Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P36e52t45r 68S66k33á97c84e13l

8. 10. 2017 20:07

Proč šéfové státu Španělsko poklonkují EU? Jedním s důvodů je podpora EU Španělska nesmyslným rozdělováním kvót skoro na vše. A tak zelenina a ovoce pěstovaná ve Španělsku nachází snadno odbyt ve zbytku Evropy. A hlavně - pěstuje ji tam ve sklenících 100 000 (slovy: jednostotisíc) imigrantů z Afriky (nesmí se moc tohle nikde uvádět). Uvedeno ale v pořadu ČT...natáčeno z balonu..název mi unikl.

0 0
možnosti
Foto

Bohužel se obávám, že Brexit a současné Katalánsko jsou opravdu jen začátkem. Bude to pokračovat a obávám se, že ta EU, která měla být zárukou míru na evropském kontinentě bude příčinou krvavé řeže jakou Evropa nepoznala.

4 0
možnosti
JK

Ačkoliv Moskva ruku v ruce s Čínou podporují tohle evropské "vlastenčení"

(s cílem destabilizovat Evropu a eliminovat tak silného soupeře)

obávám se, že ta vaše předpověď nevyjde.

Vztahy vyspělých evropských států nejsou na úrovni vztahu Ukrajiny s Ruskem,

takže nic takového jako dovolenkáře z Donbasu v Barceloně fakt neočekávám.

1 0
možnosti
Foto

Pani Sichtarova by si mela precist neco o Brexitu a jednanich okolo nej. Jednou z veci kterou EU chce po Velke Britanii, je garance prav obcanu po vystoupeni Britanie z EU. Do toho se Britanii moc nechce a vymysli ruzne "klicky". Napriklad navrhuje povinnost soukromeho zdravotniho pojisteni pro obcany EU a zamezeni pristupu do statniho zdravotnictvi NHS. Jestlize zde platim dane a platim socialni pojisteni, prijde mi to znacne nefer. Dalsi vec kterou se britska vlada snazi zneprijemnit zivot obcanum EU v Britanii, je zruseni Permanent Residency a vymysleni noveho tzv. "Settled Status", nebo-li status usedlika. Pokud mam Permanent Residency, je zde dulezite slovo PERMANENT(staly, trvaly). Najednou se ale vlada rozhodne: "Je, my jsme se spletli, trvaly pobyt vam zrusime a zazadejte si znovu". Stranou ponechavam nasilne a neoduvodnene deportace obcanu EU jiz nyni (jeden z duvodu v soucasneho stavu jednani, ktera uvizla na mrtvem bode), ci dopisy rozesilane Home Office informujici o povinnosti opustit co nejdrive Spojene Kralovstvi. Na druhou stranu Britanie se napred chce bavit o obchodnich dohodach a o pravech pro svoje obcany v EU, coz se tyka zejmena britskych duchodcu ve Spanelsku kterych jsou desetitisice. Vlastni tam nemovitosti, ziji tam, vyuzivaji BEZPLATNE zdravotnictvi a pobiraji britsky duchod. Kdyz nedojde k dohode mezi EU a Velkou Britanii, lide odjedou do jine zeme EU. Ale Britanii to bude hodne bolet. Nebude zde mit kdo pracovat. Bez prehaneni. Britove jsou lini, radeji jsou doma na benefitech, nez aby se za ty same penize nekde dreli. Vrati se jim duchodci z primorskych statu. (dalsim faktem by byla v podstate nemoznost dostat se do svych domu ktere si v EU zakoupili) Jen zdravotni pece o ne by NHS stala rocne dle strizlivych odhadu, cca 0.5 mld Liber. Kvuli clu by se britske vyrobky a firmy stali konkurence neschopnymi, atd, atd. Takze v tomto pripade ta "zla EU" pouze dela to, k cemu byla urcena predevsim. Brani zajmy svych obcanu.

1 0
možnosti
Foto

No a Británie brání zase zájmy svých občanů. Co se vám na tom nelíbí?

1 0
možnosti
LV

Bulshit! Prirovnat zasah proti referendu k Listopadu 89 je silna kava. V 89. studenti riskovali zivot, nikdo tehdy nevedel jak se komunisti zachovaji.

2 2
možnosti
VS

Vzhledem k tomu že listopad byla předem připravená akce tak neriskovali vůbec nic ale v Katalánsku šlo opravdu o život a to jen proto že chtěli demokratické referendum.

2 2
možnosti
JH

To, kam to Katalánci se svým záměrem o samostatnost dotáhnou ukáže čas. Osobně jim fandím. Z pohledu ze středu Evropy se ale nedá černobíle usuzovat, kdo má větší pravdu a kdo menší. Jedno je ale jisté - madridská vláda svým zásahem silně nahrála odstředivým tendencím Katalánců. A druhé, hrozivější zjištění je, že bruselští mocipáni nehodlají měřit demokracii stejným metrem a degradovali se tak na pajduláky v rukou Německa a Francie, kteří nechtějí a nebudou schopni rozhodovat o zásadních věcech ve prospěch obyvatel Evropy.

5 2
možnosti
JK

Autorka článku paní Šichtařová to v článku dost přehání, ve všech směrech.

Pominu hloupý nadpis článku, přirovnávající nynější situaci v Barceloně k zásahu komunistické policie v Praze, kteří v roce 1989 proti studentům, protestujícím proti totalitní vládě. (Opravdu to je nesmyslné přirovnání.)

Pominu, že je prý nyní nevhodné uvádět, že se u příznivců o odtržení Katalánska jedná o separatisty (nechápu proč, když se evidentně o separatisty jedná).

Pominu i to, že si prý odtržení přeje uváděných 90% Katalánců. (V Katalánsku je nyní samozřejmě slyšet ta hlasitá část, přející si odtržení. Ti, co si to odtržení nepřejí jsou nyní zticha, což je v takových situacích běžná věc. Reálné procento příznivců odtržení lze přitom opravdu jen těžko odhadovat. Může to být méně než 90%.. ale může to být třeba i méně než 50%.)

Především je ale současná situace španělského Katalánska naprosto odlišný případ od svého času vražedné situace kolem srbského Kosova a snaze Srbů o potlačení nezávislosti kohokoliv v jeho okolí. Je to odlišné jak kvůli dosavadnímu postoji Španělska ke Katalánsku, tak třeba vzhledem k počtu civilních obětí daného sporu.

A je to odlišný případ nejenom od Kosova,.. je to odlišný případ i třeba od Krymu, je to odlišný případ i od ruského Čečenska, nebo od ukrajinského Donbasu, nebo od Kurdistánu..atd. atd.

A v tom smyslu je autorčino uvedené (byť ironické) vyzývání EU k "bombardování Madridu" až trochu trapné. Autorka by třeba mohla úplně stejně nejapně (ironicky) vyzývat ke srovnání půlky Katalánska se zemí ..jako se to dělo svého času v Čečensku od ruských vojsk. Nebo by autorka mohla vyzývat k obsazení Katalánska francouzskými ozbrojeným a vycvičenými dovolenkáři,.. jako to nyní praktikuje Rusko při snaze o odtržení Donbasu atd.

Mám za to, že si ale autorka potřebuje nyní kopnout především do EU.

Přiznávám se, že mnohokrát je to k EU postoj zcela na místě..

.. ale v daném případě Katalánska to prostě vůbec nesedí.

5 4
možnosti
PD

Autorka si ani nebyla schopná zkontrolovat špatně zkopírované akcentované "a" v titulku...

0 0
možnosti
Foto

Řada politických stran i občanů bojuje za referendum o vystoupení České republiky z EU. Po zkušenostech z Katalánska jak myslíte že to dopadne?

1 0
možnosti
JK

Určitě by to u nás dopadlo stejně tak, jako pokus o vystoupení Čečenska

z Ruské federace. .. To je naprosto jisté! ;-)

0 0
možnosti
TV

T38o49m73a13s 50V82r27l70i55k

4. 10. 2017 23:58

My cekame na noty z Brusele. Brusel ceka na noty z Berlina. Angela se jeste nevyjadrila.

6 0
možnosti
TT

Schopný politik nečeká na kolečko přes Brusel, jede rovnou podle Berlína.

0 0
možnosti
Foto

Dobre napsane...vedeni EU na to svoje pokrytectvi dojede a bude jen dobre. Papalasi EU, kteri jindy nesetri kritikou a bleskovym odsouzenim poradkovych akci v zemich ktere jsou Bruselu "neposlusne" (jako napriklad v Polsku nebo Madarsku), jsou ted zalezli jako krysy a mimo opatrnych vyjadreni ze to je vnitrni zalezitost Spanelska mlci...

A s nimi mlci i vsechny ty takzvane "neziskovky", ktere jindy dokazou spustit povyk a hysterii nevidanych rozmeru...skoro jako ne povel.;-)

Masakr neozbrojenych Katalancu, kteri prisli nenasilne vyjadrit svuj nazor k demokracii nepatri...po tehotnych zenach a starenekach, pote co je shodili ze schodu nedupali ani nasi policiste v listopadu 89.

Z toho hnusu se normalnimu cloveku zveda zaludek, ale EU a vetsina Evropskych politiku mlci...Do vnitrnich zalezitosti se bud kecat muze nebo nemuze...ale ne jen tehdy, kdyz se to silovym strukturam EU hodi do kramu.

Prijde nekomu tenhle dvoji metr opravdu normalni?

Je tohle ta sama EU, jejiz predstavitele se nepokryte vmesovali do vnitrnich zalezitosti Ukrajiny a rozdavali vrhacum molotovu susenky?

Je tohle ta sama EU, jejiz predstavitele kritizovali akce Madarske policie, jehoz symbolem byl udajne kameramankou podrazeny sympatizer Al Nursy i pote co vyslo najevo, ze tento clovek ztratil rovnovahu pote, co se vytrhl Madarskemu policistovi, ktery ho chytil za kabat?

Je tohle ta sama EU, ktera vyhrozovala Polsku odvetnymi opatrenimi kvuli soudnim reformam?

Je tohle ta sama EU, ktera kritizuje nekolikadenni zadrzeni Navalneho Ruskou policii pote, co zorganizoval nepovolenou demonstraci?

7 1
možnosti
AV

Skvělý postřeh – za všechno může EU. V případě pí Šichtářové bych ale věřil spíše skupině Elán... že za ty její postřehy může "zanedbaný sex"

2 11
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,23
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články