Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Já nemám pocit, že jde o nějaké znárodňování, jak populisticky vykřikuje Markéta. Vykoupení akcií od minoritních akcionářů není znárodnění. Naopak, stát a potažmo poplatníky to bude stát docela veliký balík.

Ale to, že ČEZ nyní v rámci plnění podnikatelského cíle, tedy maximalizovat zisk, ožebračí a zruinuje hospodářství celé téhle malé zemičky astronomickými cenami energií, to považuju za mnohem větší škodu. Je to vlastně jakýsi zákonný tunel. Lidé si placením předražené energie připraví vlastní ekonomickou smrt ve jménu zákonného profitu několika "šťastných" akciových spekulantů.

A ještě se nenašel nikdo, komu by ruply nervy a spáchal nějaký atentát na pohlavára(y) ČEZu. Ale situace vypadá tak, že to není otázka jestli, ale spíš kdy se to stane. Možná, že by to těmi ledy pak pohnulo.

I v historii mnohdy jen násilí zastavilo velikou nespravedlnost, ačkoli mnohdy přineslo jen další, ještě větší. Vypadá to, že minoritní akcionáři ČEZu po něčem obdobném velmi touží.

Fialové signály jsou zjevně velmi slabé, i když v médiích píšou, že jsou intenzivní.

0 0
možnosti
Foto

máte pravdu -všechno U Nás patří cizině a znárodnění infrastruktury by se Rockefellerům nelíbilo.

/že to vůbec Francii a Německu trpí !

0 0
možnosti
MS

M93a61r32c88e88l 95S65u58p

27. 7. 2022 17:38

Obhajoba současného stavu, kdy ČEZ na této situaci vesele parazití a násobí si ceníky podle německé "burzy", také nepřijde zrovna košer.

Naprosto chybí zdravé tržní prostředí a chronický nedostatek energie v Německu ji od nás pomocí ČEZu vyluxuje a cenu v našich končinách vyšponuje do závratných výšek.

Jsme malá průmyslová země závislá na exportu výrobků. Je jasné, že při extrémních cenách za energie budou mnohé podniky již na podzim končit. Měli bychom mít trochu obavu, aby jich nebylo příliš. Většina podniků zápasí na mezinárodním trhu s tvrdou konkurencí a nemají pohodlné podnikatelské prostředí jako tomu má u nás ČEZ, který na mezinárodní situaci vydělává, že to nestačí pod sebe ani hrabat hráběmi. Pro ČEZ nyní platí, že když je nějaký průšvih a rus utáhne v nevhodnou dobu kohoutek s plynem, tak mu hned naroste jeho zisk, protože cena na "burze" se zvýší. Čím hůře, tím pro ČEZ lépe ! To je jako určitě v pořádku ?

V normálním prostředí by se postavily energetické zdroje, které by současným konkurovaly. Bohužel v normálním prostředí nežijeme, proto se nepostaví nic a ČEZ konkurenci mít nebude.

2 1
možnosti
PS

P45e52t62r 53S49k35á92c35e94l

27. 7. 2022 21:00

Až zastánci tohoto závadného stavu, kdy zákazník není pánem, pocítí na vlastní kůži dopady, procitnou. Ale to bude pozdě. Vyjímečná doba si žádá vyjímečná rozhodnutí, zde soucit ke kapitálu nemá místo. Podobná rozhodnutí činili v Itálii kolem roku 1930 a výsledek? V roce 1970 byli desátí v Evropě, byť jejich občané i emigrovali do vyspělejších států Evropy. Takže jsme poučitelní...?

0 0
možnosti
KK

By mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi vyvlastnění drobných akcionářů (třeba) ČEZu a vyvlastněním majetku hospodáře, přes jehož pozemek inženýři naplánovali dálnici.

1 1
možnosti
RP

No, nevím. Mně pořád vychází, že abychom mohli nechat ĆEZ postavit jaderné elektrárny, s předpokládanou dobou životnosti 80 let a dobou jejich splacení 20 - 30 let, nedá se to dělat s firmou se soukromými akcionáři. protože ti akceptují krátkodobější zisk než zisk, který se začne vytvářet za 30 až 80 let.

Ti soukromí akcionáři se musí odstranit a firma musí být státní.

Totéž je, pokud bychom chtěli od ČEZu levnou elektřinu za cenu významně menší než je cena na burze. To může udělat pouze majitel s rozhodovacím právem, ne akciová firma, kde je vedení firmy vázáno zákonem zajišťovat svým akcionářům co nejvyšší zisk.

0 1
možnosti
LN

Pokud nějaký menšinový akcionář nesouhlasí se strategií většinového akcionáře, tak se buď musí přizpůsobit, nebo své akcie prodat. Ale nevidím nejmenší důvod je plánovaně odstranit.

3 0
možnosti
JK

Okrádat menšinové akcionáře není správné. Ale zrovna tak není správné od těch menšinových akcionářů chtít nepřiměřené zisky na úkor ostatních. Bohužel v ČR má často větší váhu ten menšinový.

0 1
možnosti
LN

Nepobral jsem ten výrok, že může mít větší váhu menšinový vlastník.

1 0
možnosti
FM

Evidentně má mnoho akcií ČEZu

2 3
možnosti
IP

Autorka operuje plameně zprofanovaným pojmem "znárodnit", přitom o znárodnění typu r.1948 nebyla pokud vím žádná řeč, na to máme dost ústavních pojistek, včetně mezinárodních závazků a záruk a za druhé, horší než zelení aktivisté jsou už jen bojovníci proti nim, tito, použiji autorčin slovník, ekologičtí tmáři chtějí zakonzervovat technický pokrok na současném stavu, žít ve století páry, ničili by zřejmě elektrické a dieselové lokomotivy, :-), každý extrém je škodlivý, jak zelený tak i "hnědý" , ta barva mě napadla, když vidím, jak si všichni odpůrci pokroku nadělali dopředu do gatí, případně pod sukně.

2 2
možnosti
ZB

Autorka se překonává, tolik hlouposti v tak malém článku, je opravdu velké umění vtěsnat!

5 8
možnosti
MJ

Paní Šichtařová,

správně jste identifikovala ty největší škůdce, zelené idioty. To je oč tu běží. Všechno chtějí zničit. Nevím ovšem, o co jim jde. A ideologové, co si chtějí přivlastnit ruské surovinové zdroje. To všechno způsobilo současnou cenovou krizi. Nic jiného. A správně jste to pojmenovala. nemám co dodat.

4 4
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS