Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tohle se madam Šichtařové nepovedlo. Pokles výběru spotřební daně u tabákových výrobků není zpusoben pravidlem Lafferovy křivky, ale znatelným poklesem maloobchodních tržeb .

Když musí obyvatelstvo platit za energie trojnásobek bývalé ceny a když musí přežít inflaci 17 procent, tak mu na ty cigarety už tolik nezbude.

1 3
možnosti
PP

Wikipedie: "V roce 1976 Astrid Lindgrenová zjistila, že její mezní daňová sazba představuje 102 % zdanitelných příjmů." - proč jen 100 %, viz blog, státy daní i vyšší sazbou. U nás je daň stále kolem těch 50 % (den daňové svobody je pořád někde v červnu ).

0 0
možnosti
Foto

Mám pocit, že to tady vede mateřská školka...

5 0
možnosti
JK

K nadpisu: toto je neskutecne drza a neomalena osoba.

1 2
možnosti
RS

R33o67m50a50n 55S23l78u56k94a

19. 1. 2024 22:07

Šichtařová a Kovanda patří k iDnes stejně jako před 35 lety patřili k k vysílání ČsT soudruzi Jambor a Morávek.

2 3
možnosti
DM

Paní Šichtařová; nepředstírejte, že zde poučujete o ekonomii...: Ve skutečnosti mícháte (nejméně dvě) věci dohromady: a) Lafferova křivka je empirické pravidlo/úkaz, které/ý není podložen/é žádnou ekonomickou teorií, ale jen obvyklostí vyplývající z toho, že subjekt poplatný dani se snaží nalézt cesty, jak se - v případě, že cití její neúnosnost pro sebe - této dani vyhnout (a tudíž daňový výběrčí inkasuje méně, než kdyby byla pro poplatníka únosná a ten ji platil). b) Příčina nižšího inkasa spotřební daně u cigaret spočívá v tom, že v tabákových výrobcích byla zvýšena příliš (a ZVEDLA SE NEÚMĚRNĚ jejich) cena, takže jde o případ, kdy o tom, zda se na spotřební dani inkasuje více či méně rozhoduje cenová pružnost poptávky u dané komodity (tj. neovlivněná kompenzací příjmem). Souvislost s Lafferovým pravidlem je až sekundární. Rozbor situace (včetně příjmové kompenzace) provedl už před cca 100 lety ruský ekonom Jevgenij Sluckij (po něm řada dalších, např. John Hicks, R.G.D. Alllen a nejpodrobněji pak v 60.letech Anton Barten se svou fundamentální rovnicí spotřebitelské poptávky). c) Přitom záleží na tom, zda pro danou komoditu existuje alternativa, kdy užitek z ní lze substituovat (ať už jinou komoditou, což je pro kuřáky ne zrovna pravidlem), nebo - máme-li na mysli souvislost se zdaněním - možností si ji opatřit jinak/jinde; třeba pašováním nebo nákupem v jiné zemi... Ale primární roli v tom hraje zvýšení ceny (na čemž se zvýšení zdanění přirozeně podílí, ale jen zčásti)...

3 3
možnosti
RC

Laferova krivka je prosta aplikace matematicke Rolleovy vety v ekonomii. Rolleova veta mluvi o existenci maxima, ale NEUMI o najit (to je ten slavny Laferuv bod, ktery ekonomove samozrejme tez neumi najit, nebot se neustale meni).

2 0
možnosti
JK

Ale ono to s těmi daněmi takto snadné není. Vzít jako příklad marginální tabákové výrobky, je dobrý rozbor hodný středoškoláka obchodky, jenže celkové daňové zatížení je už jiná disciplína. Domnívám se, že máte na víc. Lafferova křivka má jistě svůj vrchol, jen různí teoretici ho vidí jinde (zvláště ti tendenční) a zcela určitě nezjistíte, kde se nacházíte ani po jednom roce po změně. Navíc můžete svůj stav zjistit jen přibližně, protože i když se v čase daň nezmění, tutově se mění okolní podmínky, takže ikonicky provádíte přesný výpočet s nepřesnými čísly. Zvláště politici jsou v tomto mistři.

Jde jen o to co jako občané za své daně od státu očekáváme, kolik jsme za to ochotni zaplatit (na daních) a kolik skutečně za své daně dostáváme.

Není chyba si myslet a dávat to veřejně najevo, že chci za své daně víc, chyba je si myslet, že něco dostaneme zadarmo.

3 0
možnosti
ZB

Někdy je lépe než učit nýmandy je nahradit někým, kdo rozumí financím, chápe podnikání. To ministři slepence opravdu nejsou!

11 4
možnosti
AJ

Tato komunistická rádoby ekonomka na úrovni Lipovské by se už neměla k tématu ekonomika vyjadřovat.

0 19
možnosti
DM

Neznevažujte ekonomické znalosti Hany Lipovské. Byla to jedna z mých přesvědčivě nejlepších studentek matematické ekonomie a ekonometrie.... Nemusím ve všem souhlasit s jejími politickými náhledy na soudobé dění, ale popřít její odbornou erudici prostě nelze; nevěřím, že byste s ní mohl polemiyovat na opravdu rigorózní úrovni ... (Šichtařovou jsem neučil, takže nehodnotím).

5 0
možnosti
RS

R28a44d24e66k 90S77c26h11ö96n

19. 1. 2024 14:55

Koukám, že se diskuze zvrhla někam, kam paní Šichtařová nemířila. Daň z tabáku dala jako příklad, na kterém vysvětlila co se děje, když se zvyšují daně až moc. Za mě má naprostou pravdu. Již léta tvrdím, že když stát sníží daně, vybere více. A propos, jediné co státní úředník dělá pro to aby se nedovážely tabákové výrobky z Polska je, že posílil celní hlídky, které otravují u hranic. Místo aby se zamyslel nad tím, proč je u nás tak draho a lidi radši utrácí v Polsku. Něco je špatně....

20 1
možnosti
RC

No u tabaku je to proto, ze Polsko ma po Bulharsku 2. nejlevnejsi cigarety....

A jinak - v Polsku bylo vzdycky levneji.

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články