Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je patrné že autorka o ekonomice moc toho neví. Stačí nalistovat v učebnici ekonomie stať o produktivitě práce. Ano je pravda, že vliv na produktivitu práce má i technologické zpracování výrobku ale podstatnou část tvoří tzv. přidaná hodnota. Jelikož naše výrobní závody nevyrábí finální výrobky ale jen kooperujeme tzn. vyrábíme jen komponenty, které vyvážíme a finální výrobek montuje a prodává někdo jiný, tak i podstatná část zisku zůstává za hranicemi. Jsme prostě jen montovna a konkurujeme jen nízkou mzdou. Proč nepřijímat Euro? Naměli bychom možnost řídit naší ekonomiku přímo ale jen přes Brusel tak i státní finanční rezervy by byly pod přímým řízením a kontrolou Bruselu. Ručili bychom veškerým i soukromím majetkem za dluhy ostatních států. Zároveň bychom nemohli ovlivnit množství eurobankovek které tiskne každý stát eurozony. Za posledních 30 let objem zboží ve světě vzrostl čtyřikrát ale objem obježiva (peněz) řtyřicetkrát.

0 2
možnosti

V tom článku je jeden zásadní nedostatek. Autorka nerozlišuje mezi "navázáním měny na EURO" a "útokem na měnu tak, aby její hodnota uměle klesla".

Pokud by totiž ČR přistoupila k EURO, zakonzervoval by se reálný kurz koruny. Všechny efekty které popisuje vyplývají z toho že ČNB úměle hodnotu snižovala.

Z toho tedy vyplývá, že obsah článku je bezpředmětný. Přístup k Euru by nás naopak před další případou libovůlí ČNB ochránil.

2 2
možnosti
MP

Prof. Švejnar řekl zcela nedávno v naší televizi něco jiného.Podle něho byly intervence na udržení vůči euru správné a pomohly českému hospodářství.Chybou podle něho bylo oznámit datum, či přibližné datum zrušení intervencí.Další chybou bylo byly intervence v tak obrovských částkách v posledních třech měsících.Při veškeré povinné úctě k pisatelce článku je pro mne názor profesora ekonomie prestižní americké univezity směrodatný.

1 2
možnosti
BD

Problém pana Švejnara i paní autorky je konzervativní pohled na ekonomiku.Vše bude jinak po rozvoji nové průmyslové revoluce 4.0. Současné žabomyší války odpadnou a dluhy se smažou jako nepodstatné.

0 0
možnosti
MN

Samozřejmě, že přijímat euro při současné měnové politice Evropské banky řízené de facto Bruselem je nesmysl.

Ale manipulativní zkreslování ekonomických faktorů, jak má paní Šichtařová populisticky již nějaký ten měsíc ve zvyku je pod úrovní "ekonomky"

Za prvé - intervence ČNB na oslabení koruny rozhodně nejsou žádným "jakoby přijetím eura na zkoušku"! Kdyby šlo o zkoušku, mohla ČNB nastavit i opačný trend kurzu. Šlo prostě o pokus oživit ekonomiku znehodnocením finančních prostředků obyvatel (zvýšit tržby zdražením, tlakem na růst mezd vyvolaný tímto zdražením).

Současně jak bylo v mnoha zemích ve fázi přechodu na euro - se tímto krokem znehodnotily úspory a reálná výše důchodů. Věrchuška podusila občany.

Zrovna tak argumentace, že za dva měsíce od ustoupení od intervencí posílila kurz o 65 haléřů, a ať si každý spočítá, co to udělá za ..... roky. To už je úplná ekonomická demence. Ať se na mě paní Šichtařová zlobí nebo ne. Za prvé se čekal skokový pokles kurzu eura a k tomu nedošlo. Za druhé - růst či pokles kurz není stejnoměrně rostoucí křivka, naopak má své výkyvy nahoru i dolu, období stagnace, období spekulativního růstu či propadu. Z atřetí - během těch dvou měsíců docházelo právě tak k růstu, jako k poklesu a je tady nutno zohlednit sezonní vlivy (nákup měn v souvislosti s dovolenými).

Prostě v rámci budování populistického obrazu kritika mainstreamu paní Šichtařová ztratila soudnost... Rv

0 0
možnosti
Foto

Článek jsem dočetl, usedl jsem na okraj chodníku a rozplakal se: Tak oni nám v Bruselu lžou? To jsem se na stará kolena dočkal.

2 0
možnosti
Foto

Euro nechci a to z několika důvodů. Ručili bychom za dluhy či nehospodárnost jiných ekonomik např. za Řecko, Itálii a Španělsko. Euro bankovky tisknou všechny státy eurozóny a to včetně inflačních které skoro nikdo nesleduje a nereguluje. Ekonomika a peněžní systém EU funguje na žírové bázi (tvorba peněz z ničeho) a úspory uložené na účtech fyzicky neexistují. Kolik bylo vydáno Euro bankovek serie Y Řeckem? Jakým způsobem uhradila Evropská banka dluh Řecka když prakticky nemá žádné peníze? Má jen to co vybere od členských států a to se přerozdělí na dotacích a vlastní provoz Evropské exekutivy. Prostě se povolilo Řecku tisknout další peníze. Česko by jen svým majetkem krylo část takto vydaných peněz. Dvojkolejnost rozvoje Evropské unie jsou jen keci politiků.

2 1
možnosti
JB

J17a48n 31B10u65r26i86a62n

6. 6. 2017 17:36

A myslite tedy, ze mit CZK je lepsi. Jenze je tu hacek- kdyz tlzacne Euro oslabovat treba vuci USD, tak CZK oslabi uplne stejne.

Samostatna mena ekonomice nasi velikosti je k NICEMU!

0 0
možnosti
JK

Nízké platy nejsou důsledkem nedávných pokusů ČNB.

Jedná se o systémový problém trvající od roku 1993.

1 0
možnosti
OU
PH

Tak ekonomů, kteří chápou jak to vše funguje je velmi málo a v médiích je najdete velmi obtížně. Hlavní problém je, že ekonomie není exaktní věda. Čili jeden uznávaný ekonom řekne, že se asi stane to, druhý řekne opak a přesto jsou stále znávaní ekonomové.

0 0
možnosti
Foto

Jakože Němci a Francouzi přijali Euro daleko dříve, tak jsou s ekonomikou v zádeli. Naštěstí my tak hloupí nejsme a Euro nepřijmeme a naší ekonomiku čekají skvělé zítřky. Tak jsem tomu článku rozuměl.

7 3
možnosti
Foto

Chápete to špatně. Silným ekonomikám, jako je Německo nebo Francie, Euro vyhovuje. Slabší státy jako Řecko, Itálie a spol. svými dluhy Euro oslabují a Němci z toho těží, protože díky tomu mají levný export. Česko se s Německem ekonomicky prozatím rovnat nemůže, takže Euro by pro nás mělo ten negativní dopad.

5 2
možnosti
Foto

Co je to lobbystický tlak na urychlené přejetí eur? Že přes euro pojedou české limuzíny řízené lobbysty anebo je to jen překlep? Šichtářová se zpožděním více než 2 let jen opakuje slova Ilony Švihlíkové.

0 0
možnosti