Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

V parlamentu by především nemělo sedět moc byznysmenů či lobbistů, jednotl. politic. subjekty (pokud nechtějí nakonec samy doplatit na korupci atd.) by měly hledat pro tvorbu zákonů a rozhodování o nich na byznysu nezávislé osobnosti, univerzit. a obdobné odborníky. Pak stačí dělat srovnávací analýzy, aplikovat zákony hospodářsky i jinak nejúspěšnější země.

0 0
možnosti
VB

Nedávno jsem se dívala na činnost švýcarské banky, neodpovídá to vašim tvrzením. My Češi stále žijeme v bludu, že záleží na jednom jmenovaném jedinci, ale ono v právním státě záleží výlučně na zákonech - od dobře psaných zákonů (koncipovaných právníky, ekonomy aj.) se odvíjí správné a transparentní rozhodování. A i kdyby někdo byl jmenován na určitý post nikoli prioritně pro odbor. zdatnost, pak ho stejně jeho spolupracovníci ve vedení přinutí dodržovat zákony (a v demokratic. světě lze ev. chybou zatížený zákon opravit). Pandemie je dnes náročné sousto i pro banky, které nyní projevují zpravidla větší solidaritu se společností, ale ty rozumné západ. země nedělají blbosti. Centrálně řízená ekonomika spadá do totalit. režimů, v demokracii a za vlády práva (vč. odborníků na ekonomiku) jde o plánování či strategii opřenou o nezpolitizovanou analýzu reality.

0 0
možnosti
RK

R15a32d28e72k 94K85o69h43u65t

15. 4. 2021 10:41

A proto se ekonomové cpou do politiky a komentují politická témata. A nejen oni se domnívají, že fundovaně. Že paní Šichtařová (nebo slečno?)

0 1
možnosti
JK

Když se ekonom cpe do politiky, je to stejné, jako když se tam cpe doktor, kantor, nebo traktorista. Ale politik v ekonomice může napáchat nedozírné škody.

1 0
možnosti
PP

"zákon nikdy s takovým chováním nepočítal" - také nepočítal s chováním našeho prezidenta a proto ty soudy, typicky o jmenování profesorů.

2 0
možnosti
JK

Někde jsem četl : Joseph Kennedy se vyhnul bankrotu černých dnú 1929 při čištení bot před burzou. Zhodnotil že čistič bot má také informace o akcích na burze, že je čas vystoupit s kolotoče investicí.

0 0
možnosti
LC

Už pár let mně připadá, že volby, parlament, vláda, schvalování rozpočtu atd je jen takové divadlo. Těch sedm hochů/dívek v ČNB dokáže českou ekonomiku rozvrátit během roku kdykoliv, kdy je to napadne.

4 0
možnosti
JR

J69a89n 88R49á46ž

14. 4. 2021 17:05

Tak zvaná "klasická ekonomie" byla vždy spíše založena na víře, že její modely budou fungovat. Říkat o ní, že se jedná o vědu, je trochu odvážné.

No a co v ekonomických modelech vlád EU i návrzích EK a ECB nyní dominuje, bylo vždy nazýváno "politickou ekonomií". Starší pamatují , o co se jedná, vždyť mnoho předlistopadových studentů z této "vědy" skládalo zkoušky, že ano.

Podle Wikipedie je politická ekonomie mnohoznačný pojem, jehož obsahem jsou především snahy postihnout významné sociální, politické a ekonomické jevy a jejich vzájemné vztahy . Moderní odborná literatura pod pojmem politická ekonomie rozumí analýzu interakcí mezi politickým prostředím a ekonomickým systémem.

Politická ekonomie má s "klasickou" ekonomikou, na kterou paní Markéta stále odkazuje, společného velmi málo.

3 0
možnosti
BH

Ekonomie a věda? Aby to nebyla dezinformace, to je přece filosofie (tedy víra).

0 0
možnosti
LH

Jakým právem někdo jako vy určuje, co je to věda a jaký pro to má argument?

1 1
možnosti
Foto

Jediné štěstí je, že p. Šichtářová má čtyři pracovité děti. Ty ji v rozvrácené ekonomice zachrání. Investovala svou energii správným směrem.

2 0
možnosti
JSS

Tak dobrý a Hello - Mrs. Šichtařová - já to povím jednodušeji. Všichni ti u koryt a víme, kteří si zabezpečujíá svoje výsadní u těch koryt. Takže centrál. řízení. Jsme ve vleku a Babiš tady u nás je vládce. Má nás v hrsti - vším - žrádlem, financemi i oblbováním. Tak a teď" babo" raď! No - holenku - musíš být zdráv a mít fištron a nohy i ruky. Nic jinýho to nezbývá - tohle je svět násilníků, defrandantů a zlých lidí....

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články