Diskuse

Tunel z lithia?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

pravda vypluje na povrch jako vždy pozdě.

1 0
možnosti
MP

No, určitě souhlas s tím hledáním skutečného vlastníka v pozadí. V tom by se určitě mělo vrtat mnohem více a je to velice důležité. Ale s některými dalšími tezemi bych tedy polemizoval:

- poplatky z vytěžené suroviny jsou podle posledních analýz velmi nízké, takže stát dostane jen velmi malý zlomek tržní ceny suroviny. A s těmi daněmi to také nebude tak horké - tam budou úvodní investiční náklady, následně kumulovaná ztráta, dost možná i daňové pobídky, takže než se začne platit nějaká daň z příjmu, to dost potrvá.

- že stát by nesl v případě vlastní těžby veškerá rizika - to se běžně stává i když stát přímo nepodniká. Firmy si berou zisky, ale jakmile nastanou problémy, firma zkrachuje a veškeré sanační náklady a odškodnění zaměstnanců zůstane na státu, to už známe (OKD apod.).

- principy Merkantilismu rozhodně překonané nejsou. Např. ropné země staví své bohatství především na nerostných surovinách, těží si to samy a jak jim to funguje...

- že je memorandum naprosto neškodná věc, tak to je velmi diskutabilní. Těch odkazů na konkrétní zákony a mezinárodní dohody je tam spousta, určitě je to minimálně velmi silné stéblo, které ho by se případná arbitráž mohla chytat...

9 1
možnosti

Madam, zase hezká fotka,

ale drobná chyba.

Memorandum o porozumění obsahuje základní atributy Smlouvy o smlouvě budoucí. Tedy smluvní strany, předmět a účel smlouvy. V případě nespokojenosti firmy, je arbitráž.

Vyhodnocení a technologie těžby se nevymýšlí, ale přebírá obvykle za úplatu ze zahraničí, třeba z Číny, nebo se přetáhnou odborníci z různých zemí a vybere se vhodná technologie.

Z jednání firmy vyplývá, že si vyhodnotila těžbu a úpravu, jako rentabilní.

3 1
možnosti

Abych se madam z části omluvil,

Dokud nebude rentabilita ložiska Lithia a jeho zpracování vyhodnocena odborníky se skutečnou praxí v těžbě a zpracování Lithia, nelze zcela vyloučit uváděné argumenty, že se jedná o úmyslnou bublinu, která má především vyvolat arbitrážní spor se státem, ale to už je na hranici fantasmagorie.

Skutečností je, že objevení Lithia na Cínovci, včetně průzkumných prací je výsledkem staršího státního geologického průzkumu a tedy především stát má právo na těžbu Lithia. Zapojení soukromé firmy neznámých vlastníků do průzkumu nevylučuje zneužití utajovaných informací z průzkumných prací prováděných státem.

V každém případě podepsání a platnost Memoranda o porozumění je zcela nepřijatelné dokud nebudou vyjasněny všechny chybějící informace a přijaty potřebné změny v zákonech.

1 0
možnosti
TH

T36o44m59á59š 15H49y48n69e43k

20. 10. 2017 20:58

Měli jsme těžit,ale musíme si také uvědomit,že lithium je možná nafouklá bublina.Takže někdo by začal těžit,bublina by splaskla těžař by zkrachoval a náklady na uzavření dolu a rekultivaci by platil kdo?A proč by zisk z vytěženého měl končit v ČR a tohle píše ekonom.Tak hlavně hodně karmy za tohle kdákáníR^;-D.

0 0
možnosti
Foto

Označujete blog za kdákání, ale v podstatě jste jinými slovy opsal to, co paní Šichtařová v blogu zmiňuje. Tak kdo kdáká?

2 0
možnosti
RW

Pouze vaše mládí, vás omlouvá :-). Copak nevíte, že před volbami je potřeba zaháčkovat pozici? Jednou to byly soláry, jindy ústavní soudci, před čtyřmi lety to byly biopřísady do paliva, teď to zrovna došlo na lithium. Rozhodnutí přesahující jedno volební období by měla být poslední volební rok zakázána :-P.

Jinak samozřejmě děkuji za rozumný článek.

3 0
možnosti
KD

K48a80r83e51l 10D19u13f11e30k

20. 10. 2017 19:43

Přestaňte se hádat. Máme špičkového odborníka na problémy, nejenom lithia. Buďme rádi, že nám vše objasní. Sice na to nemá vzdělání, ale různě si to najde na webech a pak nám vše vysvětlí. Pane Kindl, máme vás, jako odborníka na vše,všichni rádi. Kdyby blbost kvetla, tak s vámi máme rozkvětlý stát. ;-D;-D;-D

4 0
možnosti

Nic nevím o dané firmě, ale říkám, netěžit a nechat dalším generacím. Je možné, že ztratí na ceně. Ale je dost možné, že za deset či dvacet let bude výrazně dražší. A to je myslím daleko pravděpodobnější.

3 0
možnosti
JR

J77a23n 40R87á42ž

20. 10. 2017 18:06

European Metals Holdings s největší pravděpodobností hraje v kauze "lithium" stejnou roli, jakou hrál při privatizaci Mostecké uhelné Appian Group. Čili společnost s nejasnou vlastnickou strukturou ovládaná bílými koňmi dá vydělat desítky milionů několika zainteresovaným.

A už teď je jasné,že ten kdo věděl, že bude podepsáno to kritizované Memorandum a koupil akcie EMH za cenu platnou v dubnu a pak zařídil v říjnu podpis, vydělal cca 100%- To za nějakou námahu při vysvětlování, proč jednání o průzkumu a těžbě nemohlo počkat na novou vládu, přece stojí. A pro toho, kdo ten obchod na burze už udělal je další osud memoranda po volbách šuma fuk. (https://ekonomika.idnes.cz/european-metals-akcie-terare-lithia-z-cinovce-faz-/ekonomika.aspx?c=A170214_214534_ekonomika_rny)

Samozřejmě vyjadřuji neověřené spekulace a nechci nikoho podezírat, ale: : Buď je Havlíček nastrčený hloupý osel, nebo se na tom obchodu také přiživil. Jinak si jeho chování nedovedu vysvětlit! O Bakalovi, vzhledem k účasti některých jeho lidí v této kauze, nelze pochybovat a že v tom jede také někdo z okruhu lidí kolem Sobotky angažovaných v privatizaci OKD, se dá také jen spekulovat.

13 1
možnosti
BH

B51o72h26u18š 77H71a75v87e46l

20. 10. 2017 16:37

Souhlasím, jen jste mne nepěkně naštvala s eskymáky. Správně jsou to Inuité, to je jako byste Romům říkala cikáni ;-D

0 0
možnosti
VS

Australský těžař začal 9 dnů po podpisu memoranda o lithiu na Cínovci vydávat v Austrálii nové balíky cenných papírů, jejich kótování a valuaci přitom zjevně opírá o perspektivu těžby českého lithia, které ale firmě zatím nepatří! Na scéně je další rodina miliardářů v pozadí za českým lithiem! | AE News

https://aeronet.cz/news/australsky-tezar-zacal-9-dnu-po-podpisu-memoranda-o-lithiu-na-cinovci-vydavat-v-australii-nove-baliky-cennych-papiru-jejich-kotovani-a-valuaci-pritom-zjevne-opira-o-perspektivu-tezby-ceskeho-lithia/

2 2
možnosti
Foto

J20i36ř42í 34K79i13n69d20l

20. 10. 2017 19:13

https://aeronet.cz proruský server, který lže jak když tiskne. Tomu můžeme věřit jenom ten, kdo je hodně jednoduchý.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,27
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články