Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Trh si o nárůst ceny másla ke 300 Kč/kg říká zvýšeným zájmem o nákupy. Přestaňte lidi blbnout a máslo bude zase za 180 Kč/kg. Obchodník by musel být padlý na hlavu, kdyby máslo prodával za 45 Kč, když mu lidé vyprázdní regály i když je za 60 Kč.

0 1
možnosti
OM

Paní Šichtářová úplně vynechala (snad čirým přehlédnutím) zásadní vlivy. Po ukončení kvót na výrobu mléka dramaticky poklesly v roce 2016 výkupní ceny. To byl důvod pro ony dotace, protože jinak by zemědělci tržně vybili stáda. Produkce opravdu poklesla, nevím jak to dokázali, protože teď už je opět víceméně stejná jako vloni (trošku vyšší)

Jenže meziročně stoupl export smetany o 36%, do Číny dokonce o 70%. I to byla reakce na nízké tržní ceny, výrobci hledali jiné trhy. Až do loňského října vypadalo vše dobře, protože na skladech byla spousta másla z intervenčních nákupů. Pak se ale setkaly všechny vlivy - kontradotace, vysoký export, nízké výkupní ceny - a zásoby se vyčerpaly. Tím "najednou" došlo máslo.

Nížší tučnost - to je dlouhodobé, od zavedení většinových stád holštýnských krav. Nic nového.

Řešení? Nevím. Teď máme tržní cenu, Babiš vyváží máslo do Rakouska, kde za něj dostane víc. Navíc pro 1 kg másla je potřeba cca 22 litrů mléka, takže pokud zemědělci zvýší produkci, bude na trhu přebytek nízkotučných výrobků a srazí to cenu. Zvýšení tučnosti mléka je běh na velmi dlouhou trať.

0 1
možnosti

J79a30n 62Š15p80a26t87n82ý

5. 10. 2017 17:45

No nevim, produkce mleka se omezuje uz leta ... Spis bych za tim hledal tu zvýšenou poptávku po masle v Cine. Tahle informace tak trochu zapadla

0 0
možnosti
JB

J27a43n 18B58u55r73i96a38n

3. 10. 2017 12:37

Když si z toho udělám závěr, tak hloupý Brusel začal omezovat produkci mléka, tím pádem šla cena másla raketově nahoru.

Ale ona šla raketově nahoru nejenom v Evropě, ale jaksi celosvětově. A přitom je stále Evropa v mléce přebytková. A ceny ostatních mléčných výrobků (mléko, sýry, jogurty,..) se skoro nezměnily - Z toho mi plyne, že ten Brusel až tak hloupou věc neudělal a to máslo je jen jedna veliká bublina!!!

1 0
možnosti
JP

Blbě blafujete, EU v oblasti produkce mléka nic neplánuje, před pár lety zrušila kvóty na produkci mléka. Vše je výsledkem působení trhu, v tomto případě zvýšené světové poptávce po živočišném tuku. Ještě na jaře byl přebytek mléka a nízké ceny, naši zemědělci opět "brečeli", proto byly zavedeny vedle řady podpor mléčných krav i kompenzace za rušení chovů. Je to ale minoritní záležitost a na celkovou situaci to navíc za tak krátkou dobu nemohlo mít vliv.

1 5
možnosti
JF

J89a56r55d96a 80F34i48c62e63k

29. 9. 2017 20:59

Už jsem to říkal a psal i jindy a jinde. Vina je na zeměkouli, že je kulatá, neb jsme utíkali před socializmem z východu na západ a on, prevít oběhl zemi a na západě nás dostal. A včil mudruj kaj teď!

12 0
možnosti
Foto

Také mě to příliš nevzrušuje...Neřeším to, a kupuji ho s rozmyslem Ono se to časem poddá. a přemýšlím jestli to není možná tím, že někteří vlivní politici (i v Bruselu) ho mají dost... Na hlavě... :-/

0 0
možnosti
PS

P76a67v28e82l 82S14i74t75a17ř

29. 9. 2017 14:25

Pořád to nějak nechápu. naše čtyřčlenná rodina spotřebuje za měsíc cca 2 másla. jak jsem vypozoroval zvýšila se cena tedy asi o 20kč na 250g. to je pro nás o 40,- Kč za měsíc více. pro mne o 1 a 1/2 piva méně tedy. proč to proboha řešíme? Myslím, že na ostatních komoditách nám v korunách uniká daleko více. něco je dražší, něco levnější. ale dělat z másla téma roku? tomu fakt nerozumím.

12 0
možnosti
DB

Paní Šichtařová, opět spousty populizmu zamlženého několik grafy, které mají dodat na vážnosti a odbornosti........

Přitom jako ekonomka musíte přeci vědět, že podstata je jinde........nebo to nevíte?

EHS posílala před 30 lety do SSSR jak máslo tak i jiné zemědělské produkty.a to za cenu papíru, ve kterém bylo to máslo zabalené..důvod obrovská nadprodukce............a tak se tedy EHS a EU rozhodly, že nebudou tolik produkovat....

A ano, protože máme v EU obrovskou nadprodukci zemědělských výrobků, je rozumné ji omezit, a to tak, že se zemědělcům dají peníze za údržbu krajiny..ale nemusí nic pěstovat, jen se starat o pohlednou krajinu........kdo by to jinak dělal..vy?

0 15
možnosti
MS

Máme taky obrovskou nadprodukci elektrické energie. Co kdybychom ji vypli do doby, než ceny silové elektřiny stoupnou na dvojnásobek? Budou zemědělci ( a další koncoví uživatelé) rádi?

6 0
možnosti
MS

Chtěl bych vidět reakci zemědělců, kdyby se ČEZu platily dotace za nevyrábění elektřiny. Mě by zajímalo jak to dělali, aby kravičky netvořily mléko. To jako EU regulací obešli přírodní zákony? Udělali jim uzel na štruku?

Co až příště zlevní barel ropy jako to mléko? Teď je po dlouhé době na trhu Írán, bude regulace za nevyrábění paliv?

Mě strašně fascinuje ten důvod, že kráva odstavená "z provozu" dále vyžaduje starost. Tu ale vyžaduje i odstavený stroj, který se také musí udržovat v provozuschopném stavu. Takže bude regulace za nevyrábění všude, kde budou stroje? Kolik obyčejných podniků ukončilo svůj provoz, protože se neudrželi na trhu? Byly nějaké regulace na jejich udržení? Jj, odstavená kravička musí žrát a pít. Odstavený stroj se zase musí promazávat a projíždět.

0 0
možnosti
KS

K11a18r72l54a 63S66u64c52h45á

29. 9. 2017 13:21

snížily se dramaticky stavy, jak dojnic tak vepřového, kecy o nadprodukci jsou lež, byli jsme v pohodě soběstační.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,55
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články