Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A jak politici ochránili svůj majetek před inflací?

Karma. (Hinduistický koncept příčiny a následku.) Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. (Česká lidová moudrost.) Každá příčina má svůj následek. (Univerzální filozofický princip kauzality.) Zákon akce a reakce. (Fyzika.)

Co lidstvo lidstvem jest, co se lidská rasa oddělila od ostatních primátů, pochopení principu příčiny a následku provází lidské vědění. Až do…

…až do dnešních dnů, zdá se. Degradovala společnost? Zhloupla? Anebo snad po celé věky trvala diskrepance mezi věděním vědoucích a jednáním vůdců smečky? Ať tak či onak, kdykoliv se pokusíme popřít, že příčina má svůj následek, kdykoliv se pokusíme zatloukat, vymluvit se z toho, zamluvit to, očurat to, vždycky nás důsledek dožene s ještě větší údernou silou. Tak jako dnes.

Inflace dál přitápí pod kotlem. Spotřebitelské ceny se v dubnu 2022 meziměsíčně zvýšily o 1,8 %. Není to tak dlouho, co tak výrazně ceny nerostly ani v meziročním srovnání. Doba se ale změnila.  Meziroční tempo inflace za duben už dosahuje 14,2 % a tím se dostává na nejvyšší úroveň od prosince 1993. A myslím, že již můžeme s pravděpodobností blížící se jistotě prohlásit, že přeleze přes 15 procent. Hlasy mnohých podnikatelů z průmyslu, že inflace dosáhne dvaceti procent, tak začínají mít velkou váhu.

Inflace není ničím jiným než důsledkem. Důsledkem toho, že v oběhu je příliš mnoho peněz, za které dá koupit příliš málo zboží a služeb. Ty peníze se do oběhu nedostaly náhodně. Nenapršely s přívalovým deštěm, nenarostly na louce, neurodily se na poli, nezanesla je k nám mezikontinentální balistická raketa. Ty peníze jsme si vytiskli.

Vytiskla je Babišova vláda, která chtěla řídit stát jako firmu, na dluh odvrátit recesi, na dluh si koupit popularitu. Vytiskla je centrální banka, která peníze zlevňovala, až je tak nějak zlevnila. Teď jsou peníze levné. Jsou o 14,2 % levnější než před rokem. Vytiskly je vlády a centrální banky celého „rozvinutého“ světa, které od roku 2007 soustavně popíraly princip příčiny a následku, toužily na dluh odvrátit recesi, toužily koupit si na dluh popularitu, vyměnit vědění za víru, vyměnit fakta za ezoteriku, zadupat do země a zesměšnit všechny, kdo varovali, že vzdorování zákonům Vesmíru se nám vrátí s ještě větší údernou silou.

Oddálení recese jsme si koupili na dva roky. Oddálení inflace jsme si nekoupili. Ty, kdo od roku 2008 tvrdili, že tenhle sociální, sociologický, socialistický experiment skončí fiaskem a krizí, která se bude kvalitativně a strukturálně zcela vymykat „normálním cyklickým“ krizím, jsme označili za dezinformátory a manipulátory tak trochu podle šablony „republiku si od imperialistů rozvracet nenecháme“.

Mezi námi, řečeným dezinformátorům a manipulátorům to bylo tak trochu u zadku, protože vědomi si zákonů fyziky včas nakoupili pozemky, budovy i zlato a investovali do anticyklických odvětví, takže dneska jsou pořád na svém. Zákony fyziky a vesmíru je tak nějak podržely.

Dnes, v dubnu 2022, mě kontaktuje od boku zhruba třikrát (!) víc lidí, kteří chtějí nakoupit zlato či jinak ochránit majetek, než v dubnu 2021 – a prakticky všichni z nich používají stejnou slovní formulaci: „Když vidím, co se dneska s penězi děje, tak…“ Ano, tito lidé již vidí. Vědí. Rozumí, že peněz je víc než hodnot. Že má-li se víc peněz rozpočítat mezi méně hodnot, výsledkem musí být vyšší cena. Matematická zákonitost. Staří (ještě) dobří ekonomové ji vyjádřili jednoduchou rovnicí, kterou nazvali kvantitativní teorie peněz. Ano, ano. V jednoduchosti bývá síla a pravda.

Politici, kteří se derou o trafiky a funkce a posty v centrální bance a posty ve vládě a kteří vědí kulový o zákonech fyziky a vesmíru, vám budou v mnoha cize znějících slovech vykládat cosi o opatřeních směřujících k měnověpolitickému cíli a monitorování inflačních tlaků a přehodnocování hospodářskopolitických rozhodnutích v souvislosti s vývojem aktuálních rizik a blá blá blá. Nenechte se opít rohlíkem. Než jim skočíte na lep, nejprve se ptejte, jak proti inflaci svůj majetek zajistili oni. 

Autor: Markéta Šichtařová | středa 11.5.2022 8:00 | karma článku: 47,28 | přečteno: 18124x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

23.4.2024 v 9:39 | Karma: 41,68 | Přečteno: 2141x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Digitální měna centrálních bank se stala realitou

V poslední době se vyrojila řada více či méně přesných či zmatených zpráv o tom, jak digitální měny centrálních bank (CBDC) začínají být uplatňovány na mezinárodním poli. To chci uvést na pravou míru.

18.4.2024 v 9:56 | Karma: 35,19 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Cesta do pekla aneb zvažuje se nová daň

Nepřestává mě fascinovat, s jakým nadšením lidé volají po nových daních, aniž by si uvědomili, že napříště mohou být na řadě. Okřídlené „nesuď a nebudeš souzen“ bych parafrázovala jako „nevolej po vyšších daních a nebudeš zdaněn.“

14.4.2024 v 15:04 | Karma: 38,54 | Přečteno: 2637x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Z tohoto důvodu energie zůstanou drahé

Symbolem zeleného tažení Evropy je koncept emisních povolenek. Nebo jinak řečeno: Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem EU pro pokus o snížení emisí skleníkových plynů.

6.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,36 | Přečteno: 2276x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma: 45,19 | Přečteno: 5362x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,50
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články