Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Pokud bychom se zeptali RNDr. Niedermayera , bývalého víceprezidenta České státní banky, jak jsem to udělal před několika lety já, dostali bychom jednoznačnou odpověď, kterou mě napsal : Samozřejmě euro a to mělo být už dávno.Napsal jsem to do svého blogu.

1 0
možnosti
ZZ

Ačkoliv mě Euro ani tak nevadí, tak zrovna u RNDr. Niedermayera jsi nejsem jist, že opravdu ví o čem mluví, nebo pronáší jen politická zadání, která od někoho dostal.

0 0
možnosti
JK

Jo,jó bylo to o lobingu hlavně bank ,směný kurs je vysokoprofitový. Komu vyhovuje czk ,komu € Průmyslu € , bankam czk. Ostatní debaty je jen vomáčka kolem přijetí či nepřijetí.

3 0
možnosti
ZZ

Také mám ten dojem, že toto je hlavní důvod proč na tom ČNB lpí. Na směnných kurzech se dá hodně vydělat a v minulosti v tom byli namočeni nejen bankéři, ale i politikové a celá směnárenská mafie.

1 0
možnosti
MK

No jako člověku, který pracuje ve firmě dodávající na český, slovenský a maďarský trh a s výrobou v Česku i na Slovensku by společná měna ušetřila velké množství starostí a práce, rovněž tak při nákupu surovin. A těch nákladů za administrativu s tím spojenou, co bychom ušetřil.... A pojištění kurzových rizik stojí také nemalé peníze. Fundamentální názory na tuto problematiku jsou mi úplně ukradené.

9 1
možnosti
ZZ

Ano - to je ryze praktická stránka věci.

0 0
možnosti
AT

Česká koruna

se dá zachránit jen tím, že se ji co nejrychleji zbavujeme a zbavíme, nebo inflace Nám z ní vytváří v našich rukou jen smetí, za které se již toho nedá moc nakoupit....

4 6
možnosti
JK

Jedno se ale musí Šichtařové nechat - když ČNB začala s tím kurzovým závazkem (posun kurzu z 24 na 27 Kč za EUR), tak proti tomu protestovala, s tím, že jsme všichni nejméně o 10% zchudli. Což byl samozřejmě ve své podstatě nesmysl, ale tak nějak vystihla tu okolnost, že tyhlety manipulace s kurzem budou mít vítěze a poražené a že většina bude na straně poražených. Tenkrát jsem se bavil s ředitelem jednoho našeho dodavatele (jsou z Karviné), co si o tom kurzovém závazku myslí. A ten to shrnul takto: "Tak alespoň budou mít lidé práci". Paradoxně v té odpovědi bylo zahrnuto všechno. Nyní, s odstupem, lze být v pozici generála po bitvě a říci toto: Ano, podnikatelé subdodavatelské ekonomiky využili zvýšení ziskové marže k tomu, aby svůj subdodavatelský byznys řádně rozšířili, a tím současně zcela vyčerpali trh práce. A protože je mlaďochů málo, tak náhle nestáli před volbou, zda-li přijmout špatně placené zaměstnání nebo se postavit na vlastní nohy v byznyse (a potenciálně se stát úspěšnými kapitalisty), protože mohli nastoupit do automotive na pozice středního managementu atd., vzít si hypotéku, a prostě se stát hard-core zaměstnancem, na tu dobu obstojně placeným. Problém je v tom, že nelze pizzu sežrat a zároveň si ji nechat na potom, nebo jak to říct. Tihle mlaďoši prostě nezačali podnikat, namísto toho jsou životně závislí na udržení míst v subdodavatelské eokonomice, která teď ovšem jde do kopru, protože aby vydržela, musela by se u nás práce zlevnit někam na úroveň Pákistánu, či Egypta. To asi nepůjde, to je jako kdybyste chtěli ze dne na den snížit důchody o 60%. Takže tím procesem, co jsme si mohli postupně projít v uplynulém desetiletí (nebýt kurzového závazku), totiž pod tlakem konvergující koruny opustit subdodavatelský byznys, teď budeme procházet naráz a šokově, se vším, co k tomu patří - a to bude zejména bankrot veřejných rozpočtů. Nebýt greedealu, pohlížel bych na to i tak docela pozitivně, jako na ozdravný proces. Takhle ovšem ne.

5 1
možnosti
JP

J80i28ř72í 70P22a26u15l

9. 11. 2023 8:14

"V podstatě všichni přítomní jsme se totiž shodli na tom, že euro není pro českou ekonomiku v tuto chvíli vhodné"

Ale I kdyby se vsichni shodli, že euro je pro českou ekonomiku v tuto chvíli vhodné, tak ho zitra mit nebudeme. A co bude za 5, 10 let nikdo nevi. A prognozy ekonomu, analytiku, expertu vseho druhu se zejmena dnes, v turbulentni dobe, meni tak casto, asi tak casto jak ja si menim ponozky.

1 2
možnosti
JV

J89a58n 44V41ě90r55n50ý

9. 11. 2023 14:52

5x denně si je určitě neměníte.

1 0
možnosti
Foto

Proč?

Inflace 20%, pětina úspor v háji...

2 0
možnosti
RC

Inflace 20% znamena pokles hodnoty uspor o 16.7% (o sestinu), nikoliv o petinu.

1 2
možnosti
KS

Nevidím tam žádná čísla, jen domněnky

3 0
možnosti
ZD

To není přesvědčování, to je referát o akci.

4 0
možnosti
JK

Pročetl jsem si příspěvky v diskusi a musím teda říct, že takovou snůšku trivialit jsem už dlouho neviděl. Kdekdo má potřebu sdělit, že tuhle byl v zahraničí a tam, jaké překvapení, je snazší zaplatit eurem, nežli korunou. Samozřejmě, na podobně tupanské úrovni jako diskuse je už samotný článek - ve stylu "čtyři nohy dobré, dvě špatné". Přitom máme k dispozici pěkně barvitou historii, kdy mohla - měla - neměla ČNB na poli měnové politiky něco dělat-nedělat, protože to mohlo-nemohlo přispět ke zlepšení-zhoršení výkonnosti a struktury naší ekonomiky. Jestli má být diskuse o koruně a euru o něčem konkrétním, tak přece o tom, zda to je či není způsobilý nástroj a zda je ČNB vůbec způsobilá jej používat. A s jaký úspěchem a s jakými náklady to dělá či nedělá a zda to celé za ty peníze stojí. Namísto toho lidé mají potřebu do diskuse napsat, že podnikatelé obvykle mají euroúčet. Vůbec se pak nedivím, že Fiala jede do Německa si koupit kolu a točí o tom video a hrozně se všemu diví. Povrchní občané mají mít něco jiného než plytkého premiéra?

4 3
možnosti
MK

Zato Vy jste napsal opravdu vecny a hodnotny prispevek.

3 1
možnosti
VM

no, žiju mimo ČR takže eura, ale jezdím tam a to neustále měnění mě nesmírně..neřeknu, dostal bych ban

jako z praktického hlediska, jsem kdekoliv v euŕozóně - ale i na spoustě míst mimo, chci si koupit cokoliv kdekoliv, nic neřeším, vytáhnu kešeň, zaplatím a ciao. zkuste něco podobného s korunou, přeju hodně štěstí (můžete tedy většinou platit bezhotovostně i z korunového účtu, samo, přitom vás vezmou patřičně na hůl)

jsem ekonomický laik, ale jestli někdo trvdí že malinká země o počtu obyvatel, vlivu a ekonomickém významu nula nula nic, závislá v první řadě na obchodu se zeměmi eurozóny, může dělat "nezávislou měnovou politiku" jak tvrdí paní, tomu nevěřím ani náhodou

firmy které nějakým způsobem spolupracují s eurozónou stejně v eurech dávno jedou (ale musejí paralelně jet i v korunách)

pokud prodejci využijí přechodu na euro ke zdražení (což se v mnoha zemích stalo), není to problém eura

pokud někomu v eurozóně ekonomika upadá ve srovnání s ostatními, není to kvúli euru (to tady v itálii často slyším) ale proto protože není konkurenceschopná

nechápu, v čem kdo vidí tu výhodu koruny

7 2
možnosti
LP

A v čem vidíte výhodu povinnosti například platit Řekům dluhy?

4 6
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články