Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Boze to je blabol. Staci se kouknout k sousedum na zapad ci jih Sumavy (A a D)

0 0
možnosti

Pane Svobodo, teď nevím, jestli neodpovídám pseudonymu paní Šichtařové... :)) Váš přístup k faktům je totiž úplně stejný, jako její. Abyste dokázal svojí pravdu, srovnáváte financování kompletního sportu s financováním ZUŠek. Pokud bych Vám chtěl tímto způsobem dokázat svoji pravdu, seženu si číslo za kompletní podporu kultury (kromě uměleckých škol, muzea, divadla, hrady, památky, atd) a porovnám ho s financováním např. lukostřelců. Asi se shodneme, že toto srovnání nedokazuje vůbec nic. Abychom si ale rozuměli, já se vůbec nechci zastávat establishmentu ve věcech rozdělování peněz na podporu sportu nebo kultury. V této věci si nedělám iluze, změny jsou rozhodně nutné. Kritizuju způsob psaní pí. Šichtařové. Píše zhruba toto: “Proč by měli být státem podporováni POUZE sportovci, zatímco umělci nebo hvězdáři ne?” Ona prostě a jednoduše ignoruje, že jsou státem podporováni nejen sportovci, ale i umělci nebo třeba hvězdáři (vůbec netvrdím, že podpora je úplně spravedlivá). Ona úplně ignoruje to, že nikdy nikdo neřekl, že stát má podporovat pouze sportovce. Ona prostě jen píše primitivní, demagogickou kritiku establishmentu, po které je tady poptávka. Proto je populistka.

2 0
možnosti

Děkuju za odpověď a nejsem ničí pseudonym.

Z tohoto pohledu máte pravdu. Na druhou stranu máte možnost to srovnání udělat.

Pokud vezmeme celkovou podporu na kulturu (tedy kromě škol i zámky a hrady a divadla, tak jsme u čísla cca 13mld Kč

https://www.mkcr.cz/navrh-rozpoctu-2018-1738.html

Celková podpora na sport je u čísla neznámého, protože by jste musel sečíst všech schválených 1172 žádostí o dotaci na této stránce

http://www.msmt.cz/sport-1/rozdeleni-statniho-rozpoctu-2017-v-oblasti-sportu-program

Za poznámku stojí, že se jedná pouze o první část schválených dotací a dotace na kluby, nikoli na sportovní budovy.

Neberte tento článek jako, že ho psala Šichtařová, ale jako reakci na sportovní článek, který kritizuje, že podpora sportu a sportovních talentů je pořád malá. Já si myslím, že ona je podpora talentů malá právě proto, že naše kluby místo toho, aby vychovaly naše hráče, tak za desítky miliónů koupí hráče ze zahraničí. A tento systém krásně funguje, aniž by se daňoví poplatníci a rodiče dětí ptali, odkud se berou peníze. Ať mi nikdo netvrdí, že klub, který si vydělá čtvrt miliardy prodejem hráče do Číny, nebo Itálie musí žádat stát o dotaci, nebo musí drbat rodiče o všechny poplatky za kurz, startovní poplatky, poplatky za soustředění atd, atd.....A je také zajímavé, že se tyto přemrštěné nákupy dějí pouze v kolektivních míčových sportech a hokeji. Už jste někdy slyšel, že by za čtvrt miliardy byla prodána Ledecká, nebo atleti?

1 0
možnosti

Uff, zajímavý příspěvek, ale ... uff

Je otázka co je účelem státu.

Český tak nějak aspiruje k tomu aby občan byl vzdělaný a zdravý a s tím související zájem o sport a kulturu.

Ano, stát by to mohl všechno seškrtat. Zavést placené sekundární a terciální vzdělávání. Zrušit podporu divadel sportu a hudby, kam by to vedlo?

Píšete, že to mají hudebníci těžší než sportovci, vážně? Umělecké školy, konzervatoře, máme to tu, ano vstupní nároky jsou vyšší než pro sport, ale kde jeden trenér může trénovat 20 začátečníků, u kláves to dost dobře nejde.

A stejně tak jako u sportu, bez množství a množství vlastního času a iniciativy se na světovou špičku stejně nedostanete.

Co by se stalo kdybychom odpískali podporu? No ztratíme i jen šanci že se objeví talent a ještě víc se posune vstupní hranice jak ke sportu, hudbě či kultuře na základní úrovni.

Třeba Špotáková, která se k oštěpu dostala přes sedmiboj na sportovním gymnáziu, by asi nebyla kde byla.

0 0
možnosti

Naprostý souhlas - konec sprosté krádeže prostředků mé rodiny, každý za své.... nikdo nikomu nebrání chce -li o sve svobodné vůli financovat někomu jinému jeho sportovní ci uměleckou kariéru.... a když se nesejde dost prostředků na vyslání "našich" sportovců na olympiádu a "my" tam nebudem brečet kvůli tomu určitě nebudu...

0 0
možnosti

I tento článek samozřejmě dokazuje Váš populismus a demagogii. Je populárně anti-establishmentový, to mu zde zajistí podporu dokonce i po skončení vcelku úspěšných OH. Jako obvykle, nejde zde o pravdu a objektivitu, ale o výběr z faktů, které se Vám hodí. Píšete, že nechápete, proč by měl stát podporovat pouze sport a nikoli ostatní kulturu a velkoryse při tom přehlížíte, že to prostě není pravda. Hodící se fakta použijete, nehodící se ignorujete. Jednodušší lidé to berou, ostatní tomu říkají demagogie. Pokud by Vám šlo o pravdu, musela byste alespoň zmínit základní umělecké školy, konzervatoře, podporu festivalů mládežnických souborů všech možných typů, atp. Jenže, to už by nebyl jednoduchý, přímočarý ant-establishmentový článek, ale jakási polemika, či co. To už by zde chápalo podstatně méně lidí. Tzn. méně „laiků“, nižší čtenost, méně lidí zná Šichtařovou, méně lidí kupuje její knížky, menší business...

Nevadí mi Váš názor, že stát by neměl podporovat sport ani kulturu, jakkoli s ním nesouhlasím, ale vadí mi, že se zde vydáváte za ekonomku píšící seriózní úvahy. Vaše články jsou směsicí demagogie a populismu. V případě, že je téma sport, čert to vem... V případě, že je téma odchod ČR z EU, je to horší, je to nezodpovědné. Třeba uznat, že jednodušší lidi ovlivňovat umíte. Stejně jako Zeman nebo Okamura.

1 0
možnosti

Zkuste k tomu radši dát nějaký argument namísto řvaní "je to populismus a demagogie".

0 0
možnosti
Foto

Madam ve vsi úctě, vy nemáte tušení činné sport. Z celého článku mám pocit, ze pro vás podpora sportu, znamená, ze stát bude platit za medaile z MS/ME/OH, ale to je přece hloupost. Sport není jen o výsledcích, ale o alespoň základní tělesné zdatnosti, úctě k soupeři, tymovem duchu a respektu k autoritam.

Dále pak také nikdo netvrdí ze sport má byt pro všechny zdarma. Sport, obzvláště týmový, potřebuje metodiku, aby mohly byt rozvíjeny předpoklady mladých sportovců, aby s nimi bylo jednodušší pracovat. Proto Němci zavedli fotbalové akademie a v Holandsku mají skvěle školy rychlobruslení. To u nás nenajdete a pokud ano tak v silne nedostatečné míře. A pokud jde o vaše přirovnání k hudbě nebo astronomii, na tyto obory u nás neexistuji školy, které by stát financoval?

6 2
možnosti

Jestli sport definujete na základě základní tělesné zdatnosti (to bych ještě bral), úctě k soupeři, týmovém duchu a respektu k autoritám, tak musím smutně konstatovat, že se v ČR žádný sport neprovozuje.

Spíš se v ČR provozuje okolo sportu neuvěřitelná vyčůranost , kterou přesně popisujete v systému financování. Na hudbu a astronomii existují státní školy, které mají rozpočet v řádu několik set miliónů Kč. A s tím musí vyjít.

Ve sportu je rozpočet v miliardách Kč ( a některým je to očividně málo) a přesto neexistují žádné státní sportovní školy, nebo podobné instituce, které by rozvíjely sportovní talent dětí.

Místo toho existují desítky různých svazů na národních, krajských a okresních úrovních, desítky různých klubů na národních, krajských a okresních úrovních, které jen vysávají a vysávají a to jak stát v podobě státního rozpočtu na sport v mld Kč (celkem nepoměr oproti stamilionům do hudebních škol) a samozřejmě vysávají domácí rozpočet rodičů ve formě různých poplatků za kurz, za účastnické,nebo startovní poplatky v repre, za výstroj, boty atd. Jak je možné, že je sport pro rodiče dětí tak drahý ?

http://www.msmt.cz/sport-1/rozdeleni-statniho-rozpoctu-2017-v-oblasti-sportu-program-vi-1

Mě by zajímalo kolik tyto kluby v odkazu ( a svazy též) vybrali za rok 2017 od rodičů za kurzovné, startovné, a další podobné poplatky, kolik od sponzorů a kolik vybrali na vstupném od návštěvníků, když se jedná o vícezdrojový systém financování sportu? Taky by mě zajímalo kolik sportovců dává výnos z reklamy na holící strojky a sprchové gely na sportovní talent dětí?

3 0
možnosti

Paní Šichtařová je ekonomka, takže všechno vidí z pohledu má dáti, dal. Jenže svět je daleko složitější. Jsou státy kde se sport bohatě subvencuje a podporuje. Jsou dokonce státy kde vyvinuli státní systém na podvody v mezinárodním sportu. A jsou státy, kde je sport čistě záležitostí jedince. A teď si vyberme co chceme. Chceme aby naši borci drtili všechny na všech olympiádách, mistrovstvích a pohárech? Chceme se maximálně těchto akcí účastnit? Anebo se jich vůbec nechceme účastnit?

4 0
možnosti

Taky jsou státy, kde mají komunismus. My k nim naštěstí už nepatříme.

0 0
možnosti

J78a21n 54B64u13r55i57a88n

26. 2. 2018 6:50

Paní Šichtařová je opět zcela mimo. Třeba ta Šárka Ledecká měla neskutečné štěstí - narodila se s obrovským talentem do bohaté rodiny a rodina udělala vše proto, aby se její talent mohl rozvinout.

Tatínek Šárky Ledecké v radiožurnálu přiznal, že její začátky vyšly rodinu na asi 12 mil Kč. Kdyby se tedy narodila do běžné české rodiny, tak bychom měli smůlu a národ by byl na olympiádě bez zlatých medailí. Dále zazněla informace, že tu v podstatě nemáme podchyceny dětské talenty a pracuje se až se staršími (předpokládám, že to jsou třeba junioři).

Kolik takových Ledeckých se nám tu ale ročně rodí a jejich talent končí v niveč? Kdo jiný než stát by se měl systematicky snažit tyto talenty najít a umožnit jim se rozvinout?

A povzdechy paní Šichtařové, že kdybychom tu nějakou strukturu vybudovali, tak že by se peníze jen rozkrádali? No to je to samé, jako když řekneme, že policie je skorumpovaná, takže řešením bude ji zrušit.

3 6
možnosti

Sarka Ledecka ????

0 0
možnosti

J96a45n 58R26á78ž

25. 2. 2018 12:34

Nadpis by se měl vytesat do zdi Parlamentu i sídla vlády!

4 3
možnosti

Nalijme si čistého vína: Sportovní prostředí v Čechách a na Moravě je politickou silou, jaké žádná jiná politická nebo společenská struktura nemůže konkurovat. Mají celostátní manažerské zázemí od Prahy po Kotěhůlky, placené z veřejných rozpočtů. Budují se nové a nové sportovní areály, které mimo sportovišť mají také kanceláře a klubovny – zde se velmi dobře plánuje, schůzuje a chystají různé volební programy a dotační kreace. Hlavní disciplínou je atak na veřejný měšec. Nikdo se neptá, kolik z měšce berou a kolik do něj potom, jako profesionálové, zase vracejí. Není známo, že by tenisté, fotbalisté, hokejisté atd. ze svých miliónových výplat platili úředníky a manažery svých sportovních svazů, případně dávali třeba polovinu výdělku na podporu mládeže nebo na sociálně potřebné spoluobčany. Naopak, oni by rádi ještě nějaké výsluhové renty, upravené třeba zákonem o podpoře sportu. Důležité je přeci vyhrát za každou cenu. S nějakým zdravým životním stylem to vše má pramálo společného. Sportovní věrchuška přežije všechny politické režimy... Její cíl není o nic skromnější, než získat pro sebe jedno procento HDP, což je 50 miliard Kč. To je pětkrát víc, než má ministerstvo kultury. (A mohlo by to být "vbrzku" třeba i tolik, co se plánuje na naši armádu, což jsou ta dvě procenta, o nichž mluví kandidát Sportovců Vlastimil Sehnal...) Zdroj:

http://www.ceskatelevize.cz...

6 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,20
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články