Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

"Spokojený tedy bude po zvýšení minimální mzdy zaměstnavatel (bude mít automatickou závoru), spokojený bude politik...."

Zdroj: http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=619218

Dál ta věta pokračuje špatně neb nezaměstnatelný člověk získá nějaké peníze od státu (nějaké si přividělá v rámci šedé ekonomiky (bude-li chtít)) a jeho závyslost na "štědrém" státu z něj spolehlivě učiní voliče ČSSD a podobných stran, přestože právě kvůli nim je nezaměstnatelný.

5 1
možnosti
JF

"Dokáže pan Zaorálek zvýšit svou vlastní produktivitu během pěti let o 45 %?"

Zdroj: http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=619218 Prosím, prosím, jenom to ne. Představa, že kdokoliv z poslanců "vyprodukuje" byť jen o 1% více zákonů mě upřímě děsí.

21 0
možnosti
AM

A22d34a52m 88M94a59l95ý

19. 8. 2017 7:28

Řada zdejších diskutujících se snad domnívá, že jsou zaměstnanci násilím nuceni souhlasit s nízkou mzdou. Ve skutečnosti jsou frustrovaní. Svou vlastní neschopností, špatnou kvalifikací, neochotou najít si něco lepšího. Ale chybu, příčinu své nízké mzdy hledají u toho kdo je zaměstnal, u toho s kým se dohodli na výši své mzdy. ;-D

15 1
možnosti
Foto

A co takhle k tomu připočíst neschopnost zaměstnavatelů organizovat efektivně práci, k čemuž je právě nenutí úroveň mezd.

2 3
možnosti
Foto

Hlídači parkoviště už vymizeli dávno a výše mzdy na to nemá vliv.

Proč by měly vymizet prodavačky? viz http://ekonomika.idnes.cz/samoobsluznych-pokladen-pomalu-pribyva-fd5-/ekonomika.aspx?c=A150814_190049_ekonomika_fih , ty pokladny fungují jen jako doplněk a nové nejsou plánovány, A třeba u Lidlu je vidět, že prostor pro zvýšení mezd je, asi dva roky zpátky měli na billboardech mzdu 16 tisíc, dnes je to v mém kraji 22 tisíc.

O samořiditelných autech jsem poprvé četl v roce 1996, už tehdy existovaly a bylo tam uvedeno, že do konce století se jen tak nerozšíří....a dnes je rok 2017.

30 tisíc úředníků...ono je dobré neopakovat pořád co vykládají pánové Kalousek a Fiala a zjistit si, kolik z těchto lidí je učitelů a třeba vojáků a že úředníků je z tohoto počtu výrazná menšina.

1 3
možnosti
PJ

Na tom Lidlu vidíte, že to jde tak nějak samo, aniž by do toho musel zasahovat stát. On sice trh mnohde nefunguje ideálně, ale stát si s tím poradí většinou ještě o dost hůře. Vlastně je otázka, zda tam, kde trh nefunguje, není jeho nefunkčnost způsobena zásahy státu.

2 0
možnosti
ZH

Pokud chtějí socani zvyšovat čistý příjem obyvatel, tak ať sníží odvody za zaměstnance. Tím udělají podnikatelským subjektům, lidem i ekonomice mnohem větší službu. Proč máme spoustu lidí zaměstnaných na švarc? Na dohody do 10000? Na černo? Protože odvody jsou naprosto šílené. Snižte odvody a spousta lidí se přesune z šedého sektoru do standardních zaměstnaneckých poměrů. Stávajícím zaměstnancům se zvedne čistý příjem a celkové inkaso odvodů vzroste.

24 1
možnosti
Foto

Inkaso odvodů nevzroste, protože pro soukromníka každá koruna dobrá. A dokud máme státní dluh, tak je ho nutné zmenšovat.

2 3
možnosti
AN

Nikdy nebudou v ČR stejné mzdy jako ve Švýcarsku či Německu, nikdy. Porovnávat se se světovou špičkou je jakási mánie levičáků s odboráři, kteří nedisponují zrovna velkou kapacitou mozkovny. Násilnické, připitomnělé a tzv.po dělnicku bodré odborářské kreatury míří na ty mentálně nejslabší. Kteří nejsou sto dá si dvě a dvě dohromady a uvěří vtíravé iluzi předkládané jedinci s bolševickou průpravou, že se dělníci a rolníci budou mít jako v Německu. S jejich platy a našimi cenami. Národ lokajů, sluhů, udavačů a líných simulantů ( Heydrichova charakteristika Čechů ) je zkrátka jinej gang, než Němci či Švýcaři.

5 8
možnosti
JD

J44a75n 71D91l69o26u35h23ý

20. 8. 2017 12:00

Tak to je síla tohle vyplodit.

3 1
možnosti
Foto

darebácky nízké mzdy jsou dány koloniální povahou české ekonomiky. Pokud budou celé sektory ekonomiky přenechány kolonialistům, mzdy nemohou nikdy dosáhnout takové úrovně, jako v centru globalizované říše. je to logický důsledek teorie nadhodnoty, s tím paní Šichtařová nic nenaděláte Rv

8 8
možnosti
JR

tak něco na tom je......chtějí stejné sociální dávky pro imigranty ve všech zemích, aby chtěli i k nám ale druhořadé východňáry platí za stejnou práci ve svých továrnách v česku několikanásobně méně než v továrnách u nich;-D

4 0
možnosti

Prima umera mezi narustem minimalni mzdy a navysenim produktivity podniku, nebo

"Slušná mzda je v každém jednotlivém případě taková mzda, za kterou je zaměstnavatel ochoten zaplatit člověka, a současně za kterou je zaměstnanec ochoten pracovat."

... nesmysly

1 4
možnosti

Takze pokud je pani skutecne studovanou ekonomkou, tak to teda potes, ani jedna z tech dvou veci neni pravdou, ac o te druhe by se mozna dalo filosoficky diskutovat, jestli nazvat slusnou mzdou par starych hadru na obleceni, nocleh v kurniku a stare jidlo, kdyz to zamestnanec prijme, protoze je to pro nej lepsi nez stradat, umrit hladem. Jestli je to podle autorky slusna mzda.

0 1
možnosti
Foto

M15a33r87t47i58n 27Š98i98k

18. 8. 2017 21:21

Je docela možné, že velký ZAO opravdu nikdy nepodnikal. Což ho ve vašich očích zřejmě vylučuje úplně nejen z politiky, ale zřejmě i ze slušné společnosti. Dovolím si však tvrdit, že stejně jako on nepodnikal, neviděla jste vy osobně ani jednoho robota. A žvaníte o něm úplně stejně zaníceně, jako zmíněný ZAO o mzdách. Jako v jeho případě, jde i v tom vašem především o cílovou skupinu. On své vzkazy posílá skupinám svým, vy zase jiným. Nechci se ho zastávat, pokud vím, přednášel na VŠ, ale to bych vám naboural vaši romantickou představu úplného debílka, který neumí napočítat do pěti. No to víte, nemůže být každý popekonom, který neustále mele mantru o levných montovnách, aby vzápětí druhým dechem moudře pohovořil o Průmyslu 4.0 a masivní robotizaci. Už to vidím, jak hlavně levné montovny budou včele rozvoje Průmyslu 4.0 a robotizace. Vážená paní popekonomko, každý z těch robotů bude potřebovat nejen armádu programátorů, techniků a inženýrů, ale také běžných údržbářů a dalších technických profesí. Takže opravdu nevím, v čem jste tak strašně lepší, než ZAO, kterému se ve svém textu vysmíváte. Vy i on mluvíte často a rádi o tématech, o kterých zase až tak moc nevíte. Nebudu zde připomínat vaše úlety stran Olympijských her a sportu obecně. Zkuste si pozametat před vlastním prahem, než se začnete vysmívat ostatním.Rv

13 8
možnosti
AN

Nejste poněkud hloupý ?

4 5
možnosti
IK

I32v97o 86K35u35b78e63š

18. 8. 2017 21:15

Perfektně vysvětlené souvislosti. Mohli by to pochopit i socani. Ale podle diskuze pod článkem, vidím, že i tak je to pro mnoho lidí nad jejich chápání.8-o

8 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články