Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Je nezpochybnitelným faktem, že tato země pod vládou pětidemolice, nevzkvétá.

0 0
možnosti
Foto

Ano je to tak. Hospodářské cykly jsou integrální součástí kapitalismu a tržního systému; jsou nezbytným očistným opatřením, které vyřadí z provozu již neefektivní podniky a výroby a umožní vznik něčeho nového. V dobách ranného dickensovského kapitalismu, jehož je autorka zjevnou příznivkyní, však skoková zpomalení znamenala začasté hlad a umírání, což vyvolávalo více či méně vážné sociální bouře a více či méně úspěšné pokusy o likvidaci kapitalismu jako systému. Zplošťování křivek zpomalení samozřejmě (bohužel) znamená i zplošťování křivek růstu v následném období. Je to podobné, jako když brzdy, bezpečnostní pásy či katalyzátory a podobné "zbytečnosti" brzdí auto ve výkonu a ubírají mu na komfortu jízdy, ale na druhé straně zachraňují životy jak těch, kteří nehody způsobují, tak i těch, kteří jen byli bez své viny v nesprávnou dobu na nesprávném místě.

2 0
možnosti
Foto

V dobách ranného kapitalismu došlo k výraznému posunu k lepšímu životu těch nejbídnějších, kteří před tím umírali na ulicích. Kapitalismus přinesl blahobyt pro všechny a nebýt socialistických pokusů, mohli jsme si, prakticky všichni, již dnes žít daleko lépe, než si žijí současní milionáři.

2 4
možnosti
JP

Příčina krize v roce 2008 jsou zásahy státu do ekonomiky? Děvče, kde jsi na tom byla?

Základní příčinou bylo naprosto nesmyslné "rozdávání" hypoték a úvěrů naprosto nebonitním klientům spojené se spekulacemi ekonomických odborníků jako třeba next finance do spekulativních obchodů s komoditami.

Vybrala jste si zrovna blbý příklad zasahování státu do ekonomiky. Zrovna tady to bylo ku prospěchu věci, protože jinak bychom tu už žili v chatrčích a na bydlení by neměl už vůbec nikdo. V tomto případě převzaly některé státy garance hypotečních bank, aby nedošlo k úplnému zhroucení trhu a ekonomik.

3 8
možnosti
Foto

Autorka má pravdu, jen vy jste v zajetí rozšířených socialistických omylů.

4 2
možnosti
KS

Prosím Vás, než si to budu zbytečně číst, je ten článek pozitivní nebo zase straší?

2 3
možnosti
Foto

K čemu je vlastně ten růst?

1 1
možnosti
KS

No abychom se měli stále lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe a lépe

2 1
možnosti
Foto

Lidé stát chtějí a na kapitalismus nevěří. Podle jejich názoru, stát vždy zařídí, aby se tu něco zachránilo, tu něco povedlo a na těchto dílčích, často velmi krátkých a pochybných úspěších státních zásahů, pak staví své přesvědčení, že bez státních regulací nemůže ekonomika fungovat.

Bohužel.

11 0
možnosti
Foto

A tito lidé navíc, bohužel, mají volební právo.

1 0
možnosti
JL

Tristni dusledky jake prinesl Rooseveltuv New Deal, tedy stagnaci, je presne to, z ceho obvinovali a porad obvinuli Roosevelta konzervativni Republikani.

0 0
možnosti
Foto

Nejne obviňují. Tak to i bylo. Americkou ekonomiku zachránila až válečná konjunktura.

4 0
možnosti
ZK

Tak se ptám, na co ti ekonomové a experti vlád a bank jsou, když jejich vyhodnocení příčin a doporučení dalších opatření byla a jsou vlastně špatné. A k čemu jsou klasické teorie, když už v současné době více či méně nefungují event. se podle nich nedá postupovat. Rád bych slyšel, co vlastně v současnosti reálně funguje. Můj laický názor je ten, že ekonomy v podstatě nepotřebujeme, potřebujeme ale naléhavě hospodáře. Podezírám právě ekonomy, že hospodáře (nositele zdravého rozumu, znalé jednoduchých počtů)vytlačili, na což teď tvrdě doplácíme.

9 0
možnosti
FD

Politika+politici,pane.Tam hledejte příčiny špatných ek. rozhodnutí.

8 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,36
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články