Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

jenže plebs volá po nesmyslném stropování cen potažmo marží,nic jiného nechtějí slyšet-jediné štěstí že minimální ekonomická logika u této vlády funguje,odmítá tyto nesmyslné a kontraproduktivní opatření-za což je neprávem pranýřována

0 0
možnosti
JK

Nejsem velký ekonomický odborník, ale plošné rozdávání peněz, to i formou snižování zejména spotřebních daní, je jasně proinflační impulz. Navíc je to na dluh, vytištěné peníze navíc, myslím že jste to nazvala "vrtulníkové peníze" a hrozně jste to kritizovala.

Tudíž beru vládní snížení daně o kousek jako politické gesto, a vaše kritika je z toho samého soudku. Odbornosti oboje postrádá.

Ceny paliv jsou dány fakticky burzou v Rotterdamu a rafinérskou přirážkou, marže obchodníků už vláda lustrovala a neshledala vážnější pochybení. Takže kde je chybka? K koncepci tvorby ceny, premisa, že ceny ropných produktů kopírují ceny ropy neplatí a navíc různé rafinerie nakupují za ceny mimo burzu v Rotterdamu, speciálně Slovnaft, neboli MOL, neboli Lukoil. Takže věcně usměrňovat ceny ve fakticky válečné ekonomice je normální. Jsme v komoditní válce s Ruskem (ropa, plyn, uhlí, různé rudy a ostatní komodity), to nelze popřít.

Cenotvorba přes burzu nefunguje, absolutně není tržní, když se obchoduje ve velkém mimo burzu, musí se vzkřísit předchozí model, kde cena paliv bude určena podle skutečné přepočtené ceny mixu zpracované ropy plus rafinérská marže (kolik to je, na to je již dnes přesně daný výpočet). S tím souvisí i clo na zahraniční produkty s levnějšími vstupy a pak zpětné použití cla jako dotace rafinérských marží, tím se dovozní cena srovná s tuzemskou.

Jsou i jiné možnosti jak cenově obejít nefunkční burzu, jsem přesvědčen, že tohle má vláda namysli. Je to složité, navíc je v tom i plyn, uhlí a další, vymyslet něco funkčního bude celkem fuška, uvidíme.

Doufám, že se jim do toho nebudou moc míchat ekonomové s politickými ambicemi.

1 0
možnosti
DM

cenotvorba přes burzu funguje,veše doměnka že nefunguje je podepřena jen vaším zbožný přáním regulovat-což je cesta do pekla socanského nedostatku všeho

0 0
možnosti
VK

Nevím, proč se ještě nikdo nebouří!!Také se tomu divím!! Nejbližší pumpa prodává diesel za 46 Kč a benzín za 42 Kč!! Naše vláda - kdo nic nedělá, nic nezkazí!![>-]Rv

0 2
možnosti
LN

Dejte se k Fancouzům. Tam může stávkovat i každý blbec.

0 1
možnosti
MN

M18i77l83a50n 31N52e95t32r50h

16. 4. 2022 10:16

Omylem jsem klikl na hlasování. Ale k věci. Strop cen na přechodnou dobu je nejrozumnější řešení, žádný příděl není nutný. Problémem není množství paliv, ale jeho uměle vyhnaná cena oligopoly a monopoly. Jak je možné, že v jednom městě jsou stále ceny na haléř stejné ? Pravdu má ve zrušení dotací, ale to víme všichni.

0 1
možnosti
JK

Čerpací stanice v okolí se navzájem hlídají. To není ještě kartel. Cenu fakticky řídí Benzina (PKN Orlen) a Euro Oil (státní ČEPRO). Euro Oil se snažil uměle cenu stlačit níž (asi na příkaz vlády), ale nevyšlo to, pod nákupku nikdo nepůjde.

0 0
možnosti
VV

Na vysvětlení: větší snížení spotřební daně neudělají, protože by tím přišli o příjem a nemohli by se chvástat, jak snižují schodek veř. financí.

0 0
možnosti
MZ

Pohled na přerozdělování, že ten produkuje si zasluhuje minimum zdanění, a ten kdo neprodukuje, tomu se zvedne životní úroveň, je pouze teoreticky model.

0 0
možnosti
RC

Je zajímavé, že údajně pravicová trikolora, které tato paní radila, chce zavádět regulaci cen.

2 0
možnosti
TM

Tak hlavne to nejsou paní ekonomko 4 miliardy měsíčně!

0 1
možnosti
OZ

A jéje, Šichtařová je zděšená....tak to je zlé....:-P

0 2
možnosti
AM

Milá paní slyšela jste už někdy pojem "mandatorní výdaje"? Víte třeba kolik stojí kilometr dálnice? Víte kolik peněz jde treba na platy učitelů a lékařů? Myslím že to víte moc dobře a jako obvykle se vezete na populistické vlně...

4 3
možnosti
VD

A zamyslel jste se někdy nad tím, proč stojí tolik 1 km dálnice?

5 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články