Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

neni to jen o rustu a Evrope... je to problem cele dnes uz globalni ekonomiky zalozene na spotrebe a hlavne dluhu... dluh uz davno narazil na mantinely - likvidita neni az takovy problem - CB na-enterovaly biliony fiat money, problem je "credit" = uz neni komu pujcovat s alespon malou nadeji na splaceni ;-) pro cely establishment je ale asi prekvapeni, ze se system hrouti tak rychle i pres rychle nasazena "reseni", za ktera by jeste pred 20lety banker ci politik byl okamzite poslan na psychiatrii... ;-D

0 0
možnosti

Tlak na utrácení spojený s umělým znehodnocováním koruny na straně jedné a na druhé straně tlak na spoření na stáří (důchod) je v ostrém protikladu a ukazuje bezradnost ekonomů v řešení krizových jevů.

10 0
možnosti

Mimochodem, slyšel jsem o víkendu od přátel z Mnichova, že jsme právě svědky gigantického " Vrtěti psem " . Uprchlická krize je prý jen velkou šarádou, která má odvézt pozornost od daleko většího průšvihu, který všichni žijeme. Ten průšvih jsou samozřejmě peníze. Od té doby co nás média krmí obrázky chudáků stanujících u Idomeni se přestalo mluvit o katastrofální finanční krizi v Řecku. O situaci ve Španělsku, Francii a Itálii se pro jistotu ani mluvit nezačalo a je prý mnohem horší než Řecká. Socialistům v EU už opravdu došly peníze i těch druhých a teď se snaží vyvolat chaos, aby se ten průšvih dal svést na někoho jiného. Asi na nějaké hnusné xenofobní pravičáky a rasisty, kteří budou muset udělat nepříjemné věci, aby vyřešili jimi vyvolanou uprchlickou krizi.

11 0
možnosti

Podpora přílivu uprchlíků vládami zemí EU má ještě jeden rozměr - Až vypuknou v důsledku finančně-sociálních krizí nepokoje a útoky proti vládám, přijmou vlády urpchlíky za plnoprávné občany, rozdají jim zbraně a vyšlou "krotit revoltující. Ideově "novým občanům" "vysvětlí", že útoky proti vládám by v důsledku znamenaly i konec provládní politiky podpory přistěhovalectví a tolerance k islámu. Rv

0 0
možnosti

Tady bych rozlišoval mezi postupem, kdy se skutečně brání deflaci, a postupem, kdy se záměrně zvyšuje inflace nebo kdy se záměrně depreciuje koruna oproti €. Singer dělá to třetí. A nedělá to v takové míře, aby způsobil totální chaos. Avšak, a to je třeba zmínit, dělá tím z ČR stále zemi levné pracovní síly, v míře větší, než je to nutné.

Depreciace koruny vede logicky k tlaku na zvyšování minimální mzdy. Pokud by nedocházelo k depreciaci koruny, nebyl by takový tlak na minimální mzdu a naopak by byl tlak na růst produktivity práce.

5 0
možnosti

Jste schopen vysvětlit, proč si myslíte, že by volný kurz koruny měl za následek tlak na produktivitu práce?

0 0
možnosti
Foto

I51v72o 65P46a19t36t78a

30. 4. 2016 10:44

Nobelovu cenu za ekonomii? Myslíte to, co vzniklo 72 let po založení skutečných Nobelových cen? To co vyhlašují ekonomové ve stejnou dobu jako pravé Nobelovy ceny, aby zamaskovali že jde o plagiát? Nejhorší na ekonomii není to, že již ve svém názvu lže (oikos nomos). Nejhorší na ní je, že je jen a pouze o penězích. Je proto nelidská a také se tak chová! Chcete příklad? Ekonom v. Klaus prosadil zákon č. 586/1992 Sb., kterým srazil daňový odpočet na dítě na jednu čtvrtinu! Tím snížil za tři roky plodnost z 1,7 na 1,2 dítěte na jednu ženu. Toho následně zneužili banksteři v čele s J. Rusnokem k propagaci penzijních fondů, viz článek na adrese: http://sociologie.netstranky.cz/6-cast-pribeh-jednoho-bankere.html

4 0
možnosti

No jistě, Klaus může za to, že počátkem devadesátých let začali mladí lidé cestovat a budovat kariéru, takže odložili zplození prvního potomka. Naopak, za komoušů byla historická anomálie, prvorodičky rodily děti dřív, než v minulosti, nejen za první republiky, ale třeba i v 18. století. A proč? Protože dítě fungovalo jako páka na to, aby třeba měli vůbec šanci získat bydlení. Cestovat mohli akorát tak do NDR nebo Polska.

1 2
možnosti

Já bych se tolik nebál. S óbrfinančníkem Sobotkou v čele.....

0 0
možnosti

B96e40n 23P35a63v86k42a

30. 4. 2016 7:48

Osobně si nemyslím, že je problém na straně poptávky. Nezdá se mně, že by lidé neměli peníze. Nic tomu nenasvědčuje (to, že je někdo chudý, je prostě normální). Problém bude nyní na straně nabídky. Takže vrtulník by asi nic neřešil.

0 3
možnosti

B65e35n 71P62a97v73k62a

1. 5. 2016 15:54

Jo pan Šimek a Murček nesouhlasí. Pan Šimek se mnou nesouhlasí běžně. Pan Murček si může jít se svým minusem do třetí.

0 0
možnosti
Foto

Nějak to nechápu,když budou lidé mít peníze tak se právě nastartuje ekonomika ne ?

Vzroste poptávka po zboží spousta lidí si bude chtít koupit to na co neměla ...

1 0
možnosti

přesně ..až tak jednoduché to je

1 0
možnosti

J61a53n 84R50á86ž

29. 4. 2016 17:21

Už jsou vidět důsledky: Hlupáci si kupují další televizory, nové mobily a jezdí za půjčky na dovolené, které by si jinak nemohli dovolit a ti inteligentnější se uskrovňují a ušetřené peníze investují do něčeho, co neztrácí cenu, ale naopak při inflaci cenu získá. Je to poznat na růstu ceny polností a lesů, donedávna neprodejných.

P.S. Jsem zvědav na většinu těch, kdo si dnes vezmou hypotéku nefixovaně za 1,28%, jak budou splácet za deset let až vlivem přetlaku na pracovním trhu s růstem nezaměstnanosti spojenou s 4.technologickou revolucí, se zmrazí mzdy v průmyslu a službách ,( nevyhnutelně i u většiny státních zaměstnanců,) a úroky z hypotéky budou přes 5% .......v optimistickém výhledu.

7 0
možnosti

Ano, to je známá věc. Nejspíše také dojde k růstu daní z nemovitostí, ale i tak se budou takové investice vyplácet.

0 0
možnosti

???? Jestli se chcete věnovat inflaci, dobrá, ale ani jeden z uvedených argumentů není ten dominantní. Takže chca nechca, tento článek, ač zajímavý, je zavádějící. U inflace je potřeba uvažovat v makro, ne mikro.

2 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,06
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články