Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I40v27o 48P92a12t39t39a

20. 8. 2017 10:57

O mzdách a samozřejmě o dani ze mzdy, protože to k sobě neoddělitelně patří, není možné ani začít diskusi. Proč? Protože stávající systém (zákony č. 586/1992 Sb., č. 589/1992 Sb, č. 48/1997 Sb.), je založen na několika vrstvách lží. Lží od odvodu sociálního a zdravotního pojištění hodným zaměstnavatelem za pracovníky počínaje a údajným pojištěním nekonče. Stačí napsat do vyhledávače "Sociálně ekonomická hlediska podpory rodin" a zjistíte jak je to se mzdou a jejím zdaněním skutečně! Vyjímám z doporučeného dopisu z 18. 8. 2017 ministrovi I. Pilnému:

Pokud bychom nepřevzali z metodik EU daňovou a sociální legislativu, tj. zůstaly by nám daně a sociální zákonodárství platné ještě v r. 1992, tak zohlednění nákladů na výchovu dětí v rodinách vypadá následovně: Na každé dítě odpočet 50 % nákladů na výchovu dětí v rodině, tj. 3 333,- Kč na jedno dítě měsíčně. Ročně na jedno dítě odpočet 3 333 x 12 = 39 996,- Kč. Ve výsledku by to znamenalo: Rodiny s dětmi s příjmem rodičů v mediánu se přestanou propadat od druhého dítěte do sociální sítě mezi tzv. sociálně slabé.

8 0
možnosti
IH

Paní Šichtařová píše čím dál větší hlouposti. ČSSD nevolím a nesnáším, ale tento článek je snůška blábolů. Např. "už teď ve velkých obchodech končí prodavačky...." ano? V kterých? Všude mají problémy prodavačky najít. Samokasy - skvělý doplněk, do budoucna jako jediný způsob placení nesmysl. Stačí mít alkohol, kosmetiku, oděvy, tak se bez asistence prodavačky neobejdete. U nás v Tescu valná většina lidí na normálních pokladnách a u samokas sem tam někdo s menším nákupem. Další věc jsou starší lidé a lidé neschopni používat techniku. Já osobně odmítám tyto samoobsluhy, děláte práci za obchod a suplujete prodavačku, roste akorát zisk prodejně. Přesně tak samoobsluhy v bankách, člověk zastoupí práci bankéřů a stejně ještě platí poplatky. Robotizaci nízká úroveň mezd nezastaví. Je ale důležité, jak se k ní svět postaví. Nemůže tady najednou vzniknout armáda miliónů, možná i desítek miliónů nezaměstnaných a nezaměstnatelných. I když dostanou odpovídající příjem, nic neděláním zakrní nebo se vzbudí frustrace a vztek (protože budou mít míň než pracující), začnou nepokoje a války. A srovnání s průmyslovou revolucí pokulhává, tyto lidi nebude kde zaměstnat. Je potřeba si uvědomit, že ne každý je chytrý a schopný studovat a být IT specialista. Jako člověk bez nohy neuběhne profi maraton, člověk s nižším IQ nevystuduje. Bohužel je pohled na méně schopné méně inteligentní lidi takový, že si za to mohou sami. Podle mě robotizace narazí na limity IQ lidstva. PS: dříve než prodavačky v supermarketech skončí Šichtařová a její finanční poradenství, protože v tomto oboru digitalizace a robotizace postupuje nejrychleji....

7 10
možnosti
Foto

R41o22m20a80n 96K89o22z70e79l

20. 8. 2017 13:09

Robotizaci nízká úroveň mezd nezastaví....to je pravda, snad by si to autorka uvědomila, když by musela sekat kosou ručně trávu, úsek, který zvládne traktor posekat za hodinu.

0 0
možnosti
LC

Čtu vás rád, ale tentokrát máte v článku množství logických chyb větší než malé. Ale ta poslední věta je přesná. České sebemrskačství je nekonečné a to ve všech oblastech života. A největšími masochisty jsou ti, kteří nikdy neopustili rodnou hroudu.

0 0
možnosti
EH

A ti, co ji opustili, těmi ostatními pohrdají, protože "u nich" v Kanadě, USA apod. je všechno lepší. Zdařile předstírají, že si nevšimli, že jsou v tom ráji na zemi pouze tolerovaní hosté, kteří už tam smrdí víc než třetí den. ;-D

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 1
možnosti
MV

Levná cena práce = úspěšný "boj" proti robotizaci? To doufám není myšleno vážně. Na počátku průmyslové revoluce dělníci v Anglii ničili stroje, které jim "braly" práci. Dnes už víme, že průmyslová revoluce se ničením strojů nezastavila. Stejně tak se nezastaví robotizace nízkými platy.

Stejně tak z historie víme, že vylepšování sociálních a pracovních podmínek zaměstnanců (a tedy i platů) nepřišlo jen tak z ničeho nic - občas byla potřeba o lepší podmínky "zabojovat" - třeba stávkami nebo volbou stran, které prosazovaly lepší podmínky pro zaměstnance.

Odstavec o růstu minimální mzdy o 45% a tím pádem potřebě zvýšit produktivitu o 45% je samozřejmě nesmysl - mzdové náklady tvoří pouze část celkových nákladů. Při každém zvyšování minimální mzdy za posledních 25 let poslouchám, že následně nastane kolaps - ani jednou se to nepotvrdilo. Minimální mzda se má přizpůsobovat situaci v ekonomice.

7 0
možnosti
Foto

Myslim ze s temi roboty to neni tak horke. Spise podnikatel presune vyrobu na Ukrajinu nebo do Vietnamu/Ciny. Vyrabime pro firmu v USA a prave do vyse uvedeneho nas ted odberatel a platy v CR tlaci :-(.

2 0
možnosti
LJ

Pani Sichtarova a pan Zoralek maji jedno spolecne. Casto melou uplne nesmysly.

9 5
možnosti
JD

J19a55n 20D89v95o58r82a34k

19. 8. 2017 14:20

Markétko, Markétko, robotizace a automatizace bude pokračovat ať je minimální mzda jakákoliv, to bys jako ekonomka měla vědět! A musí přijít co nejdříve a vyšší minimální mzda ji jen uspíší. Konkurenceschopnost je nutná podmínka k přežití a bez robotizace a automatizace ji nikdo nezajistí!

12 0
možnosti
IH

I64v28o 76H33e16b14e73l96k25a

19. 8. 2017 13:03

Hlavně by se paní Šichtářová měla obávat o finanční poradce. Ti totiž skončí do dvou let a nahradí je programy, které sami nabídnou nejlepší možnosti, stejně jako to už funguje na pojistky. Rázem při investicích vyděláme o tři procenta ročně navíc. A celá firma paní Šichtářové půjde do kopru i bez zvyšování mezd.

7 2
možnosti

Těžké chyby v logice úvah, kdy jeden odstavec vyvrací jiný. Chybné výpočty typu, že zvýšení minimální mzdy o 45% znamená nutnost zvýšit produktivitu o 45% a spousty dalších perel určitě katapultují článek na čelní stránku Parlamentních listů.

14 2
možnosti

Ještě tak umět je místo nálepkování vyvrátit, že.

4 3
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,55
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články