Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PA

Ó můj bože. Tady je to samej velkej Eeeeekonom. Daně v podstatě nemusí bejt, jak to tak čtu. Stát se musí postarat.

Z čeho by potom platil Vojsko, Policii, Lékaře, Učitele, Soudce, Úředníky a jejich výdaje? A co důchodci? Bez nich by jste tady nebyli. Vždyť nikdo z nich nic nevydělá, jenom spotřebovává. A také je zapotřebí zaplatit údržbu státních budov, památek, silnic, zaplatit vojákům jejich hračičky atd. Jak to tak čtu, tak je to tady samej potenciální ministr financí, kterej by to dokázal uřídit bez daní. Magoři.

Upřímně, většina z Vás je tady horší, než ta Schillerka, která byla mimochodem nejhorším ministrem financí, co znám.

Většina těch výdajů ze státního rozpočtu jsou výdaje vynucené zákony (tzv. mandatorní výdaje), takže mnoho stupňů volnosti Vám to neposkytne. Jediný, co tak můžete nepřidat učitelům a lékařům, soudci si na prachy nenechají šáhnout - ti se mají, jak v bavlnce. Na vojsko by jste měli dát více (požadavek NATO). Můžete omezit údržbu silnic, budov atd, ale to lze tak jeden rok, v dalším to zaplatíte 2x. Ano jsou zde státní úředníci, kteří v mnoha případech berou nehorázné peníze, někdy skoro za nic, ale ve srovnání s důchodci je to jen kapka v moři. Neustále roste jejich počet a jejich mzda, která je průměrem mimochodem větší, než průměrná mzda lidí, co je živí za soukromého sektoru, což je problém, který by měl řešit. Úředníkům rostou mzdy každý rok o inflaci a celá řada lidí v soukromém sektoru má mnoho let nominálně stejnou mzdu.

Co je podle mne potřeba, tak to jsou mandatorní výdaje státu a to úpravou zákonných norem tak, aby tyto výdaje poklesly. Nyní tomu nahrává inflace, která posiluje státní příjmy, takže ́ve finále nebude deficit rozpočtu tak velký, jak jej Schillerka s Babišem chtěli mít. Bohužel tato cesta nám ubírá z našich úspor, takže je nutné se naučit tomu bránit, ale to je již jiná kapitola.

1 2
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články