Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kapitalismus jako svět bez investic, které skončí masivní ztrátou. Svět dokonalé organizace, kde se pro zisk maximálně a efektivně postaráme o blaho nemocných a do všech bude přitom dostatečně nainvestováno. Svět kde vznikne sama od sebe dostupnost zdravotní péče pro všechny i v posledním zapadáku. Ehm, kolik že to autorovi je? Sedm? Já taky netuším, jak zdravotnictví organizovat, ale článek mi připadá extrémně naivní.

3 0
možnosti
Foto

Hrozně nerada Vám beru iluze, které nenahradím jinými, ale neexistuje na světě systém, který by zajistil, že bude dostupná zdravotní péče úplně pro všechny i v posledním zapadáku za nic. Neumí to kapitalismus, ale ještě méně to umí všechny ostatní systémy. Kapitalismus vám aspoň umožní si na to vydělat. Víc vám nikdo nedá. Buď si na to vyděláte a budete rád, že jste si na to mohl vydělat nebo naskočíte na pohádky socialismu, kdy bude údajně dostupná zdravotní péče pro všechny a všude, ale zejména pro papaláše.

1 1
možnosti

Obecně vzato, zdravotnictví JE primárně služba a až sekundárně výdělečný podnik. A že třeba v tý USA nefunguje primární péče o psychiatrické pacienty, protože se prostě tahle služba těm kapitalistům nevyplatí můžeme sledovat poměrně často v médiích. Adorace kapitalismu jako systému neřeší zdravotnictví jako systém. A ne, nevím co je řešení ale abych poznal že je zeď křivá, nebo chleba hnusnej, na to nemusím být zedník nebo pekař.

1 0
možnosti

Až příliš mnoho Čechů trápí neléčitelné postižení "odezdikezdizmus". Zajímavé je, že pokusy vystavit takového jedince účinkům klimatu jiné země nepomáhá, ba postižení může i zhoršit.

Když jsme se ocitli u zdi socialismu a zjistili jsme, že za zdí už nic není ani ten komunismus není reálný, ale imaginární, tak jsme se pokusili mírně pokročit a zase jsme zjistili, že socialismu lidskou tvář nasadit nelze.

V důsledku pohybu politických ker v Evropě se i naši zarytí komunisti pustili dobrovolně kormidla a byli vrženi do spárů reálného kapitalismu a divoká devadesátá vytřídila vexláky a komouše tak, že není poznat rozdíl.

Bohu dík ale vznikl i zárodek skutečných pracovitých kapitalistů, kteří mají pevný firemní základ a postupně vytlačují firmy závislé na kamarádíčkování a korupci, vlastně lobbingu.

A tenhle skutečný kapitalista ví, že potřebuje servis o ochranu od státu a kuli tomu musí odvádět daně. Takže fakticky nejde o to, kolik zaplatí státu, ale kolik se mu vrátí zpátky v podobě toho servisu. Kapitalismus některé věci prostě nevyřeší, řešit nechce, soustředí se na zisk a nelze se divit, že ho nezajímá nějaká solidarita, humanismus, občanská spravedlnost a soužití, to nechává na státu, který si na to platí. Kapitalistu nezajímá ani zdraví, pokud nenese zisk, takže kapitalista vyzobe jen to ziskové a na zbytek si platí stát.

Takže to vypadá, že za ono polosocialistické peklo mohou kapitalisti, kteří státu nedají dost prostředků.

Tak jednoduché to ale není, zákony a daně určují poslanci a ty si volíme my. To znamená, že současná většina v parlamentu poznamenaná komunisticko-estébáckou minulostí, která prošla divokými devadesátkami ve zdraví, nemůže ani vyplodit nic jiného než "polosocialistické peklo" a to nejen ve zdravotnictví.

Závěr je ten, že stát ve zdravotnictví být musí, kapitalisté vše dělat prostě nebudou, ale musí tu bít jiná garnitura co všechno neukradne dřív než to dopadne na zem, tedy kam správně má.

Jsou tu volby, tak uvidíme.

3 1
možnosti

Jinak Singapůr je země s jednou z nejstriktnějších regulací všeho na planetě. se zákony i na takové věci jako je odhazování žvýkaček.

1 0
možnosti

Naprosté nepochopení problému. Nemáto s kapitalismem nic společného. Ten v Afganistánu je.

Zdravotnictví samozřejmě umí i socialismus a většinou i lépe než ten kapitalismus. Nakonec v Evropě to většinově funguje lépe než v Africe, kde ten kapitalismus je v čiré podobě.

Bohužel autorka je manipulativní populistka, takže se zaměřuje na překrucování informací. Tenhle článek je toho hezkým příkladem.

2 3
možnosti

To je kec. V krizi socialismu jde do kytek zdravotnictví jako první. Pojedete na operaci srdce na Kubu, do Severní Koreje, Ruska, nebo do USA, GB, Německa? Pokud kapitalisté nemají zdroje z podnikání nefunguje ani zdravotnictví, Afrika potřebuje solidní úspěšné místní podnikatele, pak bude i zdravý stát a zdravé zdravotnictví, to je naděje. Socialismus naději nemá, jen cestu z kopce.

3 1
možnosti

Systém bez zpětné vazby, tedy bez korekcí dříve či později zákonitě překročí hranice jeho akceptovatelnosti a stává se sebedestruktivní (to je obecný systémový princip).

Kapitalismus, zánikem socialistického bloku zjevně ztratil svou opozici, a tak i nutnost korekce sebe sama, čímž viditelně zcela "ulítává" mimo akceptovatelné hranice a degeneruje, pracuje na destrukci sama sebe.

Paní Šichtařová buď dosáhla svého stropu, co se týká politické ekonomie a ekonomického systému a nebo pracuje na objednávku - zadání na propagandě podpory kapitalismu za každou cenu, něčeho, co je i systémově neobhajitelné, zjevně se tedy dopouští účelové manipulace.

:-)

1 1
možnosti

Kapitalismus je nejvyšší dobro, ideál a božstvo a stát je ohavný nepřítel a zavrženíhodný zloduch.

1 2
možnosti
Foto

Jen by dovolil napsat,že u nás žíje a umíra 80000,- lidí pod mosty be jakékoliv lékařské péče. Sehnat zubaře je v některých oblastech velký problém,o cenách ani nepíšu.

2 4
možnosti

A zubařů je podstatně víc než dříve. Ale jsou v městech a nechtějí dělat základní zubařinu.

2 0
možnosti
Foto

J26a38n 25C14i49b37u98l62k22a

23. 9. 2021 11:46

Pomohlo by: odstropovat pojistné a nazvat ho daní (možná by to nakonec umožnilo i jeho snížení); spoluúčast pacienta u nadstandardních úkonů a v nestátních zařízeních; jedna pojišťovna pro standard, ostatní pojišťovny pro nadstandard; výrazné bonusy-odpočty u lidí dbajících prevence a naopak; odstranit nesmysl o ústavním právu na rovný přístup ke zdravotní péči - proč jen k tomu a ne rovnou ke všemu!?

4 1
možnosti

Švédsko je vtipný příklad. Díky opravdu divokému kapitalizmu se dostali mezi 3 nejvyspělejší ekonomiky na světě. Pak si zavedli socializmus, je vtipné sledovat starou generaci, která byla hrdá, že od státu nic nechce a vybudovali bohaství a děti, které volají dej nám víc! Díky kapitalizmu si může Švédsko socializmus dovolit, ale na jak dlouho?:))

3 0
možnosti

Spíš bych řekl, že "staří" (přátelíme se desetiletí s tamější rodinou, pán i paní mají sourozence také 75-80), že si sociálních vymožeností vážili a váží, ale nezneužívají ho. Což u mladých prý tak neplatí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 42,83
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články