Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FS

Paní ekonomko, sice nevím, jak se zvyšuje produktivita práce, ale přesně vím, jak velcí i malí zaměstnavatelé u nás zvyšují intenizitu práce! Zvláště u těch malých se mnohdy jede "až na krev" - prosím ale mluvím o průměrně náročných či nenáročných oborech a profesích, kterých je většina. Ale i u těch složitějších oborů si mnohdy zaměstnavatelé nevidí "do pusy". Podívejte se na nabídky pracovních míst např. u obráběčů kovů na CNC strojích, svářečů pod argonem či kyslíkem, seřizovačů linek atd. - v malých podnicích v krajích. Je to mnohdy výsměch, nabídky platů jsou na úrovni prodavaček v Praze! Ale každý majitel malé strojírenské fabričky a jeho dva náměstci (kámoši či rodinní příslušníci) jezdí v mercedesech.

2 3
možnosti
Foto

Velikost mzdy se odvíjí od počtu kapitálových statků vztažených na osobu v daném regionu. Pokud stát brání podnikatelským aktivitám neúměrnými restrikcemi a odvody, je jasné, že bude méně kapitálových statků a tedy převaha poptávky po práci oproti nabídce.

1 0
možnosti
JR

Pro ty co pracují za minimální mzdu 40 hodin týdně nezbývá než toto..-ti ostatní pracují 12 nebo 16 hodin denně

http://skillzone.cz/hobo-tough-life-steam/

0 0
možnosti
Foto

R68o15m80a52n 28K38o96z87e92l

18. 8. 2017 20:03

Když ČSSD nastupovala do vlády, tak byla min. mzda 8500, dnes je 11 tisíc a nezaměstnanost se naopak snižuje.

Tak autorka není sama, kdo si myslí toto..viz http://www.reformy.cz/zpravy/svobodni-s-cssd-nas-ceka-rust-nezamestnanosti-a-rust-dluhu-na-25-bilionu-korun/ doufám, že si za toto už pan Mach nafackoval.

Vím o firmě, kde platí min. mzdu a majitel si často kupuje nová auta, luxusní SUV, a tu práci nejde jen tak robotizovat, takže prostor pro zvýšení mezd je.

6 3
možnosti
KK

Taky takového šéfíčka znám, chlap se diví, že mu staří chlapi utíkají do důchodu a mladí se nehrnou, a když už, tak neumí skoro nic. U fungl nové X5 mi srdceryvně vykládal, že jim fakt nemůže zaplatit víc jak 12000, ale požaduje, aby rozuměli elektrice, strojařině a stavařině. A je to chyba státu, že mu takové lidi nedodává...

0 0
možnosti
MR

Tak by mě zajímalo jak by to pí Šichtařová řešila, kdyby jedno z jejich dětí bylo prostě hloupé. To se nedá prakticky vůbec ovlivnit. Někdy se to prostě tak namíchá, že je potomek tak max na pomocné práce. Jestli by byla spokojená, že její dítě pracuje za almužnu a nemá prostředky na služné žití.

10 4
možnosti
JR

Na západě krachuje nesrovnatelně víc firem než v česku.. a tady se občasné krachy bohů podnikatelů považují tragédii..to ale není pravý kapitalismus padni komu padni ale umělý kapitalismus, žádná kreativní destrukce, kdo nepřežije tak nepřežije, přírodní výběr..je to spíše kvůli českým ubohým platům

0 1
možnosti
RW

Nežijeme v kapitalismu, náš ekonomický systém je asi nejblíže byrokratickému fašismu (nikoli nacismu - pro ty kdo chápe rozdíl).

6 0
možnosti
MS

Clanek je pekny blabol. Pokud se ze mzdy neni uzivit a v nekterych pripadech je lepsi pracovat nacerno a brat podporu je neco spatne. Mame jednu z nejnizsich min. mezd v EU a ruku na srdce, z minimalni mzdy se dlouhodove zit neda. Max. zivorit.

V CR je hodne sede ekonomiky, zvednuti minimalni mzdy napravi trh a bude i vetsim prijmem statu - jiz dnes socialni pojisteni nepokryva skutecne vydaje.

5 5
možnosti
JR

samozřejmě, že spousta lidí pracuje za minimální mzdu, ukrajinci a pak částečně češi...jenže měsíčně si vydělají víc protože pracují 12 někdy i 16 hodin denně...to pro ty, co si myslí, že za minimální mzdu nikdo nepracuje ;-D...

0 0
možnosti
JR

pak i ti co mají jako přivýdělek ke studiu, na mateřské, atd...

0 0
možnosti
JR

nikdy čeští ekonomové nehájily zájmy nekvalifikovaných, tvrdili, že kapitalismus má být svobodný, kreativní destrukce, přírodní výběr..a najednou...prý robotizace vezme práci a to je špatně, protože i chudáci potřebují alespoň peníze na základní potraviny...jinak by umřeli...spíš je za tím snaha hájit bohaté podnikatele, aby nemuseli zvyšovat české nuzácké platy

2 0
možnosti

A minimální mzda jim ty platy asi zvedne, co

0 0
možnosti
JZ

(bez ironie) No ja porad nechapu jednu vec: jak muze jit ekonomika, zivotni uroven a dalsi veci vic a vic do kopru s rostoucim podilem robotizace. To odporuje zdravemu rozumu a zadna ekonomicka pseudoteorie to rozhodne nevysvetluje.

6 0
možnosti
JR

jednu chvíli prý je dobře, že probíhá tzv. kreativní destrukce, svobodný trh atd, pak zaze čeští přihlouplí ekonomové tvrdí, že lepší je zaměstnat lidi za nízké platy než robotizace;-D

0 0
možnosti
Foto

Jako vždy, zlatá slova. Jediný problém bude to, že zatímco ubývá práce pro osoby s inteligencí v dolní části Gaussovy křivky (kdysi šli "jezdit s voli", dělali různé pomocné práce), tak těchto lidí s nižším IQ neubývá - natalitu také mají vyšší než průměr.

2 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,58
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články