Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S Vámi bych chtěl mít dvojdomek. Pesimistka z povolání. Domnívám se (jako ekonomicky nepolíbený, neškolený laik), že hospodářský stav země ( světa) se pohybuje na jakési sínusovce, kterou ovlivňujeme méně, než si myslíme. Analogicky s oteplováním. Neúroda vlivem počasí v Austrálii , tornádo v Mexickém zálivu , nepředvídatelné  "objevení" břidlicového plynu .... ovlivní světovou ekonomiku nezávisle na prognózách renomovaných odborníků.

Tož počkejme , zase bude lépe. Paradoxně za panování Mládka a Dluhoslava , kteří za to  opravdu, ale opravdu nebudou moci:-).

0 0
možnosti

Souhlas, jenom probůh nepište exhibovat  s e. To tahá stejně za uši, jako onanovat se. :-)

0 0
možnosti

Ráno pršelo, ale už to uschlo. Hurá, je tu konec recese !!! ;-D

0 0
možnosti

Dobře napsáno. Jen bych dodal, že někteří ekonomové tvrdí, že recese může být permanentní. Takže čekání na růst může být zbytečností a ekonomové by měli přijít s plánem, jak udržet alespoň současný stav.

0 0
možnosti

;-OCelkem se mi líbí závěr článku. Myslím, že nemáme vyhráno. Celý svět je zadlužen a co zbývá cedulovým bankám jiného, než natisknout více peněz a pak je z toho inflace. Ale jsem optimista a doufám, že nebude tak hrozná, jako po 1. světové válce

1 0
možnosti
Foto

:-)teď zrovna čtu Der scharze Obelisk od E.M.R.:-)

0 0
možnosti

A co problém s předluženým jihem? Bankrotující Řecko a Španělsko, ... už nebudou mít vliv na růst, recesi?

1 0
možnosti

J77i51ř33í 32R17o80d

26. 8. 2013 14:23

A Itálie je další problém...

0 0
možnosti

jestli tady někdo kecá tak to určitě není Šichtařová ale Macháček který se nemůže k tak excelentní ekonomce stoupnout ani k patám.

3 0
možnosti

Jak může někdo poslouchat rady od někoho kdo rodí doma. Zatížit případně státní rozpočet milionovou péčí při vážných porodních komplikacích jí problém nedělalo.

1 9
možnosti

Jj, velké ego neznamená nutně velký rozum.

1 3
možnosti

Téměř se vším souhlasím - kromě jedné věci. Nesouhlasím s částí článku, který se týká tištění "nekrytých" peněz. Nejde totiž rozlišit, jestli tisknu "kryté", nebo "nekryté" peníze. Peníze jsou prostředek směny. Pro ekonomiku je důležité, kolik těch peněz v oběhu je a jak rychle se "točí". Pokud vytisknu bilion korun ale neutratím ho, tak se v ekonomice nic nestane. Stejně tak důležité je, jak rychle se peníze v ekonomice otáčí - pokud lidé přestanou utrácet a raději peníze mají v peněžence, pak je výsledkem pokles poptávky => pokles spotřeby => pokles výroby => růst nezaměstnanosti. Podle mého názoru v současné krizi došlo především ke změně "rychlosti oběhu" peněz - proto centrální banky mohou tisknout miliardy Eur a dolarů a přesto nedochází k inflaci a ekonomika v lepším případě stagnuje. V současnosti tedy centrální banky natiskly peníze - jakmile se v ekonomice zlepší "důvěra", lze očekávat opět zvýšení rychlosti oběhu peněz a tím pádem i růst ekonomiky.

Ještě zjednodušený příklad pro představu role peněz v ekonomice:

Představte si 100 filatelistů, kteří si mění známky - za to, že někomu dám známku mi oplatí nějakou službou, výrobkem, potravinou atd. Když bude mezi filatelisty obíhat 1 známka, tak většina z nich bude "nezaměstnaná" - nebudou nabízet žádnou službu/zboží, protože nabídku dostane pouze jeden z nich. Jedině zvýšením počtu známek docílíme toho, že se zvýší množství uskutečněných výměn známek za zboží/služby. Množství známek ke směně by tedy mělo odpovídat počtu filatelistů a množství služeb/zboží, které jsou schopni nabízet - stejné je to v ekonomice - množství peněz v oběhu by mělo odpovídat výrobním kapacitám a množství lidí, které lze zaměstnat - nevyužité kapacity/vysoká nezaměstnanost značí nedostatek peněz v oběhu.

2 0
možnosti

No, úvaha je to sice promyšlená, ale úplně špatně. Vycházíte ze stejně špatné logiky jako ten, co logicky dokazoval, že zajíc nikdy nedohoní želvu, která dostala náskok. Protože když budete mít v oběhu jednu známku, bude velmi cenná a objem výrobků či služeb, které za ni můžete dostat bude velký. Ovšem pokud známek bude 100, 1000, 10 000, budou pomalu ztrácet svou hodnotu a postupně si za jednu známku takhle koupíte stále menší objem služeb a zboží. Takže pro koupi stejného balíku budete potřebovat stále více známek. A tomu se říká inflace.

3 0
možnosti

Tak toto je fakttěžký. Člověk by chtěl našetřit pár korun aspoň na studia pro děti a inflace tyúspory zbaští. Valuty jsou stejně nejisté jako koruna. To, že dolar se drží navýsluní jenom na bodácích marines kteří nutí všechny státy obchodovat ropu v zelenýchpapírkách cvrlikají vrabci na střeše. Jak to dopadne s Eurem, jestli siklekne Španělsko, Itálie či dokonce Francie nikdo ani netuší. Co dělat? Kupovatakcie pro neznalého je jistější ztráta než ruleta, dát to do fondu je ještěhorší, ten se vykrade či vytuneluje s pravděpodobností připomínajícíjistotu a i pokud ne tak jej stát donutí nakoupit dluhopisy a ty potom odepíšejako v Řecku. Koupit nemovitost v době, kdy se k moci derou levičáci,kteří nepokrytě volají po majetkových daních je blbost. Zlato spadlo na 1300dolarů za unci, a jaký bude jeho další vývoj nikdo neví. Já vím, že stát byřekl „Prochlastejte to a pomůžete ekonomice spotřební daní“, ale v mém věkumi ani ta kořalka už nějak nechutná nehledě na to, že mám rád svá játra. Tak to mne fakt nic nenapadá jak přenést tyúspory na dvacet let dopředu, aby mi je stát či bankéř neukradli čineznehodnotili. To je tím, že dneska se „peníze“ říká potištěnému papíru zcelabez jakékoli hodnoty a vláda nás to nutí brát jako protihodnotu za zboží aslužby. FUJ

3 0
možnosti

Normální děti si na studiích poradí, třeba tím, že na rok přeruší, vydělají peníze a půjdou studovat dál. Pokud ne, tak jim studium nepomůže, stejně skončí na pracáku. A o dolaru mluvíte, spořte v dolarech!

0 0
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 43,06
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články