Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J18i84r12i 23T77i96c70h29y

11. 10. 2020 17:35

V dluzich budou vsichni. V Kanade mel Trudeau prusvih, protoze smeroval na dluh $30 bilionu (tedy miliard), ale v epidemii je to jiz pres $300 bilionu, tak z toho vyvazl.

Pro zajimavost: kdyz ekonomie stoupa 3%, pry buji, kdyz je rust nulovy, je to ekonomicka krize. Ted padaji ekonomie v desitkach procent, ku podivu, svet se jeste nezhroutil.

0 0
možnosti
Foto

Buduj vlast, ať je co krást...

2 0
možnosti
Foto

Kritizovat je jednoduché, start- upy to nezachrání, Vaše rady jsou směšné. Prostě je třeba prodloužit agonii, nic jiného se v globalizovame privátní ekonomice nedá dělat Rv

1 3
možnosti
VD

Peníze se jednoduše tisknou - jsou podložené jen politickým rozhodnutím.

Takže dělat dluhy není vůbec žádný problém a nějaké umění (jen se musí pro veřejnost něčím přikrýt, na což dnešní Covid je evidentně ideální, zkrátka se poved ......).

Jen jejich dopady mají potom závažné důsledky - dluhy se stávají předmětem obchodu a nástrojem moci, ovládání ...... .

A to už z principu nemůže skončit jinak, než další světovou válkou.

Slabé země tak velice rychle skončí v náručí světových finančních skupin, bank a budou jen platit a odvádět, např. třeba Řecko, Itálie, ...... (a my si také nebudeme moc vyskakovat, protože Babiš se Zemanem nás do té propasti zjevně tlačí).

Ale jak se tam budou řítit i ty větší, významnější země, např. typu Francie, ......, tak to bude pěkný rachot ve světě ..... .

A ten budoucí čas není až tak budoucí, ono se to zjevně už děje.

:-)

0 0
možnosti
JK

Kdo ví kolik by dělal deficit státniho rozpočtu kdyby skrachovalo vše jak se píše v článku? Možná by jiste vznikli nějaké startupy ,nebo nová ekonomika ,ale né tolik kritizována autorkou zelená ekonomika :-). Na dluhy je zaděláno a ani v eurozóne nejsme.

0 0
možnosti
SP

S46t75e92p20a73n 79P53o29h75l

8. 10. 2020 10:27

Pani Sichtarova,

clanek je sice hezky, jenom jeden predpoklad je spatny - ze nekdy nekdo ty dluhy zaplati. Nikdo nic nesplati, stat urcite ne, jenom dluhy rolluje do budoucna a splaci nove vytistenymi penezi stare dluhy. Kdyz bude Italie potrebovat rozhazovat vic penez, ECB natiskne vic penez, zadny problem. Bohuzel, je to zvracene, ale je to tak. Vyresi to jenom vysoka inflace, jako Vymarska republika, Venezuela, Zimbabwe apod.

V CR chce Babis udelat to same, CNB jiz muze nakupovat dluhopisy vlady, podle mne to ma jiz pres Zemana dohodnute s Rusnokem (pokud by IR nejako moc vystrelila nahoru - protoze deficit je velky a dluhu bude jiz moc).

3 0
možnosti
DM

Ale opravdu to nakonec někdo zaplatí – a budou to lidé, myslím běžní lidé, nejvíc asi střední třída. Protože následná inflace jim znehodnotí úspory. Takže reálně přijdou o peníze. "Vyřešit" to může jedině default, ale k němu nejspíš nedojde (tedy fakticky k němu dojít může, ale zase se natisknou další prachy, a pojede se dál).

1 0
možnosti
PP

Já si jen pamatuji, jak se mi smáli diskutující, kde že je ta krize, čekal jsem ji od roku 2019, 10 let po krizi 2008 v rámci ekonomického cyklu. Politici se chovají stále stejně nezodpovědně jedna krize skončí a politici začnou budovat novou, jako naše právnička bez ekonomického vzdělání, proto bude další krize větší.

O nacházející krizi psala odborně Šichtařová a dávala k tomu příklady a ekonomickou teorii.

Tak ji tu máme a bude hůř, viz ten rozpočet.

Z článku vyplývá, že je potřeba se připravit na inflaci až krach koruny a eura. Tedy nespořit koruny a eura, mít bydlení bez hypotéky (ceny nemovitostí, splátky hypoték, nájmy stále porostou, až dojde k regulaci), kupovat zlato, dolary, známky, mince, obrazy. V USA je třeba možné kupovat tuny mincí a mít je ve skladu a inflací se stává, stane, že kov v mincích je pak dražší, než cena mincí. Je možné kupovat i jiné kovy, než zlato, třeba nikl, ale kam to vše v paneláku dávat, že

Česko čeká krize, horší než v roce 2008, a nepomůže nám ani vlastní měna =koruna.

Parafrázuji: "Bože, ochraňuj Česko."

1 0
možnosti
Foto

Že přijde krize, věděl každý absolvent obchodní akademie. To nám nemusel nikdo říkat.

Samozřejmě je dobré přeskupit aktiva, ale tento odliv z hotovosti a z bankovních účtů vyvolá na trzích s rostoucí poptávkou bublinu - viz akciové trhy a trhy nemovitostní. Výnosy s těmito trhy spojené adekvátně tomu klesat.

Jestliže "na konci" budeme všichnid ržet cenné kovy, akcie a nemovitosti, dostaneme se do problémů, protože stejně budeme potřebovat transakční peníze - rozřezávat zlato, převažovat ho neustále a ověřovat jeho ryzost transakce zančně komplikuje. Barteový obchod také vše neřeší. ̈

A v posledku Šichtářová vůbec nereaguje na realitu: Naše zadluženost je nízká, tudíž populisté toho využijí k vlastnímu prospěchu a zadluží nás alespoň na úroveň Německa. Není politické síly, která by v tom voličům zabránila. Na to odpověď v jejích knihách nenacházím.

0 0
možnosti
AM

Trochu mě děsí, že deficit má být jen za dva roky 2020 a 2021 800 miliard, tj. více než polovina celého ročního rozpočtu ČR (vztaženo k roku 2019).

Snad to zastaví volby 2021.

6 0
možnosti
DM

I kdyby, tak jen na chvíli. Protože lidem je košlie bližší, než kabát, a tak jakákoli vláda, která by se odvážila začít šetřit, to má při příštích volbách spočítané. A budeme tu mít zase utrácející populisty, co si voliče kupují.

Dokud bude všeobecné volební právo, nedostaneme se z toho. Musíme se s tím smířit a čekat, jak to dopadne.

2 0
možnosti
KD

jisty estebacky udavac Babis si sproste kupuje volice za vypujcene penize. Jakmile ten zmetek nebude premierem pofrci obratem do teplaku. Ze zabaveneho majetku se pak cast dluhu splati

3 3
možnosti

Jenže on nemá majetek.

Po odečtení všech úvěrů zbyde nanejvýš pár miliard, což je na úhradu bilionového dluhu jak plivnutí na rozpálenou plotnu.

3 0
možnosti
Foto

Je tu důležitá věc, kterou politici a to žádní, nikdy neřeknou. Dluhy států, tu nejsou od toho, aby byly někdy splaceny. Cílem je vypadat a být na tom celkově lépe než okolní země a to ČR rozhodně vypadá i přes tento schodek a to i kdyby byl 3 roky po sobě. Ony se o více financí propadnou i ostatní státy. USA už by dávno podle takovýchto příspěvků již dávno zkrachovala a s ní další desítky zemí.

4 2
možnosti
AM

Pokud bude ANO u moci, tak má naplánované schodky 800 mld na 2020-2021 a pak dalších pět let 200-300 mld ročně.

Měna USA není tak zranitelná, dolar je celosvětová měna. Korunou zaplatíte jen v malé ČR.

1 2
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,11
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články