Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Nechápu tu logiku kolem ČNB. Ta si může peněz natisknout kolik chce, prostě je vytváří z ničeho. Příliš velký tisk se pak projeví poklesem hodnoty měny což přesně chce ne?

Ale jak dle paní Šichtářové funguje ta ztráta tomu jsem neporozuměl. Až přestane ČNB intervenovat tak koruna posílí a devizové rezervy budou oproti koruně menší ale to je přece jedno, vždyť si těch korun může natisknout třeba bambilion. Naopak bude mít v portfoliu miliardy valut v cizí měně a hodnota koruny zůstane stejná.

0 0
možnosti
OP

Nejvíce mne zaujalo vysvětlení, týkající se letošního nečerpání evropských peněz z důvodu rozjezdu nových operačních programů propojené s nízkými náklady na náš letošní rozpočet. Nejlepší exministr Kalousek však hřímá a ostře vyčítá, že se neinvestovalo 50 miliard a ani on, ani nikdo z vlády se to ani nepokoušejí vysvětlit, protože to vlastně ani neví, což je pro vládu či parlament katastrofálně příznačné

0 0
možnosti
VM

Paní Markéto, beru vás jako experta za slovo. Čekám od vás před volbami v příštím roce že napíšete článeček ve kterém nám všem vysvětlíte jak to v pololetí s ekonomickým růstem bude. Můj tip je min. růst 2 %. váš je v dnešním blogu.

0 0
možnosti

Paní Šichtařová, nehraje zde také EET? Platí se víc daně, aby po zavedení EET nebyl zjevný lapsus volající po kontrole FU.

:-)

0 1
možnosti
JL

Ale lidi se mají dobře ne? Kolem mě v Praze sviští luxusní auta, že nemužu přejít ulici. Lidi mají vždycky víc v košíku než já. Z komunismu si zprivatizovali byty, barákya chaty. Komunisti už je nebaví, socdem už nepotřebují, vsadili na Babiše - ten slibuje, že se budou mít ještě o něco líp - má pod čepicí.

0 0
možnosti
JH

J38a62n 23H71u42r30k90a

9. 11. 2016 13:42

jste mohla napsat že ČNB zlevňuje korunu a proto máme dobrý export jenže až přestane měnová spirála roztočí propad zisku v rozdílu kursu a to je jedna ze dvou věcí co může zlomit ČNB vaz protože na vybalancování neudržitelně roztočené spirály nebude dostatečná bonita státu...a to je ...paráda pane guvernére ne?

0 0
možnosti
JJ

J28a36n 93J41e75n15i72c

8. 11. 2016 15:53

Různé nepřesnosti státu se dají pochopit, ale v době konjunktury sahat na rezervu, když vidíme, že jsme zadluženi až po uši je velmi nezodpovědné.

S těmi dotacemi jsem netušil, že jsme ušetřili, ale pokud je to tak, potom se měla udělat rezerva na příští období. No udělal se opak, rezerva se zmenšila.

Jen tak mimochodem by mne zajímalo, z čeho by žily banky, kdyby neměly komu půjčovat. Možná by to bylo jako se zdravím. Kdyby stát zakázal škodlivé potraviny vyrábět, možná by stačilo mít jen 30% doktorů...

1 0
možnosti
JH

J69a68n 47H67a89r55c84u58b56a

8. 11. 2016 20:10

Kdyby je stát zakázal vyrábět, začaly by se pašovat...

0 0
možnosti
VJ

Otázka je, jestli tu hru nehraje skoro celý svět a prostě se jen čeká, až to praskne. A jestli není lepší si užívat teď, než si utahovat opasek, protože až to praskne, tak nás to smete tak či tak.

Jediné, co je potřeba udělat je poučit se z chyb Řecka. Až to praskne, tak prostě vyhlásit bankrot, nic neplatit, ať si investoři dluhy odepíšou (stejně vědí, že to sypou do černé díry) a jet s čistým štítem od začátku. ;-)

0 0
možnosti
JJ

J19a34n 13J15e59n83i97c

8. 11. 2016 15:42

S tou druhou půlkou souhlasím, tj. vyhlašení bankrotu...

No ohledně té hry je to ošidné. Německo, USA a podobně silné ekonomiky si to mohou do jisté míry dovolit, páč pak do toho namočí ty lsabší a především vazalské ekonomiky, které to z velké části zatáhnou za ně... My ten luxus nemáme, takže bych byl raději střízlivý a držel se z5.

0 0
možnosti

Já bych to tak černě neviděl, ale je pravdou, že až po příštím roce budeme vědět lépe, zda je hospodaření se stáními prostředky postaveno na zdravých a rozumných základech anebo ne. Vliv intervencí čnb je diskutabilní a mám za to, že je čnb vůbec neměla zahajovat - v konečném důsledku mohou napáchat mnohem větší škody než kolik přinesly užitku (který také jen těžko někdo dokáže vyčíslit). Odklad investic do doby, než budou dobře připraveny příslušné projekty, je OK. Autorka ale nevysvětluje, jak je možné, že se takový přebytek "přihodil" poprvé za více než 20 let, přestože jsme tu již několikrát měli podstatně vyšší růsty HDP než v současnosti. Jak je možné, že se nic podobného za minulých 25 let alespoň jednou také "nepřihodilo"? Důvody popisované v článku, podle mého, toto dostatečně nevysvětlují.

0 0
možnosti
PB

Pokles Evropské a růst české ekonomiky není nesmysl, protože se může stát, že o české produkty bude tím pádem větší zájem, protože jsou levnější... Ale jinak souhlasím, že bilance SR se státu spíš přihodila, než že by se o ni nějak zasloužil.

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,16
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články