Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máme si myslet, že Putin.

0 0
možnosti

Ano tak to nařídil ministerstvo výkladu pravdy, ale k Putinovi musíte ještě přidat Babiše !

Bez této dvojice by nebyl tento strašící recept kompletní !!!

1 0
možnosti
Foto

J32o37s17e74f 46B82á46r87t81a

19. 12. 2023 20:29

Pokud se omezí dusíkatá hnojiva, nedopadne to dobře. Je na tom závislá produkce potravin a v knize "Jak svět doopravdy funguje" to popisuje oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil. Kniha byla napsána v Americe a přeložena do češtiny.

3 1
možnosti

Naše vláda ale není složena z žádných myslitelů, ale jen politických tlučhubů !!!

2 1
možnosti

To je zase keců o ničem. Potraviny stojí tolik, kolik za ně jsou lidé ochotní platit.

Dnes jsem zrovna byl v hypermarketu a podle narvaných košíků si nemyslím, že by lidé měli s cenou potravin nějaký problém. A to v nich zdaleka neměli jen potraviny nezbytně nutné k přežití.

3 6
možnosti

A to nějak vyvrací cokoli, co autorka napsala?

5 0
možnosti

Aspoň že jsme opět v něčem první, že ?

Třeba inflaci !!!!

Sice jsme nejhorší z celé EU, ale tato vláda za to nemůže, že ?

0 1
možnosti

Dle očekávání 90% hysterek v diskuzi neřeší příčinu drahých potravin, ale osobu paní Šichtařové

8 2
možnosti

J87i60r69i 20B87o46r

19. 12. 2023 13:33

Někdy jsou peníze za VŠ studia zbytečně vyhozené.

1 0
možnosti
Foto

To je blbý, to se bude líbit.

3 8
možnosti

Článek je o příčinách cen potravin a ne o tom, co vidí Macháček v zrcadle.

8 3
možnosti

To jsou tedy blafy....zasáhla jste do oboru, v kterém pracuji a nestačím se divit. Konstatuji, že píšete jen povrchní a obecné drby, poplašné zprávy a nevíte o tom vůbec nic. Obdobné to bude zřejmě i s ostatními tématy, do kterých se pouštíte. Problémem evropského zemědělství je už po mnoho desetiletí nadvýroba. Proto dotace směřují k omezení výroby a ochraně půdy, vod apod., což snad dává smysl. Letos byly poprvé povinné úhory (nektarodárné, pásy kolem vod atd.), přesto cena obilí byla poloviční než v roce 2022. Za vyšší ceny nemůže rozhodně "zelená" politika, jejichž některé avizované části (omezování pesticidů) se zatím nemohou projevit. U nás bych viděl hlavní příčinu v monopolu Agrofertu v klíčovém bodu - výkup obilí a výroba a prodej krmných směsí, mouky apod. Ve "válečném" roce 2022, kdy bylo obilí drahé, adekvátně zvedl ceny, letos má obilí za polovic, ale ceny krmných směsí zůstaly stejně vysoké. Bylo by to na dlouhou diskusi, ale Vy máte zřejmě za úkol bojovat proti EU a využít k tomu její "zelenou" politiku.

9 12
možnosti

Zajímalo by mě, v jakém oboru tedy pracujete, když píšete o zemědělství takové nesmysly .

Cena obilovin se řídila podle Evropské nabídky a poptávky. Zemědělci mohou prodávat prakticky komukoliv a nikoliv jen Babišovi, který si zajistil pro svoji výrobu ucelený komplex - od chemikálií, zemědělské techniky, vlastní výrobu plodin a zemědělských výrobků, až po jejich zpracování - to znamená masa a mléka. Nevyužitou kapacitu nabízí i jiným dodavatelům, kteří mohou, ale i nemusí těchto služeb využít a mohou dodávat své výrobky komukoliv.

Ano zemědělci musí držet 10 % plochy jako úhor, ale majitelům půdy musí dál platit pachtovné, jako by z těchto pozemků měli výnos. Omezily se platby za plochu a cca 23 % z této zákonné platby se přerozděluje na zemědělce s velikostí do 150 ha. Tady přichází velké zemědělské podniky o další peníze, že elektřina zdražila, nemusíme asi vůbec polemizovat a že k 31.12.2022 museli zemědělci přecenit zásoby na cca 8000 Kč/ tunu, ačkoliv skutečná prodejní cena je cca poloviční snad také víte. To vedlo k nadlepšení HV za r. 2023 a povinný odvod daní ze zisku, který ve skutečnosti byl výrazně nižší. Takže tyto negativní prvky vstupují do nákladů letošního roku, přičemž zvýšení tržeb se letos jaksi nekoná.

Názorně tady vidíte, že tkzv. zelená politika skutečně vstupuje do zemědělských nákladů a snaha našeho MZeV svými přerozdělovacími procesy, kdy se dotace přerozdělují ve prospěch málo výkonných zemědělců, kteří dodávají jen 5 % potravin, má v konečném důsledku inflační tendenci u zbývajících 95 % výrobců.

EU dotované vepřové maso se k nám ve velkém vozí ze Španělska, Německa a Polska a tuzemská produkce se omezuje na minimum.

Co se týče zpracovatelských závodů, které jsem viděl na vlastní oči v Německu - tak vám mohu sdělit, že tam koncentrace došla tak daleko, že i ten největší český zpracovatel masa, obilí, či mléka je alespoň 10 větší, než ten náš největší zpracovatel.

11 4
možnosti
Foto

J56a26n 98Š16i11k

19. 12. 2023 9:40

Zajímavé. Takže ne Fiala? Ani Pekarová? No, ale to se z toho řada místních diskutujících zhroutí!!! Učinila jste pro ně zázračné odhalení. Jen jestli za tím vším není náhodou spíše globalizace a zavislosti, které jsme si v ní vypěstovali a když teď jedno očko v řetězu nefunguje, divíme se a divíme. O tomhle ale psát samozřejmě nebudete, protože základy pro toto neštěstí bylo položeno v dobách, kterou Vy považujete za tak skvělé. Hezký den

7 3
možnosti
Foto

Za asi všechno tady v Česku může pěkně "trhnuté" tržní prostředí obchodních řetězců, které odmítají prodávat výrobcům jejich zboží zdarma. Kdyby ale byli ochotní přijít o svoje zisky, měli bychom my Češi. Moravané a Slezané potraviny téměř zadarmo.

0 6
možnosti

A78d25a49m 70M18a91l97ý

19. 12. 2023 8:27

Čtu článek, abych se dozvěděl od renomované ekonomky odpověď na otázku z nadpisu?

A ouha! Odpověď nějak nemohu najít. Někde to tam musí být.

Paní ekonomka něco vypráví o stagflaci, makroekonomických indikátorech, o lidech z "globálních" institucí.

Nakonec jsem to našel. Je to tam.

Viníkem je enviromentální politika.

Takže žádný Fiala ani řetězce. Může zato Babiš! Nikoliv jako monopolní výrobce, ale jako ten, kdo schválil ten grýndýl!

7 3
možnosti

Jako je pravda, že bych byl taky rád kdyby v článku byl popsaný nějaký mechanizmus

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články