Foto

Vím, že autorka tady diskuse vůbec nečte, tak pro ostatní. Ten pokles přispěvatelů do třetího pilíře může být způsoben také tím, že prostě stárneme. Že lidé, kteří spořili, odešli do důchodu, a o stejný počet nevzrostlo množství ekonomicky činných.

Jenže tuto variantu autorka nezvažuje, pouze zase věští pohromu a zkázu. Jako vždy.

Foto

Pane kolego, ono to její strašení je ale užitečné. Postraší nás, ale za čas se ukáže, že se nic katastrofálního nestalo, a my se můžeme radovat!

Foto

Důvodem poklesu počtu účastníků penzijního spoření je zcela jednoznačně způsoben tím, že stát přestane přispívat lidem, kteří dosáhli důchodového věku a tato skutečnost byla známá již vloni, jen se přesně nevědělo, od jakého data ta změna začne platit.

Vzhledem k tomu, že změna začne platit od 1. července, dá se letos očekávat další pokles počtu účastníků, protože důchodců spořících touto formou je značně vysoké procento a od července pro ně tento systém ztrácí smysl.

S akciemi to nemá žádnou souvislost, protože penzijní fondy se státním příspěvkem do akcií téměř neinvestují.

PG

P77e34t83r 12G97r52u19b28e83r

16. 3. 2024 19:14

Pokles počtu penzijního spoření tím letos moc ovlivněn nebude, ale jeho objem v penězích ano. Každý, kdo ho má sjednané ho nechá doběhnout, pouze sníží spořenou částku na minimum, tj. na 100,-- Kč měsíčně.

MM

Mě, jako laika v ekonomice a statistice udivuje, kolik odborníků, dle v krátkém čase prudce narůstající karmě, zde mezi námi je.

Foto

Taky mě to napadlo. Upřímně řečeno, nejsem v ekonomice až tak neznalý, ale i tohle chce pozorné čtení, aby to člověk pochopil.

Dle mě jsou následující možnosti:

- Karmuje se podle jména a je jedno, co napíše.

- V článku se vyskytuje kritika EU, USA a slovo neziskové organizace. A to, jak všichni víme, zde karmu velmi znásobuje.

- Karmový podvod.

RV

R73o39m16a86n 32V36o45l49e62k

16. 3. 2024 21:48

Stát zaměstná 100 nových státních úředníků, kteří rozhodují o přidělení dotací. Tyto úředníky přetáhne soukromému sektoru. Mezd je v ekonomice vyplaceno stále stejně, jen 1000 lidí už nepracuje pro soukromé společnosti, nýbrž pro stát.

Tady čelíme matematickému zkreslení

LM
PJ

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=814446

ono to je taky tím,že se změnily podmínky a spousta důchodců penzijko zrušili. Navíc banky nabízejí možnosti investic do různých akciových fondů.

JJ

Když nic, tak je aspoň s touhle paní legrace

JP

Jako..... cože? Nelogické propojování nesouvisejících věcí, hlavně že zase postrašíme Evropskou unií a státem? Neboli články furt dokola, potisící na stejný téma? Tak jo, no. Jak praví poupravený vtip.... Šichtařová předpověděla všech 9 ekonomických krizí z 5.

VP

Dotace je ekonomický nesmysl a v podstatě zdražuje výsledný koš zboží (služeb), pro který byla určena. Dám vám příklad: Král Dobromysl se rozhodne dotovat 1 kg hovězího zadního částkou 100 Kč. Fantastická myšlenka, jak budou lidé platit za 1 kg hovězího méně, má podstatnou chybu. Stejně jako ve fyzice platí, že energie nejde vyrobit, ani zničit, ale pouze přeměnit, tak i v ekonomice platí, že Dobromysl vám zdvihne o stovku daně. Jenže 40 Kč spolkne vlastní systém, který bude dotace vybírat, rozdělovat a evidovat. Maso zlevní o 60 Kč.

Foto

Sice nesmysl zalozeny na prirozenem starnuti populace, ale furt lepsi, nez kdyz tahle dama podporuje Putinovske zlo.

Foto

Samozřejmě - pokud jsou nějaká data v souladu s teoriemi autorky, je to v pořádku (a žádné statistické zkreslení to není). Pokud jsou ale data v rozporu s názorem autorky - tím hůře pro data!

  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články