Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

Ještě jedna poznámka - naší ekonomice se v posledních letech velmi daří. Hospodaření státu skončilo loni rekordním přebytkem a daří se domácnostem i firmám.

Ovšem některým se zřejmě zdá, že jsme naopak na cestě k rozvrácené ekonomice. Zřejmě se jim stýská po Klausových balíčcích z let 1996/97 nebo po "skvělé" hospodářské politice Topolánkovy a Nečasovy vlády.

2 15
možnosti
VH

Velmi daří? Při plné zaměstnanosti jsme měli před deseti lety růst až 7%.

Hospodaření státu skončilo přebytkem jen díky propadu investic o polovinu a na tu hroznou Topolánkovu a Nečasovu vládu budeme ještě vzpomínat až nás armáda úředníků a policajtů bude dirigovat, co jíst, kde chodit, co dělat a především co nedělat.

14 1
možnosti
MV

Statistika jsou kouzla. Mohlo dojít třeba k tomuto: zvýšila se zaměstnanost - tím pádem se zvýšil počet odpracovaných hodin. Ovšem nově zaměstnaní získali nižší než průměrnou mzdu. Z toho důvodu průměrná produktivita klesla.

Ve finále se mají všichni lépe (zvýšila se zaměstnanost a i když zaměstnaní nedosáhli na průměrnou mzdu, mají se lépe, než když byli nezaměstnaní).

Stejně tak lze docílit růstu produktivity tím, že se zvýší nezaměstnanost v segmentu hůře placených zaměstnání. Průměrná produktivita vzroste, ovšem celkově na tom společnost bude hůře (nově nezaměstnaní si pohorší oproti stavu, kdy byli zaměstnaní).

1 0
možnosti
LU

R^Perfektne som sa pobavil, dávno som sa tak nenasmial.

Ďakujem, veľmi vtipné.

karma

1 1
možnosti
LF

L86u70k33á11š 40F64o54k22t

2. 6. 2017 21:23

Když jsem před 3 lety u piva prohodil, že koruna má reálnou hodnotu <18kč/€ byl jsem za blázna a pohádali jsme se.. roky běží, já stále věřím, že problém nízkých příjmu je uměle slabá koruna.. Děkuji za pěkný článek, co mě utvrzuje o mé lajcké pravdě 

14 0
možnosti
ZZ

Š. na Hrad. Já nepotřebuju odmítání eura nijak zdůvodňovat. prostě ho nechci. byl jsem spokojen s tím co jsem měl bez překotného ekonomického růstu a tím, prý, i blahobytu, mě stačí být na "periferii", kdo chce euro, prosím, ať mi ho ale nenutí, nevím kde by k tomu vzal taky právo, ať jde, vymění si koruny a kupuje a platí v eurech, platí i pro výrobu a obchod

8 2
možnosti
BP

B22e30n 54P93a24v60k16a

2. 6. 2017 16:47

Já když vidím, co hodně lidí v ČR dělá, tak bych i zadarmo by to bylo drahé.:-P

0 1
možnosti
PN

"...sklad Amazonu.....lidé, kteří v ní pracují dostávají jen velmi nízkou mzdu......"....Lzete jak mala holka. Radovi pracovnici si pres vanocni vrchol (cc a 3 mesice) vydelaji 40hrubeho se vsemi odmenami pri vzorne dochazce. Kde jinde si to "nezamestnatelny" padesatnik vydela? Vim o 50+ "radovem" manazerovi/manazerce z finacnictvi, ktery/a tam skoncil. Kam se ma upichnout takovy 50+ pracovnik, ktereho by nechali v bance tak leda uklizet?

2 16
možnosti
DB

vámi uvedený příklad poslouží jako důkaz rozpadu střední třídy...a nahrazování některých manažerů softwarem v počítači.....nejen jednoduché práce jsou ohrožené robotizací...i ty manažerské....

7 1
možnosti
FP

Zásah ČNB do kurzu koruny nemá so vstupom do eurozóny nič spoločného. Keby ste v momente, keď sa vaša centrálna banka rozhodla oslabiť korunu, boli prijali euro, tak by kurz bol cca 25 Kč za euro. Tie stratené percentá na výplatách hľadajte v umelom oslabení koruny voči ostatným menám. Jednoducho povedané, robili ste viacej, ale za menej peňazí, pretože zamestnávatelia vás platili v tých istých korunách ako predtým, oni nemali dôvod zvyšovať mzdy.

7 2
možnosti
JK

J38a52n 34K76o69v25á61ř

2. 6. 2017 13:56

Asi jste nepochopil. Nejde o kurz, ale o zafixování kurzu. Tím se to podobalo stavu, jako bychom přijali euro.

10 2
možnosti
MB

Euro na dálnici do pekla, http://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=442941 ... Blog napsaný 9.1.2015. Kde asi tak dělá soudružka Šichtářová se svými odhady chybu?

6 8
možnosti
VH

Ktarý odhad neplatí? To, že se o Řecku nepíše neznamená, že je problém vyřešen.

0 0
možnosti
JR

Jenže takovému slovensku se velmi daří a už mají i vyšší mzdy...

7 3
možnosti
JR

rozhodně z nich žádné nové řecko není

1 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,49
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články