Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EH

E31r81i96k 93H22a60l78á38k

16. 10. 2016 11:35

Autorce je téměř jistě dobře známo mj. druhé vydání (vyšlo v roce 1981) knihy Brain Of the Firm od Anthony Stafforda Beera.

Takže je jí téměř jistě dobře známo, že jí představený problém řešení má.

Jen se, s ohledem na živobytí a bezpečnost svou a své rodiny rodiny, bojí k tomu přiznat.

Takovou naší bázní však neodvratnou katastrofu jen oddalujeme a (což je horší) prohlubujeme.

0 0
možnosti
TM

T36o98m80á66š 68M43a80r38e61k

12. 10. 2016 12:16

Autorce bych doporučil pečlivější studium pramenů. Podle dat totiž minimálně stejně významný prvek, jako "neočekávaný" růst příjmů, je také špatné čerpání výdajů v položce kapitálové výdaje. Čili se neutratilo asi 35 miliard na investice (což nemusí být nutně škoda - při schopnosti tohoto státu investovat racionálně). Dalších deset miliard je úspora na obsluze dluhu... Co se týká klíčových daní, tak navíc bylo vybráno hlavně u příjmových daní osob i firem, růst u DPH není nic moc. Žádné načasování zveřejnění salda rozpočtu neexistuje - MFČR tento údaj zveřejňuje pravidelně ve stejný den každého měsíce. Ostatně stejně, jako ČSÚ zveřejňuje vždy ve stejný den data o spotřebitelských cenách a tak podobně. Toto pravidlo vychází původně ze zákona o statistice, který upravuje úzus pro zveřejňování řady podobných údajů (nikoliv ve smyslu, že přímo v zákoně jsou konkrétní data, ale tím, že předepisuje institucím zavést příslušný kalendář zveřejňování). To platí i pro ČNB. Jinak data o rozpočtu jsou k dispozici zde: http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2016/prebytek-rozpoctu-na-konci-zari-82-mld-26227 Struktura není uspokojivá, některá čísla si člověk musí dopočítat, ale je to tam poměrně pohromadě.

3 0
možnosti

V podstatě se dá s mnohým souhlasit. Jen nechápu rýpnutí do načasování zprávy o přebytku těsně před volbami. Tyto pozitivní zprávy se objevovaly každý měsíc letošního roku ve stejnou dobu. Člověk jen čekal, kdy se začne přebytek snižovat. To, že se tak nestalo ani v září, je velmi dobré. Svádět tento stav jen na ekonomický růst je také poněkud mimo. Letos to vypadá na meziroční růst HDP kolem 2,6%. Jak si autorka vysvětluje, že jsme tu kdysi za ČSSD i za ODS měli růsty kolem 4 %, dokonce i 6% a deficity přitom byly stále v řádu mnoha desítek miliard? Některá omezení výdajů za Kalouska byla jistě přínosná, ani to ale nebude hlavním důvodem této pozitivní změny, z velké části totiž šlo jen o tupé škrty podlamující ekonomiku.

3 0
možnosti
JB

A jéje, dýchnul na mě duch mých VŠE studijních let. Rakouská škola. Nic nevíme, ale dokážeme o tom hodiny plkat a popsat stohy knih ;-D

1 0
možnosti
MM

M64i62c72h89a84l 17M33a17l88ý

11. 10. 2016 10:42

Jestli to vykládal Tomáš Ježek, tak Vás chápu... :-D

0 0
možnosti
JP

J59a77n 87P13e76t25r51u22s

10. 10. 2016 11:39

Odpověď proč tomu tak je je úplně primitivní a zvlášť zde na idnesu, kde většina ze srdce nenávidí humanitní obory, by to měla chápat 2x tak lépe.

Všichni víme, že vědecko-matematické a exaktní obory jsou jaksi přijímány jako ty lepší, v praxi použitelnější, s uplatněním. Zbytek jsou "žvanilové".

No a ekonomové taky nechtějí být žvanily, a tak si podle této selské logiky matematizovali ekonomii, protože co není podloženo fakty a tvrdými daty je podle populárního výkladu jen "dojmologie".

Sám jsem se na VŠ pohyboval mezi historiky a tam se vedou zanícené debaty o tom, jestli by dějepis a zkoumání historie nemělo být více technizováno, či by měla zůstat spíše tím humanitním výkladem: např. zda dát přednost tzv. kvantitavnímu bádání - což je použití programů a statistických metod při výzkumu velkého kvanta textů - před tím tzv. kvalitativním - zjednodušeně interpretace vašich zdrojů, které čtete.

2 0
možnosti
LN

Humanitní obory jsou v pohodě. Problém je spíš to, že dnes to je relativně snadno dostupné VŠ vzdělání a ti, kterým se nechce dělat, tak jsou pak v těch různých socio oborech "vzdělaní". A ten, komu se nechce dělat, tak je líný i hloubat a proto melou hlouposti, jen aby vyvíjeli nějakou činnost. Těch skutečných intelektuálů je mezi nimi pomálu.

5 0
možnosti
BD

Po delší době autorka má skoro pravdu. Jsem také ekonom a s mnohem delší praxi než ona. Nezávidím její úspěchy, Jistě ví co a proč to dělá. Ty prognozy hospodářského růstu jsou opravdu většinou jen pro ovlivňování lidí,protože vše se dělá pouze pro lidi. I ta ochrana přírodních zdrojů a podobné lahůdky.

Na to se dost zapomíná.

Ve světovém vývoji se zapomíná na nové technlogie a jejich vliv na lidskou společnost. Je to neuvěřitelné, ale bylo to tak vždy a vlastně nic jiného společnost neovlivňuje. Znalců " marxismu" u nás moc není a tak nezbývá jen se divit. Absolventi " Vumlu" ( večerní universita marxismu -leninismu) u studia většinou spali a na Vysokých školách nebyl "marxismus" ve velké oblibě. I já obdržel u státnic trojku i když jsem se prsil svými znalostmi. Narazil jsem na" odborníka".

Dnes svět ovlivňují USA a Rusko. Čína číhá v povzdálí a pragmaticky otáčí své názory. Samozřejmě současné problémy v EU jsou prkotina ve vztahu ke globálním problémům v současném " třetím" světě. Za pár let se ukáže, kam vše směřuje. Ani válka již není žádné východisko. Jen se s ní musí pořád počítat.V

3 1
možnosti
AP

Vzorem těchto " ekonomů " je Singer a jeho bankovní rada. Singer vystudoval v Americe jejich pokřivenou netržní ekonomii. Výsledek jeho intervence koruny k euru bude má a bude mít negativní dopady. Mírná deflace je normální projev každé ekonomiky a nebyl důvod k intervencím . V Německu díky cenám ropy atd. šly ceny např. potravin o 25 - 30 % dolů. Může německá banka zeslabovat euro? V ekonomii nás učili tom, že inflace jde spolu s růstem cen. jenže Singr a jemu podobní chtějí nárust nejlépe 5 %, ale platy a důchody ( mimo poslanců ) tak rychle nerostou. Na závěr ještě to, že intervence nepřinesla žádná pracovní místa. Pokud se snížila nezaměstnanost bylo to díky nalití peněz do státních zakázek.

8 0
možnosti

V okamžiku kdy zavedou záporné úroky pro běžné účty musí zrušit i hotovost. Pak zakázat vlastnictbí zlata, a následně zruší peníze jak je známe. Nahradí je nepodmíněný příjem. Body, za které si budete moci odebrat produkty. V podstatě to čemu říkali za války lístky, akorát že tyhle budou elektronické a "na jméno" , nikoliv na doručitele. Tedy, konec civilizace, aneb krásný nový svět. Kdyby byl "svět v pořádku" mohli zavést něco jako "soukromé peníze" - dnes známé jako "kreditky" - na nich máte úrok dokonce 2 procenta k dobru, pokud platíte včas své dluhy. Peníze naopak měli nechat podloženy zlatem a pokud tedy už "musí" sanovat nemakačenky tak ať si to dělají ,ale z toho co vyberou na daních a z ničeho jiného. Tedy žádný nepodložený tisk peněz, žádná manipulace se sazbami. Banky ať si dělají "na vlastní riziko" co chtějí a emitují "kreditky"..... oni ale zamíchali peníze s kreditkami a to vše osolili politikou a to je špatně.

6 0
možnosti
BD

Milý Radku.

Máte opravdu zvláštní názory. Ledacos se jistě bude realizovat, jen to bude fungovat jinak než si myslíte. Dnes zavádět krytí peněz zlatem je již jen politická záležitost.Když to v USA ukončili,tak začala již velká změna. Jen se myslelo,že půjde vše rychleji. S tím US dolarem to musíme ještě vydržet. Ten funguje v Rusku i Číně a nebudou si podřezávat větev. Úrok se musí prohlásit za zločinnou záležitost a zakázat úplně. V Islámských bankách to funguje bezvadně a Rusko se na to připravuje již úplně vážně. I Pravoslaví úrok zakazuje a křesťanství na své zákazy jen trochu zapomnělo. Papež František organizuje propojení Islámu,Křesťanství a Pravoslaví a to se jistě povede. A překážky vývoje na světě budou odstraněny.

0 2
možnosti
Foto

Ekonomika je jako živý organismus. Je příliš komplexní na to, aby se dala popsat diferenciálními rovnicemi. Bohužel, v celosvětovém měřítku je momentálně zdrogovaná lacinými penězy centrálních bankéřů. Jako u každé drogy, odvykání bude bolet, ale je to jediná cesta.

8 0
možnosti

Není to jediná cesta, pak je tu ještě smrt.

1 0
možnosti
Foto

Stále jsme ve středověku.

0 0
možnosti
MT

Ja to nazyvam "obdobi temna".

1 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články