Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Ber nebo nech být! V době monopolních dodavatelů služeb, energií a i celé řady výrobků, navíc dotacemi hrubě pokřiveného trhu, je to hodně hloupé vyjádření. Zkuste to říkat 80ti leté babce, které dojde nová složenka na elektriku 3x vyšší než byla ta předchozí. Určitě ji to uklidní. Zkuste si baterkou posvítit do levého ucha. Když vám začnou svítit oči, tak to je ono.

0 0
možnosti
ZZ

Zcela jednoznačně se prokázalo, že nejvyšší inflaci mají ty státy, které zavedly nejpřísnější protiruská opatření.

Ty státy, které se vyhnuly sankcím, mají inflaci zanedbatelnou.

;-)

0 1
možnosti
Foto

Opět její klasické populistické a všeználkovské klouzání po povrchu, bez správného pochopení.

1 1
možnosti
JP

J17a83n 75P56r33o50k21o56p

13. 7. 2022 7:38

Inflace je hnána cenami energií, to je přece zcela evidentní. A za ceny energií si můžeme z 99% sami. Elektřina vyrobená za pár haléřů, prodávaná přes burzu za mnohonásobek výrobní ceny. Plyn, který kupujeme draze od překupníků, místo abychom měli smlouvu s přímým dodavatelem. Že nechceme, protože je to z Ruska? Dělá si s tím snad hlavu někdo v Německu? Rakousku? Maďarsku?

1 1
možnosti

Ze stejného soudku jsou i současné požadavky opozice na zastropování cen, nebo zrušení DPH u energií. Jsou to všechno p l o š n á opatření, kvůli kterým by vláda zatnula sekeru státního dluhu mnohem hlouběji a mezi lidi by se dostalo více peněz, což rozhodně nepůsobí protiinflačně. Podle mne se z krize nejlépe vyhrabeme, když nějakou dobu vydržíme (byť se skřípáním zubů) s nižší životní úrovní, a pomáhat se bude c í l e n ě jen těm, kteří tuto zátěž objektivně nezvládnou. Za zmínku stojí i skutečnost, že u nás již několik let neúměrně stoupají platy, aniž by to bylo doprovázeno současným růstem produktivity práce. To je také proinflační faktor.

2 0
možnosti
LN

No, pokud máte na mysli fakt, že to množství ničím nekrytých peněz uvolněných minulými vládami (rozhazování peněz na dluh) a ČNB "kvantitativním uvolňováním" (ekvivalent tisku peněz) je nutno nejdřív ze soukromých účtů v bankách odčerpat, a teprve až nedostatek peněz zabrání lidem nakupovat neustále zdražující se zboží, začne zdražování zpomalovat a inflace klesat, tak s tím se dá souhlasit. ;-)

1 0
možnosti
DM
ZZ

Státy, které nakupují plyn od rusáků na přímo - nemají s cenou plynu problémy. Např. Eon stále drží ceny pro své odběratele na úrovni 12 Kč/m3 i s poplatky, i když cena na burze je kolem 25 Kč.

Mnozí vykukové ale zvýšili své ceny jen proto, že na burze cena vyskočila, ale jejich nákup je na stejné výši jako dřív, pokud měli smlouvu na přímé dodávky. Pokud čekali pouze na levné přebytky, tak zplakali nad výdělkem.

Takže není nutné hledat státy se kterými budu obchodovat, ale dodavatele, který mi tuto jistotu zaručí. Že EU se chce odstřihnout od Ruského plynu znamená, že záměrně chce zrušit průmyslovou výrobu v Evropě a tuto přenést do jiných zemí.

0 0
možnosti
DM

Tentokrát stoprocentní souhlas s autorkou

Zombifikace pracovního trhua plošné covidpeníze z vrtulníku umožnly udržet poptávku,ale výroba byla díky lockdownům a přerušeným dodavatelksým řetězcům,stejně jako zavřeným hraicícim stejně utlumena,pouze lidé dostávali peníze za nic.

No a pak logicky došlko k vychýlení poptávkové a nabídkové rovnováhy,a když se zdálo že se to do konce roku spraví přišla válka

1 0
možnosti
Foto

A já si myslel, že inflace je proto, že se máme dobře, a abychom se mohli mít ještě lépe, musíme se mít chvilku hůře 8-o:-P

1 1
možnosti
JS

Kterého zboží nebo kterých služeb je paní Šichtařová nedostatek? Já tedy vidím, že je všeho stále nadbytek. Ani regály v supermarketech nezívají prázdnotou. Kdyby někteří podnikatelé krachovali, tak by jejich služby mohly chybět. Jenže podnikatelé nekrachují, snad jen pouze velmi výjimečně.

A že dostali pracovníci tři měsíce plat za to, že nepracovali? To by jinak byli ty tři měsíce na úřadu práce a stejně by byli tím úřadem placeni. Sice by pobírali jen 60%, ale placeni by byli. Nějaký zásadní rozdíl v realizovaném řešení nevidím.

Že se do narostlých plateb za energie promítá také inflační navýšení cen přenosové soustavy? A co jako přenosové soustavě narostlo na nákladech? Nová vedení přenosových soustav se nebudují a platy zaměstnancům nikdo nenavýšil.

Například mzdy v Německu jsou oproti mzdám v naší zemi trojnásobné. To by ta německá inflace podle vašich argumentů musela být v Německu také trojnásobná.

Mě ten Váš článek tedy připadá spíše jako jeden velký blábol. Že prostě některým podnikatelům narostly ceny vstupů, tak svoje produkty zdražili, a většina ostatních se s tím svezla a zdražili i přes to, že je ke zdražování nic nenutilo.

A celou tíhu toho zdražování odskáčou hlavně zaměstnanci a běžní lidé, kteří když nebydlí u hranic s Německem a nemohou do Německa dojíždět za lépe placenou prací, tak musí dělat v ČR oproti Německu za třetinové mzdy. Protože nikdo z těch, co aktuálně svoje služby podražili, zaměstnancům na mzdách nepřidá, to si ten navýšený zisk raději nechá pro sebe.

2 5
možnosti
DM

téměř všeho, nadbytek je jen teoretický,pokud třeba poptáváte komponenty v it-třeba OT switch,čekačky jsou rok,pokud poptáváte třeba jen blbou nabíječkou na počítačový gun-4 měsíce

To že jsou tržnice plné trik z bangladéše to nezachrání,protože ano tam je stále nadbytek,ale je třeba si uvědomit,že i tam kde je stále zboží dost,je ho výrazně méně než před 2 lety..plošně

A tak je to se vším,sklem,dřevem,železem,kaučukem,- nejde jen o koncové produkty,jde o to ,že se nedostáívá vstupních surovin a díky nepročištěnému -zombifikovanému - výrobnímu sektoru poptává stejně producentů méně zboží-ergo cena roste-na vstupu-tudíž musí růst i ta koncová

Srandy jako válka na Ukrajině tomu daly ránu z milosti a díky tomu bude návrat do normálu trvat déle a bolet víc...

A ano inflaci vždy odskáčou spotřebitelé - to je neúprosný a logický zákon,který nelze změnit,aniž bychom situaci ještě nezhoršiliu

Holt nelze jen lineárně bohatnout,občas se musí udělat krok zpět...

2 0
možnosti
JSS

Paní Šichtařová - příčiny inflace jsou známé - samozřejmě, že někteří si i pomohli. Ale ti malí určitě ne , jen na přežití. Ale víte, co mne žere? To je absence razantního ponížení platů a výhod u všech potentátů a to jde až na starosty a jejich příručí včetně všech stát-. monopolů ap. Jen žvaní a sami si neukrojí.

0 0
možnosti
DM

ponížení platů se děje skrzevá inflaci,stačí jen prostě nedorovnávat inlaci mzdou-zombifikace a prodlužování stavu,čím bude rychleji klesat kupní síla,tím rychleji dojde k pročištění trhu-ale bude to bolet,to je jasné

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS