Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Domnívám se, že průběžně se technologie do českých provozů, vlastněných středními českými podnikateli zaměstnávajícími lidi v rozsahu od pár desítek lidí po stovky, nakupovaly z evropských strukturálních dotací za záruku udržení pracovních míst na určitou dobu, pořád, co jsme v EU. Pokud opravdu přijde 4D průmysl, tak se to stejně nedá řešit jinak, nežli zdaněním robotů a této formy práce. Švýcarsko navíc není standardní ekonomikou a těží z bankovnictví a existence určitých forem daňových rájů. Problém byl, že v českých rukou zodpovědných pdonikatelů danících v ČR není soustředěn dostatečný kapitál, nešikovnou formou privatizace. Zahraniční nadnárodní firmy si k nám přicházejí pro libru masa za nízký plat. A menší podnikatelé jsou například nuceni vyrábět výrobky pro zahraniční překupníky, jež si je pak distribuují do zahraničních sítí s 2 násobnou přirážkou, s minimem rizik, například hrazení platu, kompenzací postiženým zaměstnancům atp. Český malopodnikatel nese záruku odpovědnosti za veškeré zboží, uměle musel držet platy dole, lidi dřeli s nízkými mzdami a pak to jen zahraniční firma přeprodala šikovně dále. Tak fungují montovny, ale je to jen o vůli českých podnikatelů chopit se příležitosti, investovat zde v České republice do komplexnějších výrobních programů, navázaných na výzkum, vývoj. Je třeba navýšit platy místním českým dělníkům a středním úředníkům na venkově, jež byly před rokem 2008 v řadě případů skoro vyšší, nežli jsou nyní, protože už pozoruji odliv mladší, středně až výše kvalifikované pracovní síly směrem do Německa, kde jsou vyšší platy a životní úroveň. Amazon.com pro nás není záchranou.

1 0
možnosti
LV

Že to je o "vůli českých podnikatelů chopit se příležitosti"? Odpusťte mi, že se (hořce) směji, ale podívejte se kolem sebe. Copak tphle je prostředí, ve kterém by se podnikatel nebál podnikat? V prostředí, kde je živnostník a priori považován za zloděje a podvodníka, který si ze svých daní ještě navíc platí stále větší armádu drábů, pletoucích na něj stále delší biče? A to vše za potlesku "levicových" voličů a politiků, kteří si z těchže daní platí podlézavé kampaně?

Dneska každý, kdo podniká, musí mít na zřeteli, že každá další rána od státu může být smrtelná. Musí myslet na to, že když zítra skončí, bude muset i pozítří jíst. To se těžko investuje...

3 0
možnosti
OU
LV

Ten telefon je sviňa... :-)

0 0
možnosti
JD

J76a42n 23D20r81t33i24n10a

8. 4. 2017 0:01

K čemu vám bude vidina vyššího platu (možná vyššího v poměru 27/25, to ještě uvidíme) když budete bez práce. Ty řeči o montovnách jsou hloupost, vzniklo obrovské množství pozic pro kvalifikovane lidi - zkuste dneska sehnat šikovného technika absolventa (za vynikající plat - a řada firem vám za to zaplatí desetitisíce korun. To jestli stát prodělal nebo ne se ještě uvidí, ale určitě to nebudou dva bilióny....

3 3
možnosti
AG

Co to je šikovný technik absolvent a co to je v tomto případě vynikající plat?

Desetitisícové platy dnes dostávají někteří IT specialisté a vývojáři. U běžných tecnických profesí se jedná o nástup někde kolem 18-20 tis hrubého, což rozhodně není nic vynikajícího. Zejména pak v porovnání s pracovní nabídkou společnosti Lidl, která na pozici nekvalifikované prodavačky nabízí větší základní mzdu za 38,5 hodin týdně.

Dnes jsou běžné brigády za 60-80 Kč na hodinu a Lidl nabízí brigády od 115 Kč na hodinu pro nekvalifikované činnosti.

Prostě jsme montovnou a naše exportní a ekonomická struktura je primárně založena na nízkých mzdách. A protože už Češi nechtějí za málo peněz dělat, tak se hold musí dovážet levná pracovní síla z východu.

3 0
možnosti
PP

ČNB je nezávislá. Jak moc je nezávislá? Pokud by tam Zeman, v silně důchodovém věku, nanominoval nějaké nové úředníky, co když pak ti úředníci udělají jiný experiment, který občanům platícími povinně korunami může způsobit daleko větší škody, než způsobila intervence? Co já vím, začnou kupovat jako devizy čínské jüany a ty třeba padnou, možná koupí nějaké dluhopisy či cenné papíry, které budou bezcenné. Intervence nás zjevně poškodily, úředník nikdy nemůže být lepší ekonom, než podnikatel.

Je tedy nějaká možnost zastavit úředníky v ČNB, pokud by vedli měnu ke krachu, jinak, než že je prezident odvolá? Jenže i kdyby prezident pochopil, o co se jedná a začal odvolávat, dnes peníze odcházejí po stlačení Enter, tedy velké škody je možné nadělat během minut.

1 0
možnosti
JS

J35a40n 92S47i95g95m62u35n70d

13. 4. 2017 10:03

Proto by bylo ideální zastavit už prezidenta, nominace lidí do ČNB by mu musela schválit odborná komise Senátu, například, která by dělala něco jako výběrové řízení. Je to moc vážná věc, než aby tam posílal kámoše šáša na Hradě, ať je to ten nebo ten.

0 0
možnosti
ML

Krásně a výstižně napsáno. Ty demagogie prezentované ČNB jen dokazují, že ekonomie je pavěda, protože se dá vykládat různě, obvykle se vykládá tak aby její "teze" vyhovovali demagogii bankéřů. Přitom ty demagogické nesmysly se vykládají tak učeně, téměř až vědecky až je to nechutné :-/Rv

4 1
možnosti
Foto

Otrocký systém se tu musí nějak udržet, a my jako správné ovce máme díky tomu práci ;-D a krásně živýme naše otrokáře.

7 0
možnosti
TT
VB

Kdo řekne, že inflace (přesněji zdražování) je správná věc, měl by mu být odebrán diplom, středoškolské vysvědčení, očkovací průkazy měl by být zbaven svéprávnosti.

7 0
možnosti
ML

Tito "ekonomové" jen dokazují že ekonomie je pavěda, každý nesmysl se dá vyložit "vědecky"

1 0
možnosti
PV

Čína dlouhodobě podhodnocovala svou měnu a jdou neuvěřitelně dopředu. Německo má v podstatě také podhodnocenou měnu, marka by byla úplně někde jinde a daří se jim skvěle. odnáší to jižní státy pro které je Euro nadhodnocené a jsou na tom bledě. Šichtařovou mám rád ale v tomhle s ní nesouhlasím. Platy nyní rostou nejvíce za 9 let protože nejsou lidi a firmy jim musí zaplatit aby neodešli. Koruna posílí takže ty platy ve srovnání ze západem taky.

3 2
možnosti
ML

No, zdá se mi že platy rostou víc mediálně než v realitě

6 1
možnosti
AT

Mohl by mi někdo vysvětlit mechanismus, jakým u nás díky silné koruně místo "montoven" vyrostou podniky s vysokou přidanou hodnotou lidské práce?

A jestli místo modelu buď montovny, nebo špičkové technologie neexistuje varianta obojí, nezávisle od kurzu?

1 0
možnosti
TT

Protože například se silnou korunou je menší problém zaplatit odborníky nebo technologie.

1 0
možnosti
Foto

Tisk peněz je vždy počátkem inflace. A inflace ovlivňuje množství produktů které jsou lidé schopni pořídit si za svou mzdu. Jestliže si tedy člověk koupí méně produktů za stejnou mzdu, tak mu mzda reálně klesá i když vyjádřená v penězích zůstává stejná. Takže ano, intervence nám pomohla k nižším platům.

10 0
možnosti
PV

Po očištění od inflace byly růst platů 4%.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,19
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články