Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mne by jenom zajímalo, jak se to udělalo v roce 1521, kdy vznikla habsburská monarchie na základě prachobyčejného - i když královského - sňatku, kdy samozřejmě okamžitě začaly být vybírány jednotné daně na celém území a vznikly samozřejmě společné peníze. Ono, když se podíváme, čím se u nás vším platilo, tak naprosto nechápu ten odpor k euru a nebo vzhlížení ke koruně, jako k "národnímu" symbolu, když vznikla za Rakouska v roce 1892 platná v celém R-U jakožto Rakousko-Uherská koruna. Tady se snad neplatilo jenom korálkama a kakaovýma bobama.

https://www.cesky-dialog.net/clanek/7309-z-historie-penez-v-ceskych-zemich/

0 0
možnosti
TK

1. Nebylo všeobecné rovné hlasovací právo. Můžeme samozřejmě zavést totalitu, o zavedení Eura rozhodne trůn, stavy, nebo "strana a vláda", bude to vyřešené a vy spokojen.

2. V R-U jsme měli menší autonomii, než máme zatím v EU. Nemohli jsme zavedení měny bránit.

3. Kdyby se tehdy rozhodlo, že to nebude R-U koruna, ale korálky, taky by to fungovalo a vy byste dnes argumentoval úspěšným zavedením korálků.

0 0
možnosti
JK

Euro nepříjmat pokud plníme machstrické kritéria. Kdy nebudeme plnit kritéria je potřebné stanovit termín pro přijetí €.;-D

0 0
možnosti
AP

Samu měnu, její přínosy a negativa, řeším až v druhé řadě. Z čeho se mi ježí srst, je nevratná ekonomická provázanost se společenstvím, které se v posledních dvaceti letech projevuje jako spolek ke všemu odhodlaných magorů.

1 0
možnosti
OS

O23l21i98n 73S23u13k45u25p

3. 1. 2021 22:56

Bohužel až bude Euro v háji, tak naše koruna už tam bude 3 x. Důkazem toho je Covid, koruna se zhoupla dolů o 10%. Proč dnes není Kč 20 za Euro? Čnb jen za dobu intervence proti koruně natiskla 200.000 Kč na každého občana. No nezlobte se na mě, jesli si někdo myslí, že ho tato Kč spasí, tak se krutě plete.....

2 0
možnosti
JS

To, ze Cesi nemaji Euro je ted v podstate jedno. Obrovsky " stimulaci" dluh, ktery Ceska republika spolupodepsala s EU bude financni zatezi rovnomerne rozdelenou na vsechny staty Unie. Zajimave by bylo ale zverejneni OD KOHO si Unie pujcuje a za jakych podminek (procento, splatky atd.)

4 0
možnosti
JV

Pouzil jste poprve zde ten vyraz "stimulacni". Ta nejvetsi vyhoda koruny spociva prave v tom, ze si muzeme vzdy kdykoli nas napadne, stimulovat nasi ekonomiku tim, ze si natiskneme biliony novych korun. Pani Sichtarova to take zde pravidelne zduraznuje ! Odpoved na vasi otazku OD KOHO - treba prave od vas, kdyz si koupite Eurodluhopis.

0 0
možnosti

Řekl bych, že není třeba žádných obsáhlých ekonomických zdůvodnění. Češi si moc dobře pamatují, že zavedením eura se na Slovensku zdražilo, a to jim jako argument proti bohatě stačí.:-)

8 2
možnosti
VD

To, že se u nás každý den zrovna nestřílí a nebombarduje, to ještě neznamená, že tady žádná válka a boj o moc, o ovládnutí této země (jejího obyvatelstva) z venčí neprobíhá (klasická válka je také politika, jen vedené jinými prostředky).

Vydrancování a zkolonizování naší země západem proběhlo po roce 89 celkem v poklidu a ještě za potlesku národa.

Na imperiální politiku západu formou EU jsme s růžovými brýlemi naivně přistoupili a nyní, byť se nestačíme divit, tak jen nějak po česku frfňáme a to je tak všechno.

Euro je logický zájem a prostředek mocenských kruhů z venčí (a našich kolaborujících přisluhovačů), kteří na novém kole imperializace Evropy neustále pracují a všemi možnými prostředky ji prosazují.

Takže takové diskuse o Euru tady jsou a stále budou, dokud to Euro nakonec u nás skutečně nebude nebo dokud projekt Evropské unie nezkrachuje a nebo dokud se nestaneme nějakou významnější mocností, jako někdy před asi 3/4 tisícovkou let.

:-)

2 1
možnosti
MV

Hlavní problém v otázce eura je vysoké procento zatížení evropských bank pohledávkami se selháním kótovanými na euro, což souvisí s politikou evropské centrální banky, která je populistická. Další problém je rozdílnost ekonomik a politik států, které euro používají. Dokud tato dvě rizika nebudou vyřešena, je euro rizikovější než koruna.

6 0
možnosti
JF

Zřejmě by se dalo i dovodit ze rust nekoreluje s tim cim je vykazovan. ;-D Ale je zrejme ze bez měny by ubyla jedna hračka pro politiky, spekulanty a jine kouzelníky no a rozum by dostal nafrak jak u Waterloooooooo. ;-D

1 0
možnosti
JR

J66a28n 35R31i10c95h41t13e80r

31. 12. 2020 9:23

Překvapuje mě, kolik lidí je tady přesvědčeno, jak se na Slovensku od zavedení eura skvěle žije. Potom ovšem nechápu, proč je Česko nacpané Slováky, kteří tady žijí a pracují. A nemyslím jen dělníky, především vzdělaní lidé (vzdělaní obvykle na českých vysokých školách) zde zůstávají.

Evidentně hlupáci, kteří nejsou s to, na rozdíl od leckterých zdejších diskutujících, pochopit, že se připravují o skvělý život a úžasné možnosti na Slovači.

11 1
možnosti
JV

No tak treba v Bratislave VW plati o 50% vice nez v M.Boleslavi. Ti Slovaci v Cesku pochazi ze Sliace, z Presova a z Humeneho.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,31
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články