Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Historie ukazuje, že se znovu a znovu někdo moudrý pokoušel spojit Čechy, Slováky, Poláky, Rakušany a Maďary do soustátí, které by bylo ve Střední Evropě politickou protiváhou Východních Franků. Začali to už Mojmírovci s Velkou Moravou, pak to zkoušeli Přemyslovci, po nich Lucemburkové, Jagelonci a naposledy Habsburkové.

Vždycky to ale ztroskotalo na mocichtivosti lokálních politiků, kteří ve snaze udržet si co nejvíce moci na úkor centrální správy, hráli na nacionalistickou notu.

Takže sen je to krásný, ale nerealizovatelný. Protože bohužel tak jako se povedlo přesvědčit Burgundy, Bretonce, Normany a další, že jsou vlastně Francouzi a tak jako se povedlo přesvědčit Prusy, Bavory, Sasy a další, že jsou vlastně Němci. Tak se nikdy nepovedlo přesvědčit Čechy, Slováky, Poláky a zejména Rakušany a Maďary, že jsou vlastně Středoevropani.

0 0
možnosti
Foto

O42t73a 67B11l94a49ž83e79k

26. 5. 2020 10:57

Na rozdíl od nás třebas překvapivě Chorvaté vzpomínají na Rakousko-Uhersko vysloveně v dobrém: "To tehdy u nás (Mosčenička Draga) "Vídeň" postavila první silnici, první poštu, první školu (s výukou v chorvatštině, samozřejmě), kdo to chtěl někam dotáhnout - odjel studovat do centra vzdělanosti - Vídně, díky Vídni se nepovažujeme za Balkán, ale za ryzí Evropu, atd., atd.,). Skeptik snad namítne, že na uvedené vymoženosti by došlo v 19. století i bez Vídně, ale vysvětlete to tesknícím Chorvatům...

0 0
možnosti
Foto

Ještě jste zapomněla na kuchyň, tu máme také hodně podobnou. Když si povídám s mými přáteli z Rakouska, tak ten základ pokrmů máme většinou stejný, jen ten jejich knedlík je podobný karlovarskému, u nás na Moravě máme trochu jiný.

V jednom se však určitě liší a to ke vztahu k penězům. Výdaje více zvažují, nechodí do zbytečného rizika, tak jak je tomu u některých našich občanů, více si poctivě vydělaných peněz považují a neutrácejí je bezmyšlenkovitě. To my to je umíme rychleji roztočit.

0 0
možnosti

J36i52r21i 43T29i56c55h79y

22. 5. 2020 18:11

Tyto nostalgicke vzpominky nemaji zadny smysl. V zemich koruny ceske zilo (uzivam statistiku prvni republiky) zhruba 3 miliony Nemcu a 6 milionu Cechu. Nemci patrili k valdnouci tride a vzdy se nadrazene chovali. Veskera zakladni moc byla v rukou Nemcu.

Behem ceske zname historie byli Madari hned od jejich vpadu do Evropy nasim nepritelem. Rozvratili Velkou Moravu, neustale vedli valky proti ceskym kralu, krome Slovenska chteli uchvatit I Moravu. V dobe R-U to byla vedlejsi cast mocnarstvi, se zaostalejsi ekonomii, Madari se projevovali coby vladnouci narod, zejmena proti Slovakum.

Ja jsem plne pro spolupraci se Slovaky, Polaky a Madary, coz muze zabrzdit mnohe vystrelky EU. R-U to nikdy nebude.

0 1
možnosti

V4 je dávno mrtvá záležitost.

0 1
možnosti
Foto

P36e42t15r 97H73a66n45n46i18g

20. 5. 2020 10:48

Je něco prapodivného v žebříčku "nejčtenější". Chápu pokus ing. Šichtařové s tímto článkem.

0 0
možnosti

Myšlenka je to skvělá. Ještě bych přihodil Polsko a EU se může jít vycpat.

0 1
možnosti
Foto

Nesouhlasim s myslenkou ze neslo udrzet Ceskoslovensko. Naopak jeho rozbiti bylo nutne k ovkadnuti Cechu a Slovaku, coz v jednom state neslo.

Cedkoslovensko v nejske podobe stale zije a je jen na obcsnech zda se vrati. A ja myslim ze korona muze byt impulz a nejen k znovuobnoveni Ceskoslovenska.

0 0
možnosti

To jako,že za rozbitím Československa je EU ? Směšné, za rozpadem je primitivní slovenský nacionalismus a touha Vlada Mečiara být vládcem Slovenska .

0 0
možnosti
Foto

Jóó- Belle Époque....přelom 19. a 20. století , "úpěli" jsme pod habsburským jhem...., před pár desetiletími úpěl KHB v Brixenu s roční apanáží 500 zl ( učitel v Čechách neúpěl za 130 zl)....v Okresním městě byl největší problém v poklidném životě a maloměstské nudě , jak psal Karel Poláček....muži nosili kníry ala Jeňýk Pacák.... létaly balony a jezdily praautomobily jako v obrázcích Kamila Lhotáka....cimrmani v čele s Čechem Karlem Němcem směřovali k severnímu pólu..... nebylo globální oteplování , ozónová díra, HIV , Ebola , koronavir .....sice bojovali staročeši x mladočeši , před pár lety vyhořelo ( a znova postavilo i díky finanční podpoře císaře FJ II) ND......ale jinak se nic moc nedělo.....

Opravdu - krásná doba....:-(

2 0
možnosti

Ano, vše se lepšilo. Z dnešního pohledu už by ovšem jako tehdy nikdo žít nechtěl. Když tak kouknu na tehdejší průměrnou délku života......

Ohledně Havlíčka - chtěl do Brixenu ? Nechtěl. Byla to tedy státní zvůle. Samozřejmě ale nesrovnatelně menší, než třeba zvůle komárů v 50 letech.

1 1
možnosti

Jejda, treba by si prazsti pani dali rict, zkoncili by s jejich centralismem a dali se opet na spolkovy system jako za Rakouska anebo v Rakousku dnes:))

0 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,25
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články