Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L23i11b10o81r 93D86u56š95e11k

16. 7. 2020 15:35

Co k článku dodat. Když Markéta Šichtařová píše o makroekonomii, mohu ji respektovat jako odborníka. Ale když tu píše o fouškové fobii....dovolím si nesouhlasit. Jistě imunní systém toho zvládne hodně a zdravý životní styl mu pomůže...Jenže ruku na srdce, kdo z nás tu žije životem lovce sběrače, který se toulal krajinou, živil se čerstvými potravinami, které vyrostly v místě, kde žil, nebyly geneticky modifikované, byly chemicky neošetřované, průmyslově nekonzervované....Kdo nežije stres v prostředcích hromadné dopravy, na úřadech, v práci...Kdo tu má dostatek zravé formy pohybu a vykonává ho v čistém prostředí...Kdo tu nekonzumuje léky o jejichž dlouhodobém účinku se nic neví, protože nežli se projeví, je na trhu nová generace léčiv....snad kromě kyseliny salicilové produkované fy. Bayer již v roce 1899, ale již dříve používané ve formě sušené vrbové kůry....A k těm rouškám a respirátorum....ty certifikované splňují ČSN EN normy 143 a 149+. Mají prokazatelný účinek záchytu i virových částic pokud jsou v příslušné třídě....a i ten kus umlousaného hadru sníží množství kapének šířených do okolí....Autorka také zcela pomíjí psychologický efekt....Co mají dělat ty statísíce lidí, kteří mají nějaké zdravotní riziko...cukrovku u nás má 800 000t lidí, zvýšený krevní tlak...škoda mluvit, nadváhu....A tito lidé neupraví životní styl ze dne na den. A přesto jim ta rouška umoňí něco dělat. Nejsou vůči neviditelnému nepříteli zcela bezmocni. Takže když mohu něco udělat a minimálně to celku neškodí, je dobré se o to pokusit. Nebýt bezohledný, nafrněný na své neomyslné ego a připustit si, že i když přesně nevíme, můžeme se alespoň snažit...Ty roušky měly prokazatelně pozitivní efekt v tom, že zpomalily šíření nemocných a umožnily zdravotnictví se připravit. Nyní kvůli ekomomice nastalo uvolnění, ale důvody zcela neustoupily. Nic dostupného obyčejný člověk nemá, ale paní Šichtařová mu bere naději, že to mělo smysl. Což takhle trochu pokory a příště psát o něčem, o čem něco vím.

0 1
možnosti

J37i62ř82í 51D28a66n92i39š

12. 7. 2020 19:37

Téměř ve všem s autorkou souhlasím, patřím do stejné sociální bubliny, pro kterou píše.

Nicméně jsem získal dojem, že p. Šichtařová nějak dospěla k názoru, že roušky jsme nosili pro vlastní ochranu. Tak to samozřejmě není, před viry nás neochrání téměř žádný prostředek typu roušky či masky. Roušky jsme nosili, abychom chránili ostatní před sebou a naší potencionální nákazou. Viry, které vydechujeme jsou z obrovské části v kapénkách a ty se zachycují i na kusu hadru.

0 0
možnosti

Autorka ignoruje seriózne výskumy potvrdzujúce až 60 až 80% zníženie pravdepodobnosti nákazy pri použití rúšok.

https://www.osel.cz/11179-zastavi-noseni-masek-sireni-pandemickeho-viru-krecci-davaji-palec-nahoru.html

0 1
možnosti
Foto

Az na tu rousku souhlasim....

2 1
možnosti

No a nad tím vším vysoko stojí jiná modla - peníze.

2 0
možnosti

M97a81r89c69e65l 29S52u53p

9. 7. 2020 17:06

V EU už ne. Tam to komise hodně hlídá, aby to nebyly peníze, ale boj proti CO2.;-)

0 0
možnosti

tady se zapomina, ze treba gronsko bylo zelene, ted je to samy snih a ledovec, tak jake globalni oteplovani

2 0
možnosti
Foto

Zapominate že rostliny jsou z cca 80 až 90 % tvořen vodou. Odpar je vysoký i za nízkých teplot a samozřejmě značná část odtekla i nerozvodnenymi toky. To co zbylo tak zavodnilo svrchní část půdy a jen naprosté minimum šlo do spodních vod.

Letošní srážky nic nezměnily na tom, že spodních vod je málo a je sucho

0 0
možnosti

Vás asi fakta nezajímají. Sucho se již téměř nevyskytuje, pouze lehce na severozápadě. Podzemní vody se rovněž výrazně zlepšily. Stačí se podívat na stránky čhmú - monitoring sucha

1 1
možnosti

To je dobrý článek...R^

5 0
možnosti

Se dívám, že zase někdo vytáhl ten argumentační nesmysl, že roušky se nosily pro vlastní ochranu. Že je to tentokrát několikanásobná blogerka roku, je pro mě dost zklamání.

3 1
možnosti

J30a13n 93D17o98u38š95e53k

5. 7. 2020 7:34

V pár věcech pravdu máte, v pár ne. Víra, že člověk nedokáže měnit klima naší planety je srovnatelná se slepotou či spíše neochotou se dívat. Ano, roušky byli zatraceně nepříjemné ale svůj smysl měli byť byli implementovány poněkud nešťastně.

3 5
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS