A není ten prezident nakonec celkem jedno?

1. 02. 2023 16:44:44
Tak co, už jste se otřepali z prezidentských voleb? Sotva hledat někoho, kdo vysloveně slavil. Drtivá většina lidí se dělila na ty víc naštvané a na ty míň naštvané. Ať ti i ti, většina volby intenzívně prožívala.

Míněno většina těch, kteří prezidenta vnímají jako symbol. Jako životně důležitého kladeče věnců. Ovšem mohu vás ubezpečit, že těm, kteří naše životy skutečně ovlivňují, skutečným šedým eminencím, jsou tanečky kolem kladení věnců úplně putna. Aneb kde jsou ty doby, kdy volby spolehlivě zamávaly například kurzem české koruny coby nejcitlivějším barometrem ekonomické nálady v zemi?

To je už hodně let nazpátek. Bývaly časy – ještě na počátku milénia to platilo – kdy například vítězství pravicových stran v parlamentních volbách katapultovalo kurz koruny k silnějším hodnotám, zatímco vítězství levicových stran vedlo k pravému opaku. Dneska se kvůli nějakým volbám kurz nehne ani o halíř. Tedy devizový kurz. Ten sázkařský naopak.

Prezidentské volby sice z pohledu celé ekonomiky mají menší význam než ty parlamentní, přesto je z nějakého pro mě záhadného důvodu veřejnost prožívá mnohem emotivněji. Z pohledu ekonomiky, z pohledu geopolitiky, z pohledu právního prostředí, prostě z pohledu života jednotlivce, jsou však zcela nevýznamné, až na ten symbol.

Přitom v realitě by volby mohly mít – byť velmi zprostředkovaně – třeba na českou korunu i na celou ekonomiku poměrně značný vliv. Za mne totiž tou nejsilnější prezidentskou pravomocí je jmenování bankovní rady České národní banky:

Na členech bankovní rady České národní banky závisí, zda budou, nebudou uplatňovány intervence na podporu kurzu české koruny, nebo naopak proti kurzu koruny. Na bankovní radě také závisí nastavení výše úrokových sazeb, které ovlivňují každý vklad a každý úvěr v zemi. Na bankovní radě záleží, nakolik rychle poroste takzvaná peněžní zásoba, a tedy jak vysoký bude tlak na inflaci z titulu tohoto uvolňování peněz do oběhu.

Na bankovní radě závisí i značná část splnění, či naopak nesplnění Maastrichtských kritérií pro přijetí eura. Byť přijetí eura samo je primárně politickým rozhodnutím vlády, na bankovní radě České národní banky do značné míry závisí to, zda budou splněny podmínky pro toto přijetí. Bankovní rada tedy do značné míry může rozhodnout o tom, zda euro bude, nebo nebude přijato.

A to zase zprostředkovaně ovlivňuje prezident.

Teoreticky by tady tedy důvody pro jistou nervozitu kolem osoby prezidenta byly. Realita je však taková, že celé české ekonomice jsou české prezidentské volby úplně putna. A to proto, že na obzoru už hafo let není žádná osobnost, která by měla skutečný názor kupříkladu na přijetí eura nebo na setrvání v Evropské unii a nebyla veřejným mínění tvárná jak hodně jetá žvýkačka, která se dá připlácnout na víko od kanálu.

A kdyby taková osobnost nějakým nedopatřením na obzoru byla, veřejná nevole by ji smetla jak tsunami pohozenu plechovku od coca-coly. Tak jako smetla přednedávnem britskou premiérku Liz Trussovou, první výraznou osobnost od dob Margaret Thatcherové. Veřejnost totiž toho času nechce slyšet, že už jsme jako Evropa v agónii. Veřejnost si ještě pořád chce plácat po ramenou, že tentokrát ten socáč už fakt, ale fakt už dáme.

Autor: Markéta Šichtařová | středa 1.2.2023 16:44 | karma článku: 44.94 | přečteno: 6760x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 10146 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.08 | Přečteno: 11859 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Hospodářský růst jde do kopru

Jako spíš „optimistická“ zpráva bylo tiskovými agenturami prezentováno oznámení, že Škoda Auto začne v Indii vyrábět malé sportovně-užitkové vozidlo SUV s délkou do čtyř metrů,

1.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.08 | Přečteno: 7687 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Držím pěsti zemědělcům

Taky jste slyšeli tu řečnickou otázku, o co prý vlastně zemědělcům jde, když zisky mají pořád dobré?

19.2.2024 v 13:15 | Karma článku: 47.74 | Přečteno: 11829 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 351 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 40.31 | Přečteno: 4035 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.72 | Přečteno: 10146 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
VIP
Počet článků 679 Celková karma 46.30 Průměrná čtenost 20332

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...