Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J45a58i 48K39u68d86o

7. 3. 2017 15:12

OMG, prečo luďom takto hrabe?? A prečo hrabe aj Šichtárovej??? Ekonómii možno rozumie ale ináč..... ;-€

Propagátorka domácich pôrodov vAustrálii zomrela pri domácom pôrode. Pred smrťou prosila, aby jej zavolalisanitku, ale ponúkli jej len "homeopatickú prvú pomoc".

http://www.smh.com.au/victoria/coroner-says-caroline-lovell-died-after-midwife-gaye-demanuele-let-her-bleed-out-in-birthing-pool-20160324-gnq3u1.html

3 1
možnosti
VP

Myslím, že problém je že odborníci nemají "dohled" nad porody doma. Osobně si myslím, že kombinace domácího prostředí a odborného dohledu nad rodičkou, kdy na ni nebude nahlíženo jako na pacientku, ale rovnocenného spoluúčastníka porodu stejně zodpovědného, jako je sám porodník, by mohl být přijatelný kompromis pro obě strany.

Například empatické porodní asistentky, které jsou momentálně ve značné nevýhodě oproti zákonu co se domácích porodů týče, by pak nemusely dělat svou práci "na černo". Pokud by se odborníci uvolili vykonávat své odborné dovednosti i mimo odborná stanoviště, měli by svůj dohled a zajištěné okamžité řešení komplikací, tak samo rodičky by měly své prostředí a klid.

Pokud případně k domácímu porodu žena zavolá tu odbornou pomoc, proč by jí měla být odpírána nebo za to měla být haněna? Jejím záměrem není své dítě zabít, ale poskytnout mu to nejlepší co bude moct, a v tomto se, asi jako ve všech věcech, názory liší člověk od člověka.

Pomůže snad nucené natlačování do porodnic něčemu? Nebo naopak podpoří "tajné" porody doma, tudíž i možná zbytečná úmrtí, kterým by se poskytnutím této péče dalo zamezit?

Také pokud by byly služby které jsou prohlašovány za nadstandartní propláceny pojišťovnou.

Platí snad otec doma za to že mu žena porodí dítě a on s ním může trávit čas? NE, proč je to tedy bráno jako nadstandart? Nebo ženy za to že mají ve svém domově soukromí, empatii a porozumění, že se jim doma necourají cizí lidé a neosahávají je a je s nimi jednáno s úctou? Jak je tedy možné, že přání poskytnutí a zachování určité empatie a intimity je dovoleno až za určitý nadstandartní příplatek a nebo případné tvrdé vynucování si této ohleduplnosti?

Vždyť kdo se ke mě nechová u mě doma hezky, toho přece vyhodím, jak mám ovšem chtít vyhodit někoho, kdo tady přece je aby mi, jak zdravotníci tvrdí, pomohl?

Jak mohu přijmout péči někoho, kdo není schopen či ochoten mi ji poskytnout?

Proč když je každý porod tak jiný, je drtivá většina z nich brána jako stejná?

2 0
možnosti
MT

"Pokud by se odborníci uvolili vykonávat své odborné dovednosti i mimo odborná stanoviště, měli by svůj dohled a zajištěné okamžité řešení komplikací..." Jak si tohle v praxi představujete, řekněme třeba v nějakém obýváku v Nuslích...? To okamžité řešení komplikací, dejme tomu třeba masivní krvácení z placenty, akutně hypoxický plod apod. Ani porodnický superhrdina vám v tom obýváku nebude k ničemu, když nemá přes chodbu potřebné vybavení, které se mu do brašničky fakt nevejde.

Nicméně roďte si, ženské, kde chcete, klidně doma na verandě, jenom si nechoďte pak stěžovat k doktorům a k soudům na doktory, když se něco podělá.

2 0
možnosti
Foto

Dlouho jsem váhala, ale nakonec sem příspěvek také vkládám.

Nejprve Vám gratuluji ke zdravému miminku. Také k veliké rodině a ke štěstí, které u Vás bezesporu stálo, pokud jste prodělala všechny své porody doma.

S linií článku ale nesouhlasím a ani nemohu. Paradoxně ačkoliv jsem pro velké se přichýlení k přírodě, jsem pro alternativní medicínu a v alopatické medicíně shledávám v mnoha ohledech brutální byznys a veliká pochybení - v oblasti porodnictví se nemůže vše natřít načerno.

Máme doma také pět ratolestí, všechny se narodily v porodnici, všechny přirozenou cestou, bez jakýchkoliv podpůrných prostředků, epidurálu, kyslíku, bez nástřihu, všechny ve dřepu ve speciálním křesle, všechny byly okamžitě přikládány na bříško a ponechány libovolně dlouho do dotepání pupečníku, darovala jsem pupečníkovou krev, poslední dvě nebyly již měřeny z důvodu eliminace jakéhokoliv nepříjemného zážitku pro novorozence, samozřejmostí okamžité přikládání k prsu bez omezení a od té doby jsem se od nich až do odchodu neodloučila. Všechny rodila jediná porodní asistentka, dáma v letech, která evidentně zasvěcovala mladé lékaře do tajů porodnictví lépe než fakulta. Při prvním porodu jsem ji poznala a pak na ni měla dvakrát štěstí, ostatní porody jsem si u ní zamluvila....

Nemám si absolutně na nic stěžovat a nikdy bych to neudělala jinak. Absolutně si nemyslím, že bych své děti přivedla na svět méně přirozenou cestou než kupříkladu vy. Porodnici jsem dlouho a dobře vybírala, proti jakémukoliv náznaku nepříjemného chování se ohradila. Za poporodní pobyt jsem ráda, získala jsem cenné rady ohledně kojení, v případě poslední holčičky právě díky dvěma dnům, za které markantně ubyla na váze, byla správně určena diagnóza alergie na mléko.....

Určitě je v porodnictví spousta zkostnatělých záležitostí i porodníků, ale zavrhovat ho je nesmysl. Pokud dokáže porodník citlivě přistupovat k přírodě a zároveň zakomponovat moderní prvky, které ženě i dítěti porod usnadní...není lepší volby.

7 1
možnosti
Foto

Gratuluji k roztomilému přírůstku do rodiny a souhlasím. Každá žena by měla mít možnost se rozhodnout, kde a jak bude rodit své dítě. Smutné je, že dnes už je i nenarozené dítě "erárem", o kterém rozhoduje kde kdo.

2 1
možnosti
JC

No já bych k tomu přistoupil asi následovně. Dokud budou matky-doktorky tahat své dcery, neteře, snachy aj do porodnice, potom je asi nejlepší porod v porodnici. V opačném případě bych se zařadil do skupiny lidí, která si myslí, že ví a rozumí problematice víc, než ti co ji studovali.

2 0
možnosti
JK

Abych tu diskusi nějak shrnul. Myslím, že paní Šichtařová by měla být vděčná za své diskutéry. Dostala tu odborné rady od lidí, kteří si je minutu předtím rychle vygooglili, zjistila, že lže, protože to, co tvrdí, dotyčný diskutér osobně nezná a také, že je nezodpovědná, protože rodí doma. Tak ještě že máme aspoň nějakou relativní svobodu. Kdyby každý čin člověka opět soudily uliční výbory, tak si nedělám iluze, že zdejší skvadra by byla v první linii.

4 1
možnosti
Foto

Tak si snad zase dejte jablko...

2 1
možnosti
PK

Pro vážné zájemce o výzkum bezpečnosti domácíchporodů uvádím citaci americké studie, která byla nedávno publikována:

Grünebaum A,McCullough L, Sapra K, Arabin B, Chervenak F. Original Research: Planned homebirths: the need for additional contraindications. American Journal OfObstetrics And Gynecology [serial online]. January 13, 2017;Available from:ScienceDirect, Ipswich, MA. Accessed March 6, 2017.

1 0
možnosti

Ale zdá se že principiálně domácí porod problém nemají. Jen zdůrazňují potřebu selekce rodiček.

0 0
možnosti

Porodnictví a vaření v téhle zemi rozumí každý;-D. Já porodnictví nerozumím vůbec. Ale pokud bych se o něm chtěl poučit, tak určitě nestuduji aktuální porodnickou praxi v ČR z nějakého blíže neurčeného dokumentu pro vzdělávání lidí, kteří se mu věnují okrajově(praktici), ale podíval bych se po příslušné akutální učebnici z oboru, aspoň středoškolské. Stejně tak po zagooglení se dá zjistit, že Kristellerova exprese se v původní podobě nepoužívá, jmenuje se jinak, není vyloženě zakázaná spíše kontroverzní a i ve světě se pořád v nějaké míře používá. A myslím, že by se toho našlo více

Prostě by autorka neměla tolik machrovat mimo svůj obor, takové přehmaty shodí vlastní sdělení

1 0
možnosti
JK

"Prostě by autorka neměla tolik machrovat mimo svůj obor"

Myslíte obor matka čtyř dětí, které sama porodila doma? A myslíte ten obor, o kterém jste si právě během pěti minut vygooglil jeden pojem a usoudil jste z prvního článku, který vám to vyhodilo?

Tihle internetoví chytráci mě baví. Vždycky dokáží rychle vygooglit "správnou" odpověď a každému poradit. ;-D

2 1
možnosti
Foto

A moc vám to sluší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,53
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články