Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevím, jak to mají ostatní. Ale osobně si do penzijního připojištění "spořím" jednoduše kvůli příspěvku zaměstnavatele. Nejsem si vědom toho, že bych tento příspěvek mohl dostat v nějaké jiné podobě.

Konkrétně - dávám 300 Kč měsíčně (musím), zaměstnavatel 1600 Kč. Státní příspěvek je mi k ničemu - ten mi stejně seberou, protože spoření plánuji mít cca 5 let. Pak zruším, a založím nové. (Opravdu si nemyslím, že by mělo smysl tímto způsobem spořit desítky let na důchod.) Vlastních zdrojů za těch 5 let nedám moc, takže riziko je minimální. (I když státu obecně "nevěřím ani nos mezi očima".) "Zhodnocení úspor je díky příspěvku zaměstnavatele velice výhodné, i přes zdanění a předpokládané ztráty penzijních fondů.

Takže tak. Bez příspěvku zaměstnavatele bych ale penzijní připojištění v žádném případě nechtěl. To už mi popravdě přijde jistější zlato, které jinak moc "nemusím".

2 0
možnosti

A už jste zkoušel svoje zlato zpeněžit, nebo ještě stále šetříte z příspěvků od zaměstnavatele a státu ?

;-D

0 0
možnosti
Foto

Dokud je tam příspěvek státu, možnost daňového odpočtu a příspěvek zaměstnavatele, tak to je relativně diody instrument. Samozřejmě jeho výhodnost paradoxně klesá s výší celkově naspořené částky. Takže to chce v pravý čas ukončit, vybrat a zainvestovat naspořenou částku a případně uzavřít znovu...:-)

0 0
možnosti
Foto

...dobrý instrument... nevím jak se tam dostaly "diody"...

0 0
možnosti

J66a49n 61V63ě48r24n34ý

27. 10. 2022 8:48

Tak já nevím. Krize jsou přeci přirozené. Tak je snad přirozené že spoření v nějakém fondu bude taky podléhat stejným vlivům. Nejsem si úplně jist, ale vsadil bych boty že průběžný systém Markétka z duše nenávidí.

Tak mi vlastně zbylo jediné, nikdy nejít do žádného důchodu. Což je určitě zase nějaká chyba, nakonec jenom Markétka je dokonalá.

1 0
možnosti

Na nějaké penzijní fondy kašlu. Splácím vlastní nemovitost, abych v důchodu nemusel platit třicet tisíc nájem. Zbylé peníze dávám částečně do různých akcií, kryptoměn, komodit a část do nemovitostí. Jsou to jednotky tisíc, ale za ta léta se to nastřádá. Jeden rok prodělávám, jeden vydělávám. A v horizontu desítek let prodělat nejde, pokud nenastane něco jako konec světa.

4 0
možnosti
Foto

Do ztráty? V hodnotě do 3000 měsíčně jsou peníze na fondu zhodnoceny přece velmi dobře.Tedy pokud počítám státní peníze.Pochybuji,že si někdo ukládá více než částku, která má smysl....ve ztrátě u těchto 3000 opravdu nejsem.

2 1
možnosti

Nepochopil jste podstatu problému.

Markétka si stěžuje, že dlouhodobé zhodnocení bankou je příliš malé.

Český střadatel ale jásá, že když ne banka, tak aspoń stát na něj myslí - ale o efektivitě tohoto státního výdaje se dá s úspěchem pochybovat.

;-(;-(

2 0
možnosti

Já dám 1000,- zaměstnavatel 1500,- stát 230,- opravdu tratím?

0 0
možnosti

Ano i takto se to dá říct !

Tratí maximálně samotný stát, ale získávají rozhodně banky - a to od samotného počátku existence tohoto produktu !!!

;-(

1 0
možnosti

Člověk už neví, co má dělat. V době Klausových balíčků se dal dát do banky termínovaný vklad na 18%, běžný účet vynášel peníze, tak se vyplatilo posílat výplatu do banky. Teď se člověk musí podřídit diktátu bank, aby aspoň nemusel za vedení účtu platit tisíce ročně. Děsím se výpisu z účtu cenných papírů, v době ekonomické krize v roce 2010 klesla jejich hodnota na polovinu, až teprve za sedm let se jejich hodnota vrátila na původní úroveň. Investovat do nemovitostí? Jejich hodnota klesá. Investovat do mincí? I jejich hodnota klesá, protože sběratelé nemají peníze... Ve třicátých letech byl na Moravsko-ostravské spořitelně neonový nápis "Pracuj a spoř". A tak předkové pracovali a spořili, pak přišel Protektorát, vázané vklady a socialismus, měnová reforma a kde byly všechny investice a úspory? Neměl nakonec pravdu Francois Villon? "Ač falešně znáš v kostky hráti, či odpustky-li prodáváš... padělej minci, špatně važ, či lupičem buď sakramentským. Kam přijde to, co vyděláš? Všechno jen do putyk a ženským!" Ale je jedno procento populace, které si vždycky ví rady, protože umí odírat těch ostatních 99%. Jen do doby, kdy lidem zase dojde trpělivost. I když roky 1419, 1789 nebo 1917 stejně nepřinesly nic dobrého. Zase jenom miliony zmařených životů a přerozdělení majetku.

6 0
možnosti

Příspěvek zaměstnavatele.......

1 0
možnosti

Že penzijní fondy jsou dlouhodobě ztrátovou záležitostí, je obecně známou věcí. Podezřívám banky, že tyto fondy používají jako záchranu pro své vlastní nezdařené investice, které do těchto fondů ukrývají.

Střadatelé už nečekají, že jim banka zhodnotí jejich úložky, ale očekávají, že jim je zhodnotí stát - a do loňského roku tomu tak bylo, protože státní příspěvek byl dlouhodobě prakticky jediným zhodnocením těchto fondů v měsíční výši 90 - 300 Kč a státnímu dohledu to nikdy nijak nevadilo.

Daňové úlevy se od roku 2017 zvýšily z 12 000 na 24 000 Kč ročně, což odpovídá měsíční úložce 3 000 Kč.

Navíc zejména TOP management měl možnost využít toho, že přispěvky zaměstnavatele na smlouvu penzijního připojištění i DPS je pro zaměstnavatele zvýhodněno až do výše 50 000 Kč za rok/1 zaměstnance (úspora 34 % na odvodech soc. a zdrav. pojištění, daňově uznatelný náklad v plné výši).

No není to žádný závratný výnos, ale každá koruna se počítá, protože banky obecně nabízí pouze nevýhodná zhodnocování peněžních prostředků svých klientů, takže klientům, kteří nemají čas a odvahu do vlastních investic, nic jiného nezbývá.

Takže já bych ani tak nevinil občany, ale spíš státní dohled, který toleruje tunelování státní kasy bankami nejen na toto penzijní spoření, ale i na tkzv. stavební spoření.

Dnes má stát možnost s tím něco udělat, ale jak to tak vidím neudělá - a dál bude bankám tlačit příspěvky ze státní kasy horem, dolem s odůvodněním, že je to pro jejich klienty.

;-(

6 0
možnosti

J81a24n 30R62á17ž

26. 10. 2022 16:43

V naprosté většině všechny vlády našeho civilizačního okruhu v posledních letech nalily do veřejného prostoru bilióny korun, euro, dolarů , jen aby udržely sociální smír a občané se nebouřili. Byly to jen a pouze inflační peníze, bez jakékoliv skutečné hodnoty a je to zcela standardní sebezáchovný postup všech vlád už od dob Římských. Samozřejmě tohle rozhazování, nikoliv válka na Ukrajině, je příčinou inflace. Kdo to svádí na Putina, jen kecá! No a když je inflace, je důležité moc neprodělat. Jen velmi málo lidí umí i během inflace vydělat, ti chytřejší neprodělají moc a ti kdo i v této době spoléhají na vládu v konečném důsledku prodělají hodně.

Banky bych do toho moc netahal, ty jen využívají prostor, který jim vlády vytvořily

2 0
možnosti

Žijete v sociální a profesní bublině, jinak si nedovedu vysvětlit váš údiv nad "špatnou" investicí občanů. Pro jejich velkou část je obtížné vůbec pochopit pojmy jako investice, výnos, inflace nedejbože je spojit do souvislostí. K tomu přičtěme krachy bank a fondů od devadesátek, příběhy lidí, kteří prodrbali životní úspory v "zaručených" investicích a máte před sebou obraz nedůvěry k čemukoliv.

9 0
možnosti

Jj. Ale ve škole se furt učí kdy byla bitva na Bílé Hoře.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS