Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kolega prijel z JAR do Londyna, a jako neznaly mistnich pomeru si pri prijezdu vymenil penize za 200 liber v hotovosti. Vcera odjizdel se 130 librami. Jednu padesatku jsem mu se shovivavosti vzal a zaplatil za nej kartou v restauraci.

Platba v hotovosti je teoreticky v UK stale mozna, ale realne penezi jiz nikde nezaplatite. Dokonce i buskeri na ulici maji ctecky karet.

1 0
možnosti

Důvod pro zachování práva hotovostních plateb je zabránění tomu, aby stát neměl možnost bezbřeze manipulovat s penězi občanů. Nejen obecně s hodnotou měny, ale i individuálně, na základě poslušnosti občana vůči systému. Pokud Vám to připadá jako nesmysl, přečtěte si něco o systému sociálního kreditu v Číně. A pokud Vám připadá Čína daleko (ať už geograficky nebo politicky), vzpomeňte si na nátlak státu na společnost, aby se hromadně proočkovala proti covidu. U nás to byla "jen" diskriminace a státem posvědcené štvaní proti "neočkovaným", v sousedním (!) Rakousku to dotáhli do stádia opakovaných likvidačních pokut neočkovaným. A uvědomte si, o co jednodušší by to měl v podobných situacích stát, když by stačilo nepodřízeným občanům jen zmrazit konta - pokud by se snad z hlediska státu chovali málo "zodpovědně" či "ekologicky" atd, atd.

9 0
možnosti
Foto

To bude zábavné až spadne síť nebo dodávka elektřiny, k čemuž debilní energetickou politiku směřujeme. Nedávno jsem si nemohl vyzvednout zásilku, protože systém neumožňuje manuální provoz. Systém se stane neskutečně zranitelným. Pak už zbude jen barterová výměna.

9 0
možnosti

Vis, co je to embosovana karta?

0 1
možnosti

A? Zlatem taky davno nezaplatime.

3 1
možnosti
Foto

Měnovou reformu (škrtnutí nul) lze provést i na hotovosti poměrně snadno - Itálie s tím má z minulého století značné zkušenosti. Existuje i kolkování peněz. Tedy opět zástupný důvod.....

No a závěrem mne nejvíc pobavilo, jak proti bezhotovosti - se záminkou, že mohou být sledováni - nejvíce ze všeho protestují lidé s účty na Facebooku, Googlu nebo iDnes, s peněženkou narvanou (plastovými) věrnostními kartičkami a kreditními (nikoli debetními) kartami. To je asi stejné, jako když se u očkování na COVID nejvíce obávali neplodnosti ročníky 60+

5 6
možnosti

Tady už vaše bramboračka pořádně houstne. Co vypovídá o hotovosti současné používání jiných způsobů platby? Myslím, že účelově nechápete podstatu problému, nebo si děláte jen tak srandu.

0 1
možnosti
Foto

Osobně proti právu na platbu hotovostí nic nemám a domnívám se, že je v našem právním řádu zakotveno dostatečně. Co však zakotveno doposud není, je právo (zdůrazňuji, že hovořím o právu a nikoli o povinnosti nad rámec zákona č. 254/2004 Sb.) na bezhotovostní platbu, která by dle mého názoru měla být hotovostní platbě postavena naroveň, což zatím není. Vadí mi, že např. za použití veřejného WC na turisticky nejatraktivnějších místech Prahy (Václavské náměstí, Petřín...) se pořád nedá platit normálně (tedy tak, jak platí drtivá většina lidí - kartou) a člověk s sebou musí buď neustále tahat kilo železa (v mincích), anebo nedobrovolně občůrávat nároží v okolí.

4 1
možnosti

Blábol. Kovová padsátikoruna váží 10 gramů, takže do kila máte 5000kč. Jestli WC stojí 10 kč, můžete mít prostatu jakou chcete, ale 500x za den to nedáte.

0 1
možnosti
Foto

Přiznejme si to otevřeně - jediný skutečný důvod pro hotovostní platby je to, aby ženatí pánové mohli platit prostitutkám za jejich služby a manželka se to nemohla nijak dozvědět. Žádný jiný smysl to nemá. Čím více bude plateb v hotovosti, tím lépe se v nich platby za sexuální služby schovají. Tento jediný skutečný důvod je vcelku zbytečně maskován (mimo jiné i tím, že jej v Senátu podala žena, která v tomto zjevně sehrává roli "včelí královny") mnoha jinými - reálně neexistujícími důvody. Všechny ostatní důvody jsou totiž ZÁSTUPNÉ. Když mi někdo ukradne mobil, tak s ním bez mé tváře a otisku prstu nezaplatí. Totéž platí pro chytré hodinky. Když mi ale někdo ukradne hotovost, může s ní platit bez omezení. Představa, že když přestanou trvale fungovat bezhotovostní platby (třeba za války), tak že ty hotovostní budou fungovat dál, je iluzorní - v takovém případě nebude nikomu k ničemu ani hotovost - protože ta se nedá jíst - a jediné, co bude fungovat je barterový obchod.

2 15
možnosti

Přiznejte si otevřeně, že je divné když tyto důvody chápete a placení na záchodku hotovostí nechápete. Přitom se jedná o naprosto stejnou příčinu. Navíc blázni, kteří shánějí peníze, zrušili z politických důvodů funkční systém, který by podobné situace odstranil. Píši podobné, o placení na záchodcích rozhodně nejde.

2 0
možnosti

J16i16ř19í 38P36a94u23l

7. 4. 2023 7:45

Vic nez toto mne vadi, ze si jako ta pomalu varena zaba zvykame na vysokou inflaci a ceny.

1 0
možnosti

Ono to jde ruku v ruce a zdá se, že je to příprava na velký třesk.

1 0
možnosti
Foto

M32a71r32t79i94n 54L17ö67w

7. 4. 2023 7:16

Ani jeden komentar s BTC? To tu nekdo promazav nebo s tim fakt nikdo neprisel?

0 0
možnosti
Foto

Záporný úrok máme, to je inflace!

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS