Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PF

"Ve střední Evropě, kde se režimy rychle mění...". Omyl, režimy se nemění, pouze vlády. Takže by stálo za to, kdyby jste srovnala v péči o rodinu minulý a dnešní režim. Mimochodem, za toho minulého režimu si domy stavěli i obyčejní lidé bez hypoték. Na venkově to byla běžná věc, jenže to se stát zase staral o produkci potravin...

0 0
možnosti
JT

Za minulého režimu bylo dost běžné že lidi celý život žili v nájmu a nebo s rodiči ... Dnes má pomalu každý druhý hypotéku, touží po vlastním domě, autu, luxusní dovolené apod. Není to o systému ale o prioritách každého.

1 0
možnosti

Karma autorce!

Počet pracujících dětí by měl podstatně ovlivňovat výši důchodů i z průběžného pilíře.

Jsme rozmazlení a neschopní.

Průměrná Muslimka má 6 dětí. Muslim může mít 3 manželky. To je dětí, jak smetí. Jak si to můžou dovolit?

Holt se tam, nekrade!:-P

0 0
možnosti
PH

Tím chcete říct, že ve většině státu středního východu není žádná korupce? 8-o

1 0
možnosti
JH

J17a51n 40H76u44r90k20a

16. 2. 2015 2:46

nejhorší podvod státu je statistické finanční tabulkotvorstvo a od toho se vše odvíjí až bude moci stát přiznat (on to neveřejně přiznává) že máme 2 miliony lidí co jsou milníky chudoby a 71 procent pobírá různé soc. dávky... nějak to už teď nezapadá do průměrné mzdy skoro 26-27 tisíc (realná mzda je kolem 10 tisíc) milion uměle vytvářených exekucí každý rok a 600 tisíc lidí bez práce na skoro milion přistěhovalců ...tedy zde máme základní rozepsaný vzorec ekonomické kalkulace v kterém chybí základ tedy pracující vytvářejicí základ kapitálu podložený prací tedy ne úředníky prostředníky atd.naopak požírače zmenšujicího se koláče kapitálu (obávám se že spíše jen drobků) a....opravdu (z mizivého finančního přijmu,stresu, nejistot,narůstajicích výdajů ve všech směrech mnohdy skokově)  kde vzít čas na děti na výchovu obživu ochranu...z dítěte se stává luxus nebo vysavač kapitálu  (u koho myslím netřeba rozepisovat plus přistěhovalci zde je jejich přínos spekulativní ve vzorci sociální ekonomiky nepoužitelný) a vyrůstají zde citově vyprahlí jedinci kteří cyklicky generačně budou dále degenerovat...

1 1
možnosti
MB

Tento článek je naprostá blbost, autorka zřejmě má v hlavě moc myšlenek a nějak se jí to tam pomíchalo , zkusil bych chvíli abstinovat...;-D

4 5
možnosti
VJ

Kdekdo má nejnovější yntelygentní telefon za 10 kolíků, ale nemůže si nic uspořit? Jezdí na dovolenou vlastním autem nebo létá k moři. Nějakých 31% Čechů kouří (reálně tak 50% rodin), kolik jich holduje alkoholu, což dělá tak 2+ tisíce měsíčně. Máme se skoro nejlépe v dějinách, je ty prachy vyhazujeme za nepotřebné povrchní cetky.

Jestli něco ničí rodinu, tak je to právě ten 1. důchodový pilíř, protože si lidé myslí, že když do něj celý život přispívají, tak se o ně má stát postarat a zaslouží si přeci důstojné stáří.

Řešení je osekat 1. pilíř a nechť děti mohou odvádět třeba 50% své platby na důchody svým rodičům. Tím by se výrazně zvýšila motivace lidí, aby měli děti (tak jako tomu bylo po tisíce let) a aby je slušně vychovali, aby se o ně ty děti na stáří postaraly.

6 4
možnosti
BG

Něco na tom je... Každopádně jste to podle mě trefil R^.

0 0
možnosti
VV

Paní Šichtářová Vaše slova tesat do kamene! Naše pravnoučata budou muset hodně věcí napravovat po těchto experimentech v EU a USA-singles prý víc pracují a mají větší náklady...R^

0 0
možnosti
OV

A co stát, pořád? Himl hergot. Tak na stát hodim bobek, no. Normální je vychovávat děti a nepřemýšlet o tom, zda ke mě milostivé úřednictvo jest milostivo. 

Jediné, kdy jsem ochoten souhlasit s vášní článku je situace, kdy se vám tak těžce uchopitelný tvar zvaný státní byrokracie, montuje nesmyslně do života. 

Je to smutné, není to nic nového, ale ve vztahu ke státu si přeji, abych se s ním dostal do kontaktu co nejméně. Možná je to smutná vizitka, neb stát tvoří moji spoluobčané a někdy nad jejich kroky jen smutně žasnu. Buďme ale fér, o špatných zkušenostech se píše a mluví častěji, než o těch dobrých. Budiž, aby na každý přešlap státního molochu připadlo deset pozitiv.

3 0
možnosti
Foto

1. Náš důchodový systém je již sto let průběžný. že si někdo odkládá do systému na důchod je lež. Ti kdo dnes pracují, odvádějí do systému to, co dnešní důchodci dostanou. Tento systém je jediný, který se nedá okamžitě rozkrást.

2. Pokud má každá rodina průměrně 2 a více dětí, systém je udržitelný a funguje. Proto i soudruh Husák masivně podporoval rodiny s dětmi a ve výsledku vznikl v 70 letech baby boom, který dobře uživil v důchodu důchodce po sametu.

3. Společnost vedená panem profesorem Klausem, zaměřená na ekonomicky úspěšného sobce, upřednosťňujícího investice do cenných papírů a uložení hodnot do daňových rájů, tradiční rodinné hodnoty dodnes popírá a daňový systém rodiny s dětmi ožebračuje. 

4. Navíc vytváří dojem, že ten co platí daně, tím pádem udělal vše, jak má. Omyl !!!! Tito lidé neivestují svůj čas a vědomosti do svých dětí a tím i do svého stáří. Investice do vzdělání a sociálního chování našich dětí je jediné východisko. Co si vychováme, podle toho dostaneme důchod ve stáří.

5. Volný trh práce, neregulovaný výchovný proces s nadbytkem nazaměstnatelných vysokoškoláků společensko vědních oborů a strukturálně vznikající plošná nezaměstnanost mladých lidí (typických zaměstnaneckých profesí) jim dlouhodobě neumožní založit rodiny a mít děti. Argument, že již tak stojí sociální dávky nepřizpůsobivým majlant a prohlášení politiků, že si svobodný občan musí pomoci sám, jsou jenom kavárenské plky které nemají s reálným životem nic společného a jen se snaží zastírat skutečnost vážných politických chyb nedávné minulosti.

9 1
možnosti
VJ

V bodě č.1 nemáte pravdu, protože tím, že já platím na generace přede mnou je moje platba rovnou přerozdělena a já nemám žádnou jistotu, že až budu v důchodu, že něco dostanu. A to se právě teď děje...dnešní 30tníci budou mít důchod poloviční, ale platí dneska plný ranec. :-/

2 1
možnosti
KL

jak konkretne by tedy duchodovy system mel podle vas vypadat? postupne utlumovani statni penze se soucasnym snizovanim duchodoveho pojisteni u pracujicich obcanu?

a ve vysledku zadny statni duchod s tim, ze by se clovek na toto obdobi zajistil behem produktivni pracovni kariery nebo se spolehal na to, ze ho uzivi deti?

obavam se, ze v soucasne nezodpovedne a sobecke spolecnosti je to nemozne. i kdyz, deti by mohly mit vyzivovaci povinnost jak ke svym detem, tak k rodicum.

1 1
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,09
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články