Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Novináři dokáží hezky manipulovat s fakty a mistrně si hrají s vybranými daty, hlavně

ale nedávají k dispozici jasná a přehledná fakta v časové řadě - aby čtenáři rychle neprohlédli jejich manipulativní články, kterými masírují čtenáře.

Největší odhadovaný hrubý veřejný dluh v poměru k HDP v roce 2020:

Venezuela 304 %, Japonsko 254 %, Řecko 211 %, Itálie 156 %, Portugalsko 135 %, USA 134 %, Španělsko 120 %, Kypr 119 %.......

Bude mít někdo z novinářů odvahu a zveřejní podrobnou tabulku za rok 2021 ?

;-)

0 0
možnosti

Větší problém je jinde... Firmy napříč Evropou ztrácí životaschopnost ve světové konkurenci... Co teď napálí za energie, suroviny a odstávky, to bude chybět ve vývoji... A na trh se dostane hromada zboží z jiných zemí...

5 0
možnosti

To je důsledek ztráty levné energie.

EU ještě nepochopila, že se dostala do pasti ne Ruska, ale USA !

;-(

0 1
možnosti
Foto

krize vznikají proto, že jsou lidi hloupí, myslím, že tentokrát trefila hřebík na hlavičku, což se jí často nestává

2 0
možnosti

Autorka považuje za příčinu krize 2008 mj. tzv. federální regulaci nemovitostního trhu. Na rozdíl od ní si myslím, že ke krizi vedla naopak jeho deregulace.

V letech před krizí byly finanční trhy deregulovány. To umožnilo bankám zaplnit mezery s neregulovanými instituty v zahraničí a rizikově dosahovat vyšších zisků. Po pádu akcií internetových podniků a teroristických útocích 2001 hrozila hospodářská krize. K jejímu odvrácení tiskla Fed peníze za nízkých úroků. Za těchto podmínek se dostali i lidé s nízkými příjmy k úvěrům na domy i bez jistot. Banky mohly tyto úvěry propojovat s jinými produkty do cenných papírů a celosvětově obchodovat. Takto nejisté produkty byly mnohdy špatně ohodnoceny jako málo riskantní a do oběhu se dostala spousta "špatných, shnilých" úvěrů a to vedlo k bublině na nemovitostním trhu. Později zvedla centrální am. banka úroky a tím se zvýšily i hypoteční úroky, mnozí dlužníci přestali být schopni splácet. Investiční banka Lehman Brothers bankrotovala.

Myslím, že pojem regulace nemovitostního trhu je zásadní tvrzení a jako příčinu krize bych ho neuváděla. Regulace přišla až při řešení krize.

5 2
možnosti
Foto

Závěr - nesmíte lidem dát větší svobodu, naopak je musíte svazat ješte větší diktaturou, aby nezpůsobili krizi. Aniž si uvědomíte, že kdyby někdy se nesnažil uměle menit cenu peněz, k podobnému problému nedojde. Ale co, fanoušci ovládání lidi jsou na koni. Hej lidi, zahodte svobodnou vůli, my to víme lépe než vy - akorát že vůbec

3 1
možnosti

J17a66n 11R77á54ž

20. 10. 2022 19:04

Analytických článků popisujících příčiny celosvětové krize lze najít v tisku i na netu hodně. To ale veřejnost zajímá čím dál méně, protože chyby, které se staly už ovlivnit nelze. Co ovšem lidi dnes zajímá a v informačním prostoru to chybí, jsou články, ve kterých by se ekonomové pokusili nastínit, jak pád do ještě větší hloubky krize zastavit, popřípadě jaké kroky jsou nutné, aby se neblahé dopady krize zmírnily.

2 1
možnosti

Nizozemské ministerstvo financí tento týden zveřejnilo na svých stránkách dopis, ve kterém ministryně Sigrid Kaagová informuje dolní komoru parlamentu, že během několika týdnů předloží poslancům důvěrné informace o krizových scénářích týkajících se eura. Chystaný dokument, na kterém se ještě pracuje, poskytne poslancům podrobnosti o postupu Nizozemska v možné krizi evropské měny. Dopis zdůrazňuje, že se jedná hypotetický scénář. Nicméně půjde o informace, které nemohou být zveřejněny z důvodu mezinárodních a diplomatických zájmů.

;-(

0 0
možnosti

I tentokrát s pisatelkou mohu souhlasit, nějak tedy nechápu její dřívější články.

0 0
možnosti
Foto

Sice jsem v textu nepostřehl důvod tohoto exposé, pokud podnětem měla být aktuální situace. Se závěrem bych obecně mohl souhlasit, avšak s podotknutím, že o volném trhu si už dnes můžeme spíš nechat jenom zdát.

Pak nevím jak ostatním, ale tento text mi připadá dost odlišný od předchozích textů autorky, tak nevím, jaké události, vedoucí k takové změně, došlo.

0 0
možnosti

Pane Machacku. Prectete si druhy odstavec clanku. To je duvodem odklonu pisatelky.

Take tato vlada nehraje hru jak ta minula. Hru pana AB "mala domu". Tedy zmena domaci politiky. To je vsak vice k zamysleni. Mluvim o textu a ne o tech vykricnicich.

0 0
možnosti

Já si hlavně pamatuju, že Česká republika nepřijala euro, protože ho nemůže ovládat, takže v případě měnových problémů bychom byli namydlení. A paní Šichtařová to důrazně schvalovala, nebo to bylo obráceně?

4 0
možnosti

J42a20n 74R20á28ž

20. 10. 2022 18:52

Děkujme všem,kdo zabránili České republice v přijetí Eura.

.

2 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS