Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

ale to je přece klasika. v Horní dolní se móda projeví tak o dva roky později, než v Praze.

0 0
možnosti
Foto

To je velice jednoduché. Stačí se jen podívat na naši součastnou minulost. Stačí k tomu několik neschopných (nebo všehoschoných) a zkorumpovatelných politiků. Dát zelenou nadnárodním řetezcům a kooperacím, volnou ruku nadnárodním bankám a máme zde po dvaceti letech jejich hospodaření banánovou republiku jako vyšitou.

0 1
možnosti
JB

Zas a znovu se regulace obrací proti jejím tvůrcům. Jako ostatně skoro každá regulace.

Zdroj: http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=610511

Pokud někdy někdo potřeboval ještě nějaký důkaz, že paní Šichtařová opustila vody seriozní ekonomie, tak prosím, zde je. Mně to už ani nepřekvapuje

0 3
možnosti
VB

No, je zde jeden věcný omyl a za další, problém je ještě hlubší. Peníze tištěné pro z intervence netlačí přímo na růst cen, jsou sterilizované v rezervách ČNB, a to na rozdíl od důsledků intervencí.

Vedle tisku pro intervence probíhá ještě zvyšování peněžní zásoby (což je pravý význam slova inflace), kdy ČNB zvyšuje objem peněz v oběhu. Za 2016 to bylo o 8,5 % na 5,2 bilionu. Spolu s nízkými úroky a povinnými rezervami toto umožňuje úvěrovou expanzi (tvorbu dalších peněz přímo komerčními bankami).

Za další, do inflace nevstupuje růst ceny nemovitostí a dluhopisů (ČSÚ toto kvůli metodice opomíjí).

Z tohoto důvodu i když ceny obou položek razantně rostly, Česko vykazovalo nulovou „inflaci“. Idylka skončila. V naší nové krásné době se za „inflaci“ vydává statistiky vypočítaný(!?) růst cenové hladiny zboží a služeb zařazených do tzv. spotřebního koše. Jenže každý máme "jiný žaludek" (jinou spotřebu) a také záleží kdo, jak a s jakým záměrem dává tyto v principu nesmyslné údaje dohromady.

Zdroj: http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581228

ČNB se bojí zvýšit úrokové sazby, protže koruna by se stala atraktivnější a zvýšila by se poptávka a tím i její kurz.

1 0
možnosti
Foto

J31a63n 10E32l55i46á66š

25. 6. 2017 16:04

ČSSD nemá na to, aby to napravila a nová vláda je "vo hviezdach"... Nepopulárne opatrenia, ktoré bude musieť nová vláda urobiť ju pochovajú a všetko, čo je treba urobiť, bude meškať. Čo to bude pre ekonomiku znamenať, si radšej nechcem predstaviť...!

0 0
možnosti
MS

centrální banka by se mohla vrátit do stavu před intervencemi , tj za vzniklou zásobu EUR zpátky skoupit z ničeho natištěné koruny , a tyto koruny skartovat. Zničit tyhle 2 biliony korun by znamenalo návrat do tržního systému :-) , vrátit koruně její hodnotu . Co vy na to ?

0 0
možnosti
Foto

To asi půjde těžko. Máme obrovský zahraniční dluh a tam musíme splácet aspoň úroky. Nejlépe se to splácí právě když rozpůjčujeme nekryté peníze a inkasujeme z nich úroky.

0 0
možnosti
JC

Hrát si s inflací, je jako hrát si s ohněm. Lehko se vymkne a pak to může skončit válkou. Jako např. v Německu nebo na Balkáně v 90. letech.

0 0
možnosti
Foto

Zjednodušme to. Banky půjčovaly na "tržní" odhady znalců. Problém je v tom slově znalec a tržní. Odhady bývají o 30-50% nadhodnocené. V případě nesplácení pak bance zůstávají neprodejné, nadhodnocené zástavy. Klasika z let cca 1995 se vrací.

0 1
možnosti

Ne, problém je v tom, že tržní cena dnes a tržní cena zítra se mohou zásadně lišit.

3 0
možnosti
DB

Paní Šichtařová, jako vždy článek velmi čtivý a líbivý ale s neskutečným množství logických chyb a obrovské neznalosti základů ekonomie.

1)deflace skutečně moc nevadí..ale vadí všem, kdo žijí na dluh.

2)deflace je vždy jen krátkodobá, občasná a jen jako statistický výpočet, deflace plošná neexistuje

3) inflace je inherentní jakékoliv ekonomice, která používá peníze

4) hrátky s realitami se dějí neustále, první jsem osobně zaznamenal v 80.letech v Německu, kde na to pak vydali zákon, že se banka musí přesvědčit o tom, jestli je klient schopen splácet...a přesto se tyto bankovní podvody dějí neustále al banky si na to najímají externí finanční poradce, aby to nebylo na ně...tedy pod cizí vlajkou

5) sama píšete o realitní bublině v USA a to si myslíte, že tohle nikdo na světě krom vás neví? a jestliže to ví, tak je jednoduchá otázka...PROČ DĚLÁ TO SAMÉ...????? a na tuto otázku se pokuste odpovědět.....a pokud najdete tu správnou odpověď budete i vědět, proč se tohle opakuje....

6) volný trh neexistuje..to je jen mantra, kterou našim lidem do hlavy nasadil Klaus, a lidé tomu ještě pořád věří...bohužel..ani vánoční trhy na Staromáku nejsou volným trhem..dostane se tam jen ten, kdo zaplatí vysoké nájemné a to je již ekonomická regulace.......a v případě, že jich zaplatí více, tak jsou vybíráni..a to platí všude...volný trh neexistuje, to se jen říká lidem.........a pakliže se někde objeví, tak jen na chvíli

7) prosím přečtěte si Sayův zákon a pak ho vysvětlete lidem...ten totiž jasně určuje základní pravidlo rovnováhy v ekonomice...a vy ho zde v tomto a jiných vašich článcích vůbec neberete v potaz..a proto vám vycházejí velmi divoké ekonomické konstrukce sice velmi líbivé ale také velmi špatné...tento článek prokazuje vaši neznalost Sayova zákona a to by bylo na vyhazov od zkoušky...bez pardonu..

4 16
možnosti
VH

Nevšiml jste si, že tvrdíte téměř to samé, jako paní Šichtařová? Ovšem je to Vaše pravda. A tu Vy - sečtělý - máte samozřejmě vždy.

4 0
možnosti
DV

Pani Šichtařová, odovzdajte diplom. Centrálna banka žiadne peniaze do ekononiky netlačí.

0 3
možnosti
DB

kvantitativní uvolňování je jen jiný název a jiná forma strkání peněz do ekonomiky, ECB to dělala skupováním obligací...a obojí je v naprostém souladu se současným stavem jak americké tak evropské ekonomiky a Sayova zákona...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS