Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

Paní Šichtařová opět veliký ekonomický omyl...především je to tak, že nízké mzdy byl produkt komunistů .... v roce 1990 byly česká průměrná mzda asi tak jedna osmina německé průměrné mzdy..nyní je to asi tak někde mezi jednou třetinou a jednou čtvtinou, tedy jsme na tom opravdu mnohem lépe než v roce 1990..... je mi líto všech, kdo vám věří...kurz nemá tak veliký vliv na výšku mzdy....především jen u všech těch, kdo jsou placeni ze státního rozpočtu..policajti, doktoři, soudci, učitelé a tak podobně....a u těch kdo pracují v exportních firmách tedy mají příjem v eurech...tak by právě za jedno euro dostali v bance namísto 27 korun jen 25 korun...a z těchto příjmů by museli platit mzdy...tedy by lidé na platu měli méně,....tak mi prosím vysvětlete, jak si představujete, že by lepší kurz zapřičinil vyšší platy..........legrace, jak vám lidi zbaští vaše ekonomické teorie bez mrknutí oka,,a to mi právě jeden zdejší expert na slovo vzatý vyčetl, že si myslím že průměrný člověk těmto vztahům nerozumí....skutečně jim nerozumí........

11 12
možnosti
JS

J94a87n 54S86i38g76m59u70n61d

12. 4. 2017 23:52

Lidi to baští, kupují pseudovědecké knížky, dokud to dělají, bude se Šiktařová mýlit ráda... Populární omyly prodávají, složitost reality je přece taková nuda, jako třeba zde:

http://ekonomika.idnes.cz/intervence-cnb-konec-komentar-kurz-koruna-fir-/ekonomika.aspx?c=A170412_104429_ekonomika_rts

0 0
možnosti
VM

Za poslední 3 roky se zvýšily v průměru ceny mléčných výrobků o více než 15 %. takže mi vyhlášená míra inflace za tyto roky případá přinejmenším zvláštní.

5 2
možnosti
DB

správně...je to jen matení obyvatelstva...právě tak jako naše míra nezaměstnanosti...také zfalšovaná

0 0
možnosti
Foto

M46a89r36t93i10n 58Š79i86k

6. 4. 2017 18:43

Vždy opravdu zpozorním, jakmile některý z pop-ekonomů začne vykřikovat o "levných montovnách." Ty výkřiky mají totiž společnou jednu zásadní věc. Každý z těchto "odborníků", vždy cudně pomlčí o tom, co vlastně místo "montoven." Jistě, v obecné rovině vždy moudře pohovoří o hi-tech výrobách s vysokou přidanou hodnotou, ale zapomínají dodávat, jak těžká cesta k takové výrobě je. Kromě opravdu vyspělé vědecko-technické základny, je k tomu potřeba nemálo, u nás se nedostávajícího rizikového kapitálu, velmi kvalitní a kvalifikované pracovní síly a také třeba často překonávání mnohých byrokratických překážek, např.v oblasti patentů. Možná by aspoň jednou, někdo z těchto věrozvěstů mohl naznačit, jakou cestou jsme se měli podle nich dát. Snít sny o hi-tech výrobách, protože ty se opravdu nevyskytnou jen tak, a mezi tím se potýkat s armádou nezaměstnaných? V dnešní světové konkurenci? Opravdu se konečně přestaňte stydět a řekněte, jakou přesně strukturu průmyslu a výroby si představujete. Ano, máme sklady, máme jednoduché hromadné výroby, ale když se budete chtít podívat pozorně, najdete i množství specializovaných strojírenských výrobců, chemicko-technologických, z oblastí biotechnologií, nebo třeba zdravotnických pomůcek. Přestaňte konečně plést lidem hlavy ! Navíc mi stanovte přesně hranici, která výroba je "levná montovna" a která je ta podle vás vyspělá. Je automobilový průmysl levná montovna? Výroba ultralightů je levná montovna? Výroba městských mobiliářů je levná montovna? Výroba nano-technologických vláken a nátěrů je levná montovna? Opravdu žádná z těchto výrob nepotřebuje vlastní vývoj, designéry, výzkum, investice, velmi kvalifikované lidi? Váš hloupý článek je celý postavený na výchozím předpokladu "levných montoven", veze se na populistické vlně "nízkých platů" a celý mi přijde jako předvolební výkřik některé politické strany. Do opravdu hlubší ekonomické analýzy má neskutečně daleko. Ale účel byl splněn, ČNB veřejně poplivána. Gratuluji.

18 14
možnosti
RP

Jedná se o to, že to nejsou výrobny koncového výrobku.

Totiž práce vložená do komponenty vyrobené v montovně s nízkou mzdou se zhodnotí až kompletací té komponenty do hotového výrobku a prodejem toho výrobku za marketingovou cenu s vysokou marží. Ovšem ta vysoká marže zůstane ve firmě, která provádí tu konečnou kompletaci, vytváří vysoký zisk této firmy, vysokou mzdu zaměstnance firmy a vysoké daně a odvody ekonomice země, kde ta firma sídlí. Zpátky do montovny komponenty jde jen nějaká v podstatě almužna reprezentovaná sjednanou nákladovou cenou komponenty. To jest nejnutnějšími náklady na xkrát nižší mzdy a nejnutnější výrobní zařízení plus nějaký minimální zisk nutný k tomu, aby výrobna komponent nezkrachovala. Neboli výrobou komponent vytvořené hodnoty u nás nepřispívají k vzestupu naší ekonomiky, ale německé, francouzské a jiné.

11 0
možnosti
KC

Na 80 % souhlasím s tvrzeními autorky. Negativa intervence mají - jako cokoliv jiného - vedlejší účinky, které se projeví postupně jako vývojová negativa a až bude čas hodnotit přínosy, zjistíme, že celý zásah ČNB byl plácnutím do vody za drahé peníze a s minimálními přínosy.

7 1
možnosti
JS

Absurdní tvrzení, jak nadpis, tak cely blog. Populisticke a hlavne politicky zamerena sdeleni, skryta do havu radoby ekonomickych terminu, nedolozitelne zavery.

Doufam, kdyz pise autorka, ze je ekonomka, ze nestudovala na VŠE. Jinak by udělala moje alma mater chybu, když ji takto dezinformovanou pustila do praxe. Na prodavani popularni knizek to asi staci :-(

5 16
možnosti
FS

Absolutně populistická, politicky směrovaná kritika vypuštěná bez jediného zdůvodnění na docela správnou kritiku napsanou paní Šichtařovou. Takový politický plivanec bez jediného konkrétna. Ano, naše Alma Mater udělala chybu, že toho pána pustila do praxe.....

12 0
možnosti
JD

Pořád nechápu proč se tím nezaplatil dluh čr.

1 1
možnosti
JS

Protože to nejde. Byl by to nesmysl. CNB je oddelena od statu. Kdyb koupila statni dluh, tak by stat dluzil ji. Navic by to melo dopady na menovou bazi, neblahe, pokud by se to prehnalo ve spatnou dobu.

3 0
možnosti
VV

V prvni rade vam pomohly k tomu, ze jste zustali v praci. Uvidime jak Ceska ekonomika zareaguje na posilovani koruny.

5 7
možnosti
MZ
DK

Ten zatim vstrebava...ale dlouho to nevydrzi a napise o svem idolu dalsi stereotypni clanek formou dialogu Franty s Pepou.

3 0
možnosti
Foto

,,Intervence končí. Pomohly nám... k nízkým platům"?

Tak konečně článek k aktuálnímu dění, ač též dost bohatý ,,na omáčku". Možná by ovšem nebylo na škodu uvést i předchozí děje na kapitál trzích a jejich vývoj, o politice a konfliktech na různých úrovních v různých částech světa, ani nemluvě. Třeba od hypobubliny započaté v G.B., postupně přelité do krize, těžko dopředu predikovanému vývoji trhu především s komoditami energetickými(ropa/plyn), kroky ECB, atd. Nejsem si jist, že pokud by autorka byla členkou bank. rady v ČNB, že by i ona za její kroky, jež dnes kritizuje, svého času i neplédovala:-(

Jinak, viz.:https://www.novinky.cz/ekonomika/434383-cnb-ukoncila-intervence-koruna-zacala-posilovat.html

1 1
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,34
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články