Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politici vědí, jak pomoci. Ubližují vědomě.

Jsem daleká toho nekriticky adorovat ukrajinské politické vedení. Pravda je taková, že ukrajinský politický systém byl už před válkou odporný.

Oligarchové, obrovská korupce, pošlapávání lidských práv, drancování veřejných zdrojů, opovrhování osobní svobodou. Byť na začátku roku 2022 se Ukrajina stala obětí ještě řádově

mnohem odpornějšího ruského politického zločinu, nikterak to nezmenšuje fakt, že už před válkou nesvobodný ukrajinský režim vyhnal do naší země tisíce Ukrajinců nejen za prací, ale i za svobodnějším životem. Ale jakkoliv mohu na ukrajinský režim nasazovat, jedno mu musím nechat: Náramně dobře ví, jak by se zemi dalo pomoci. Jenom to nedělal, dokud k tomu nebyl okolnostmi donucen.

Teprve až v březnu 2022 náhle ukrajinský parlament schválil za podpory prezidenta Volodymyra Zelenského opatření, která mají pomoci tamním podnikům během války s Ruskem. Tato opatření krom jiného zahrnují i snížení daní na jednotnou sazbu dvě procenta pro všechny podniky s obratem nižším než deset miliard hřiven, což odpovídá asi 7,6 miliardy Kč. Sami si odpovězte, kolik podniků u nás má obrat do 7,6 miliard korun. Odpověď: Téměř všechny.

Tato dvouprocentní daň nahrazuje předešlou 20procentní daň z přidané hodnoty a 18procentní dani ze zisku. Přitom už dříve podle některých médií prezident Zelenský uvedl, že placení této nové rovné daně bude dobrovolné. Prý: "Pokud můžete, zaplaťte. Těm malým podnikům, které nemohou, však vláda nebude klást žádné otázky.“ De facto se tak jedná o odpuštění daní.

Ano, ukrajinský systém tváří v tvář smrtelnému nebezpečí věděl, jak zachovat podniky při životě. Byť sám nebyl ani omylem žádným výkvětem poctivosti či ekonomické prosperity, když šlo do tuhého, udělal tu jedinou rozumnou a správnou věc, kterou dělat mohl: Nechal lidi ekonomicky přežít tím, že jim odpustil daně.

Ví to skoro každý politik na světě, byť se současně taky skoro vždy tváří, že to neví: Daně jsou zlo. Daně jsou krádež, na kterou si stát udělal monopol. Nelze vytvořit víc tím, že vezmeme jedněm a dáme druhým, a část toho vycintáme po cestě. Nelze vytvořit dílo a prosperitu tím, že vezmeme takovým, kteří umí tvořit a vydělávat, a dáme těm, kteří neumí. Ale dokud není nejhůř, dokud jen maličko lidé přežívají, politici to nepřiznají a budou tvrdit, že čím víc budou lidi dusit daněmi a zákazy a příkazy, tím větší bude prý naše prosperita.

A tvrdí to s nehoráznou asertivitou a smějí se vám přitom do tváře. Šéfka Evropské centrální banky prohlásila, že prý břímě vyšších cen energií by měly nést vlády. To asi jako že by za dražší energie měl platit namísto lidí. Asi že by lidem měli dávat dotace. Nebo kýho výra. Což je ovšem sprostota nejtvrdšího kalibru, která dělá z lidí hlupáčky. Vždyť nic jako „břímě nesené vládou“ neexistuje, existovat nemůže, protože jakékoliv břímě, které „nese“ vláda, v realitě nesou daňoví poplatníci, které vláda nejprve obere o peníze, aby jim z nich následně mohla trochu vrátit na dotacích. Ale jen trochu – protože zbytek vyplácala na placení těch berních úředníků, kteří zázračnou operaci sebrání a zase vrácení části peněz zrealizovali. Daňový poplatník si nakrmil svého úředníka, který mu milostivě vrátil na energie část peněz z těch, které mu předtím sebral. Ale břemeno drahých energií přeci nese vláda, ne daňový poplatník, to dá rozum a to každý přeci vidí, protože vláda rozdává dotace!

Ministr financí Zbyněk Stanjura chce škrtnout všechny daňové výjimky, které se prý „státu nevyplatí“. (Já myslela, že stát je tu pro lidi a myslí především na to, aby se lidem všechny kroky státu vyplatily; ale teď mi pan Stanjura vysvětlil, že on si to myslí obráceně, že lidé jsou tu pro stát a konání lidí se musí vyplatit státu). Prý má zmizet daňové zvýhodnění investičních fondů, které jsou dnes daněny 5 procenty, a měla by jim být napařena daň devatenáct procent. Investiční fondy fungují ovšem na principech, kdy by taková daňová změna prakticky znamenala konec jejich podnikání v Česku. Pápá, investiční fondy.

Takže ještě jednou: Politici povětšinou, nemají-li IQ tykve, musí vědět a vědí, že ubližují. Protože když dojde na dřeň, moc dobře chápou, co musí udělat. Koneckonců už když začal covid, řešilo se u nás odpuštění nebo snížení daní. Oni prostě jenom nechtějí. Už si to připusťte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Šichtařová | středa 23.3.2022 8:00 | karma článku: 48,32 | přečteno: 30721x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

(Ne)vystoupení z EU

Výročí 20 let našeho vstupu do EU je dobrou příležitostí k sebereflexi. Dobrou příležitostí k tomu, abychom si položili otázku, zda je pro nás členství v EU výhodné, či nevýhodné.

8.5.2024 v 14:34 | Karma: 42,51 | Přečteno: 2384x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

20 let komunitního soužití

Prvního května to bude právě 20 let, co jsem si vzala PePu. PePa byl syn našich sousedů, takže jsme spolu vyrůstali a znali se od dětství.

30.4.2024 v 7:46 | Karma: 46,25 | Přečteno: 7950x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Vláda se rozhodla akcionáře ČEZu trestat za vlastní neschopnost

Zabavování vydělaných peněz lidem je označováno všelijak: Většinou tak, aby označení zamaskovalo pravý stav věci. Válečná daň. Daň z nadměrných zisků.

27.4.2024 v 16:44 | Karma: 44,00 | Přečteno: 5494x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

23.4.2024 v 9:39 | Karma: 45,01 | Přečteno: 5073x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Digitální měna centrálních bank se stala realitou

V poslední době se vyrojila řada více či méně přesných či zmatených zpráv o tom, jak digitální měny centrálních bank (CBDC) začínají být uplatňovány na mezinárodním poli. To chci uvést na pravou míru.

18.4.2024 v 9:56 | Karma: 36,51 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 688
  • Celková karma 43,29
  • Průměrná čtenost 20096x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články