČNB se dal slyšet, že bude respektovat současnou politiku ČNB zvyšování úroků, což i posílilo korunu.

3 0
možnosti
Foto

J79a70n 42Š70i96k

18. 5. 2022 9:49

Základ problému je ve finančním vzdělávání od základní školy. Je nepochopitelné, že se najdou tací, kteří si berou půjčky, aniž by si je mohli dovolit, že máme vysoký počet exekucí, že se část populace nechá opít rohlíkem od finančních poradců, že tolik obyvatel podepisuje smlouvy, které nečtou. Umět spočítat rovnici není totéž jako řešit hypotéku, kde máte spoustu vlivů a proměnných. Peníze ležící bez užitku na účtech nejsou problémem bohatých, kterým někdo radí, ani chudých, kteří na účtu nic nemají. To střední třída je ta, které finanční gramotnost chybí a která by vzdělaná být měla. Nedivme se pak, že řada ministrů, kteří ke střední třídě patří, motají jablka s hruškama a dopady to má z dlouhodobého hlediska pro naši zemi fatální. Dodnes máme financování penzí systémem vymyšleným Otto von Bismarkem v roce 1889. Ani v tak moderní zemi jako máme my, nikdo neprosadil nic lepšího!!! Proč asi. Hezký den

3 0
možnosti
RC

Stredni trida vzdelavana byt muze, ale to by musela chtit....

Pokud polovina lidi investuje, tak cast stredni tridy asi nejak vzdelana v teto oblasti je. Tedy pokud mezi nimi nejsou i taci, co jim pred 15 lety nekdo nabouchal IZP s vysokymi poplatky, nebo predplacene investice s vysokym vstupnim poplatkem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,56
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články