Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vaše články skutečně pečlivě pročítám a jsem Vaším fanouškem. Jenom malé upozornění, žel znám některé, upozorňuji že některé, kandidáty svobodných, viz na Praze 5, a to jsou takoví nemakačenkové a zkrachovanci z jiných stran, že se Vám o tom ani nesní

0 0
možnosti
MN

Je to už pár let, co sem vaše blogy přímo hltal. Měl jsem pocit, že prohnilá byrokratická EU se co nevidět zhroutí a strašně mě těšilo, že i slavná ekonomka má stejný názor.

Jenže roky plynou, shnilá EU pořád né a né padnout... a vy celou dobu píšete, že se řítíme do záhuby a ta už co nevidět přijde. Už je to trochu nuda. Nechcete stanovit termín, kdy to peklo konečně nastane?

0 0
možnosti
JL

Zřejmě "řítit se" neznamená v řeči autorky rychle směrem dolů.

0 0
možnosti
RH

R17a23d64e18k 59H74o34d60a56ň

18. 4. 2016 16:06

Nerozumím té neustálé snaze trefovat se do Řecka. Řecko je již roky v pozici zbankrotovaného bezdomovce kterého někdo připravil o barák kvůli 50 000 Kč dluhu na začátku. Dnes už dluží miliony které navíc naskakují takovým tempem, že to nikdy nemůže splatit. Cokoli mu dáte končí stejně okamžitě u věřitele. Celý rozdíl mezi tím zda mu dáte 1 000 nebo 10 000 Kč je pak jen v tom, zda si věřitel koupí zlatý řetěz nebo prsten. Pro toho člověka to ale nehraje roli... a přesně takhle je to už roky s Řeckem.

1 0
možnosti
JL

Ano, je to záhadná země - nejprve pořád krachovalo, vloni přes něj přeběhlo milion muslimů a letos vyhlásilo kvůli Turecku pohotovost své obří armádě, a pohoda. Asi tam vládne Zeus, a ten má Řeky rád.

0 0
možnosti
Foto

J90i26ř27í 54H60á49k

18. 4. 2016 13:35

Dnešní situace nejen s uprchlíky, ale zejména s masivnízměnou sociálního a voličského chování západních voličů je známkou rozpadupoválečného (myšleno po 2. sv.v.) řádu, založeného na: (i) vůdčí vojenské amezinárodně-politické roli USA, a (ii) sociálně-demokratickém experimentu v západníEvropě (v zásadě tzv. 3. cesta). Oba tyto pilíře procházejí změnou, resp. se de facto hroutí, a to zejména proto, ženejsou financovatelné.

Přerozdělování 50% a více HDP přes veřejné rozpočty sestalo po válce normou, i když je z dlouhodobého historického pohledunaprostou anomálií. Normou se tato praxe stala díky válečným konfliktům, kterése musely financovat údajně „dočasně“ zvýšeným zdaněním, ale důvody, proč přerozdělovánínevrátit na společensky přijatelných 10-20% po skončení Studené války se našlovždy dost, zvláště když to zdůvodní státem placení akademici.

Západní Evropa udržela přerozdělování HDP na úrovnivíce jak 50% a „zaplevelila“ výdajovou stránku rozpočtů různými mandatornímivýdaji, které bez totálního politického otřesu nelze zrušit. Nyní, když se jevínezbytné v západní Evropě navýšit rozpočty na obranu a bezpečnost, tak jeto v situaci rekordního zadlužení, naprosto nevynuceného bezpečnostnísituací, ale fatálními rozpočtovými chybami (rozhazováním) vládnoucínomenklatury v posledních 25 letech (v zásadě velké koalice socialistů s údajnoupravicí téměř ve všech důležitých západo-evropských zemích).

Zároveň se někteří politici v USA legitimněptají, jsa sami zadlužení rekordně, jestli má U.S. daňový poplatník stále nésttéměř výlučně výdaje na obranu celého (západního) světa.

Co z této situace vzejde, je otázkou, ale voličipodvědomě cítí, že změna je potřeba. To se zkombinuje s ovlivňováním oslabeného Západuze strany autoritářských režimů zvenku a dostaneme z toho našeho údajného,na dluh financovaného blahobytu „pěknou jízdu“ do neznáma (resp. do pekla, dle paní Šichtařové...)

3 0
možnosti
JR

No nevím, řada protievropských stran moc libertiánská není, myslím si , že libertiánské protievropské proudy jsou v menšině

2 0
možnosti
Foto

P24e48t95r 60O79m32e48l24k94a

16. 4. 2016 18:44

;-D;-D;-D;-D neuč orla létat....

0 0
možnosti
Foto

I98v72o 82P17a43t12t17a

16. 4. 2016 10:18

Souhlasím, že se EU přibližuje k okraji propasti, resp. peklu jak píše autorka. Naopak jsem přesvědčen, že imigrace jako hlavní volební tahák na Slovensku premiéru Ficovi selhal. Jen shodou náhod a díky vlastní úporné snaze udržet se v křesle premiéra má koalici stran a ...je v nemocnici.

Ještě k problémům s invazí migrantů. Já do jisté míry kancléřku A. Merkelovou chápu. Od r. 1957, kdy v BRD uplatnily nový důchodový systém, odpadla bezdětným starost s výchovou dětí jako podmínka zajištění na stáří. Přičtu-li ještě nové daňové zákony, které pracující rodiče s běžným příjmem od druhého dítěte v rodině vrhají do sociální sítě, pak dojdu k alarmující ztrátě 17 milionů dětí v Německu za posledních 57 let plus 9 měsíců. Pak úporná snaha nabrat bezhlavě jakékoliv lidi se ukáže ve zcela jiném světle. Jako sociální ekonom k tomu mohu dodat: Žádný ekonom neumí řídit stát. Důvod je v podstatě triviální: Ekonom dokáže řídit podnik, do kterého mu stát zajistí pracovníky. Ekonom ale nedovede řídit stát tak, aby těch pracovníků bylo dost i v příští generaci. To je systémová chyba v rozvoji ekonomie a slabé místo všech ekonomů, kteří Evropě, ale také Japonsku, vydláždili cestu do pekel.

22 0
možnosti
JH

J70a45n 92H50a67v67r55d34a

16. 4. 2016 11:51

Pane Patto, jste na omylu, Fico ve volbách neselhal, naopak zvítězil s 33% zastoupením v parlamentu SR, tak zde nemlžte. A nebo jste snad myslel, že nezvítězil s větším náskokem díky volebnímu taháku "migrace"? Tak toto téma použilo více stran a v součtu je v parlamentu SR o hodně více než 50 % s programem proti islamizaci Slovenska resp. proti zasahování EU do vnitřních záležitostí SR v otázce přijímání migrantů.

Jinak vaše kvalifikace sociálního ekonoma je pro posuzování, kým má být řízen stát, irelevantní. Dobrý (makro)ekonom má k řízení státu rozhodně blíž, než kdokoliv s jinou profesí. Totiž stát musí v první řadě v dlouhodobém horizontu nejdříve prosperovat, aby mohl zároveň poskytovat potřebné a důležité služby občanovi. Tato nekvalifikace k řízení státu je vidět právě na příkladu Merkel, kterou vy ovšem chápete. Žádný migrant přicházející se současnou vlnou nikdy nenahradí chybějící populaci, naopak bude zmenšen podíl občanů vytvářející státní ekonomický profit ve prospěch lidí tento profit bezpracně využívajících. Kdokoliv s adjektivem "sociální" se ovšem o vytváření státního profitu nezajímá, ten řeší pouze přerozdělování a řídí se axiomy: deficit státního rozpočtu, zdroje jsou a dluhy se neplatí, viz. téměř kompletní vedení evropských států a proto ten krok před propastí.

6 1
možnosti
JH

J98a34n 17H34a90v29r93d47a

15. 4. 2016 22:58

Evropské země prosperují. Vzhledem k tomu, že až na výjimky jsou v obrovském zadlužení, může takový nesmysl myslet vážně fakt jen nějaký .....

1 5
možnosti
Foto

I65v47o 31P21a35t30t27a

16. 4. 2016 17:55

Děkuji pane Havrda. Srdečně jsem se zasmál. Dnes jsou ekonomové skutečně jen účtaři s obchodní akademií. Vysokoškolská ekonomie je jen bublina, stejně jako Nobelova cena za ekonomii. Toho sociálního ekonoma jste vystihl velmi dobře. Více k sociální ekonomii najdete v článcích Světlo na konci tunelu I., II. Dostupné na adrese: http://sociologie.netstranky.cz/

0 0
možnosti
JV

Ono se na to dá dívat i z opačné strany, optimisticky.

Evropské země stále prosperují. Bohužel, je to ne zásluhou, ale naopak navzdory jejich vládám, parlamentům a úředníkům. A pro ČR to slovo "navzdory" platí dvojnásob.

Otázkou zůstává, jak dlouho může ekonomika i celá společnost ještě tomu tlaku vzdorovat.

24 0
možnosti

Ono je hloupé, že v současné době máme tři možnosti

1) jít na ruku současnému establishmentu

2) jít ruku v ruce s fanatiky

3) nestarat se

Teoreticky bychom měli podpořit iniciativu, která změní poměry. Průšvih je v tom, že co jsem sledoval, všechny podobné iniciativy byly buď přímo vedeny a nebo vedení převzali lidé, co to vedli do bodu dva či bodu jedna. Typickým příkladem jsou iniciativy proti imigrantům, které převzali náckové a podobná sběř.

1 9
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,35
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články