Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK
JF

A to je ještě stále ve hře ono právo VETA. Jak asi to bude vypadat, až se jeho zrušením pravomoci té Bruselské hydry ještě posílí?

A jak to bude vypadat až bude mocnější o vlastní armádu?

0 0
možnosti
Foto

J21a32n 30S26v20a71t12e54k

3. 2. 2024 22:16

Ono by bylo normální (a očekávané), kdyby každá země, která má osobní zkušenost s nejmenovanou východní despocií, byla ve svých postojích jednoznačně proti této despocii.

Je zvláštní, že v Maďarsku nerezonuje rok 1956 společností tolik jako rok 1968 naší společností, o polských zkušenostech (historicky daleko horších) raději ani nemluvě, stejně jako o pobaltských zemích.

Problém je, že v Maďarsku daleko více rezonuje Triannon. A s tím je spojená myšlenka, že pokud snaha zvrátit výsledky (studené) války projde Rusku (a umožní se agresorovi násilná změna hranic vzniklých po prohrané studené válce), mohlo by se to podařit i Maďarsku. (Mimochodem to vysvětluje postoje Turecka, které zase coby Osmanská říše doplatilo rovněž na výsledek 1. světové války).

Vzhledem k tomu, že primárním smyslem EU (už při vzniku EHS apod.) bylo zabránit potyčkám mezi evropskými zeměmi (hlavně mezi Franciií a Německem), nedivme se, že se EU nelíbí snaha (byť nepřímá) Maďarska podpořit Putina, protože pokud to vyjde Putinovi, potom Orbánovi, potom... komu? Německu? Rakousku?...

A rázem bychom byli tam, kde být rozhodně nechceme...

Prostě je třeba klepnout Rusy přes prsty natolik, aby se stáhli za mezinárodně uznané hranice a již (ideálně nikdy více) nestrkali své rypáky ke svým sousedům a respektovali jejich právo zvolit si svůj vlastní socioekonomický i bezpečnostní model (tj. možný vstup do EU i NATO).

<<A k dosažení tohoto cíle je třeba, aby EU vystupovala opravdu jednotně>>, aby Putin neměl pocit, že nás může rozdělovat a že budeme tancovat, jak bude on pískat.

Pokud chtějí Rusové tancovat kozáčka, nic proti tomu, ale jen za svými hranicemi a nesmí k tomu nutit své sousedy!

Pro EU je životně důležité, aby Putin na Ukrajině neuspěl, aby tam vykrvácel (jeho vojáci bohužel doslova). Když chce Rus mít svůj ruský ráj, ať ho má, ale ať ho neexportuje!

<<A k tomu musíme být jednotni a musíme být schopni převědčit členy EU, že je lepší být jednotni.>>=>proto ty oprávněné tlaky na Maďary

5 0
možnosti
VB

Zbytečném štráchy, Maďarsko má být vyloučeno z Unie a NATO. Jednostranně.

No a předtím zablokovat cestování Maďarům do USA a dodávky zbraní, třeba Leopardů.

Maďaři, kteří jsou pro členství v Unii by se museli rozmyslet, zda nemají sundat Orbána nebo být v Unii.

2 4
možnosti
DR

Díky za foto, kdybyste ho necpala do každého blogísku lobbísku, zapomněli bychom, jak jste přenádherná!!!

1 1
možnosti
ZV

Paní Šichtařová mohla by jste nám ten tajný dokument ukázat nebo alespoň říct kde je možný dohledat? Protože takových "tajných" dokumentů si můžu vymyslet desítky.

5 0
možnosti
Foto

Dejte si do google "financial times hungary ukraine"

Je to především o tom, že EU počítala s tím, že Maďarsku stopnou evropské peníze.

1 0
možnosti
Foto

J60a60n 22S62v75a86t32e23k

3. 2. 2024 17:49

Tyto formy ekonomického zakleknutí jsou bezprecedentní u spolupracujících zemí, odpovídají sankcím vůči zemím, s nimiž jsme ve válečném či předválečném stavu.

Zdroj: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=812550

Souhlasím s autorkou, nicméně bych rád od ní spatřil, jak se ve své době vyjadřovala k "zaklekávání FÚ" na firmy, které byly v nějakém konfliktu (rozuměj stály v cestě) nejmenovanému nemajiteli (toho času ministru financí a pozdějšímu premiérovi Vlády ČR) lokálního ekonomického giganta?

Tam sice nešlo o politiku, ale rovněž o zneužití pravomocí ekonomicky silnějšího subjektu (který měl navíc zastání ve vládě)...

3 0
možnosti
Foto

Co brání jednotlivým státům poskytovat peníze samostatně?

0 0
možnosti

to je dobrá otázka. Za mě - do EU se posílá příliš velké množství peněz a tím si její vedení bere vliv, který by prostě mít neměla. A pak právě tlačí "ekonomicky" na neposlušné. Což je myslím hlavní problém EU - celkové posouvání moci do EU. Nicméně státy samostatně posílají také. A přestože jsem v otázce UK naprosto proti postoji Maďarska, tak takovéto jednání (věřím, že to bylo v plánu) EU je hnus. A ani zrušení veta by moc nevyřešilo, akorát by to některé víc nas...o.

3 1
možnosti
EH

EU je hospodářský svazek států, ale hraje si na federaci amerického střihu v čele s nevolenou komisí.

Pokud Maďarsko blokuje peníze z EU, brání jednotlivým státům posílat peníze, kam chtějí?

Dotace se také blbě berou, když je stát zároveň plátce.

6 2
možnosti

Jestli tady někdo uplatňuje vyděračskou taktiku, tak je to Maďarsko, které dlouhodobě zneužívá možnosti veta při rozhodování EU. Myslím si, že by EU hodně pomohlo, kdyby právo veta podmínilo účastí na něm nejméně třemi státy. Možnost blokovat vyložené nesmysly by tak zůstala a zabránilo by se vyděračské taktice jednoho člena.

8 16
možnosti
TB

Buď veto platí nebo ne. A ne že se sice může používat, ale jen tak trochu a když to ostatním zrovna připadá.

18 2
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články