Kdy přijde znárodňování k nám?

21. 06. 2019 8:00:00
Čím dál víc vidím, že jsem tvorem devadesátých let: Zatímco třeba lidi z přelomu šedesátých a sedmdesátých let ovlivnila válka ve Vietnamu, a proto se přidali k Hippies.

Mě zase ovlivnil pád železné opony a ekonomická transformace.

To kvůli ní jsem začala studovat ekonomii. Tržní uvažování mám zažrané pod kůží. V jednu chvíli se už zdálo, že svobodu a trh nelze zastavit. Byl to krutý omyl. Svoboda i trh už narazily. Tedy aspoň v Německu a dalších západoevropských zemích to tak vypadá. Jenomže Německo udává směr celé EU. Tedy i nám.

Aniž by to některý z našich současných politiků hlasitě odsoudil, můžeme v Německu v přímém přenosu pozorovat příchod levicové katastrofy. Nejprve se začaly odhalovat sochy Karla Marxe, jako by bylo za co si téhle veskrze odpudivé persony vážit. A teď zase Němci přišli s tím, že začnou lidem vyvlastňovat jejich byty a domy.

Třicet let po pádu východoevropského socialismu jsou vlastnická práva znovu pošlapávána a my mlčíme podobně, jako když přicházel k moci Hitler. Snad v naději jako tehdy, že se nás to netýká. Tehdy ale bylo Německo od nás dost politicky „odděleno“, a přece se nás to týkalo zatraceně. Dneska jsme propojeni Evropskou unií a mnozí volají po ještě mnohem větší integraci.

Vývoj nabral na obrátkách, když v dubnu protestovaly tisíce Němců proti soukromým majitelům bytů a požadovaly kvůli vysokému nájemnému jejich vyvlastnění. Opravdu těch lidí nebylo málo. Dosud prý aktivisté už posbírali 80 tisíc podpisů a chtějí o vyvlastnění referendum. Neboli zase chce chudší většina okrást menšinu.

Aktivisté jsou přitom neskutečně neinformovaní a popletení. Odkazují se na to, že ceny nájmů v Německu prudce rostou. V tom mají pravdu. Podle agentury Bloomberg vzrostlo nájemné od roku 2008 v Mnichově o 61 % a Berlíně dokonce o 104 %. Jejich pomatenost ovšem spočívá v převrácení příčiny a následku.

Nájmy rostou ze dvou důvodů: Zaprvé centrální banka (v době růstu ekonomiky!) nepochopitelně ekonomiku „podporuje“ nulovými až zápornými úrokovými sazbami, což musí vést ke skupování bytů na hypotéky a zdražování bydlení. Zadruhé příval imigrantů není pokryt odpovídajícím stavěním obydlí pro ně, což musí vést k převisu poptávky nad nabídkou a zdražování bydlení. Neboli není to kapitalismus, co selhalo – jeho zákony fungují neomylně. Je to socialistické inženýrství – nesmyslné úroky a nesmyslná imigrace - co bydlení zdražilo. A popletení aktivisté si zjevně vážně myslí, že čím víc inženýrství, tím víc „opraví“ to, co to dosavadní pokonilo.

Když se už moc velká část ulice bouří, věc (občas) začnou řešit i vrcholní politici. Kancléřka Angela Merkelová tento týden pronesla větu, která aspiruje na to vstoupit jednou (v normálnější době) do učebnic ekonomie: „Potřebujeme soukromé investory, kteří ctí i celospolečenského ducha. Nejsem si jista, zda tomu tak v minulosti skutečně vždy bylo, z některých developerských staveb nadšená nejsem.“

Aha. Takže kolektivismus. Takže to, co jsme před třiceti lety vyhnali.

Wikipedie říká, že začátkem sedmdesátých let vstoupila Merkelová do východoněmeckého Svazu svobodné mládeže (Freie Deutsche Jugend, FDJ), který byl pod kontrolou vládnoucí Sjednocené socialistické strany Německa (SED), vyznávající komunistickou ideologii. Tím se to jaksi vysvětluje. Nejspíš jednou svazačka, navždy svazačka. Paní kancléřko: Investoři neinvestují kvůli duchu, už vůbec ne kolektivnímu, ale kvůli zisku. Když jim vezmete motivaci ziskem, už to bude socialismus, neboli přestane to fungovat.

Vskutku nevím, jak chce člověk, který nikdy nepodnikal, radit lidem, kteří podnikají. Za růst nájmů, obecně růst cen nemovitostí v Německu a vlastně v celé EU mohou centrální banky - nikoli trh. Mohou za to socialisté podobní paní kancléřce, kteří najmenovali do vedení ECB své kamarády hrající si na rádoby-ekonomy místo racionálních ekonomů. Racionální ekonom by nikdy nedovolil, aby byla hlavní úroková sazba eurozóny záporná, natož v době, kdy ekonomika roste. Nikdy by nepřipustil takovou nemravnost, aby při záporných úrokových sazbách věřitel platil dlužníkovi za to, že mu „smí“ půjčit!

Evropští socialisté vytlačili tržní principy ze hry. Záporná úroková sazba není slučitelná s kapitalismem. Možná je jen nerozumným chováním centrální banky, která napumpovala neskutečné množství peněz do ekonomiky ve vidině, že tím odvrátí všechny recese světa. Skutečný ekonom ale ví, že to nelze, že to vybublá jinde. Kde? Třeba ve vysokých nájmech. Tyhle peníze se totiž nevypařily. Odtekly do trhu nemovitostí a vytvořily na něm nehoráznou bublinu, kvůli které teď davy demonstrují a chtějí vyvlastňovat.

Situace začala být alarmující, když berlínská radnice vedená koalicí sociální demokracie, Levice a Zelených přišla s myšlenkou zastropovat na pět let nájemné. Už tahle zběsilá myšlenka ukazuje, jak jsou na radnici ekonomicky nevzdělaní. A já kdysi vážně věřila, že něco takového už nikdy nikdo nevymyslí. Stačilo si projít českým socialismem, abychom věděli, že nižší než tržní ceny automaticky vytváří nedostatek a černý trh.

V Berlíně přijde ke slovu šmelina. Někteří si to už uvědomují. Agentura Bloomberg tudíž píše, že „za neoprávněné zvýšení nájemného bude hrozit pokuta až půl milionu eur“. To celkem rychle Berlíňané zapomněli, jak utíkali přes zeď tam, kde ceny regulované nebyly.

Kdo a proč by stavěl byty, které budou za regulované a tedy za nízké nájemné? Motivace stavět se vytratí. Neboli taková regulace věc jen zhorší. Řešení? Jediné: Německo potřebuje skončit všechnu regulaci výstavby, přestat ubytovávat imigranty, zvýšit na dlouhodobý normál úrokové sazby. Udělat přesný opak toho, co dělá.

Zastropování nájmů je už jen krůček od oblíbené levicové myšlenky, že bydlení je prý právo. A že pokud má každý právo bydlet, pak kdo má velký byt, musí k sobě někoho nastěhovat. I my měli zkušenost s „nadměrnými metry“. V jednom bytě „přece“ v socialismu nemohou bydlet jen dva lidé, když jiní chtějí také bydlet! Každý má dnes přece v liberální demokracii „právo“ na všechno. I muž má v genderově rovné společnosti právo rodit děti jako žena. Tohle je začátek nové doktríny a majitelé bytů ponesou cejch kulaka.

Zdá se vám to přitažené za vlasy? A zpráva, že v Berlíně vyvlastnili první dům kvůli tomu, že ho majitel nerekonstruoval, se vám nezdá za vlasy přitažená? Město chátrající dům opraví a peníze následně bude chtít po majiteli. Pokud by nezaplatil, o dům přijde a nebydlící se dostanou k bydlení. „Progresivní levici“ se to zdá logické. Mně se z toho obrací žaludek.

ECHO24 píše snad ještě absurdnější zprávu: "Majitelé nemovitostí musejí nyní mimo jiné vyplňovat žádosti, pokud chtějí nechat své byty prázdné na dobu delší než tři měsíce." No je fakt, že se socialismem si Německo zahrává už nějaký čas, ale že bytová krize kvůli tomu nabobtná až tak rychle, jsem taky nečekala. (Tržní zákony evidentně fungují zcela bezchybně, když růst cen vyvolaly tak rychle.) Příště bude následovat: „Soudruhu, zdá se nám, že si málo sečeš trávu a nám se tu šíří pýr. Budeme ti muset podle zákona znárodnit zahradu, protože se o ni nestaráš...“

Šíří se to jako lavina. Podobné nápady už zaznívají i od našich Pirátů. Smutné: Německo bylo v posledních sedmdesáti letech ekonomickým vzorem mnohých vlád. Z válkou zničené země vydupali blahobyt. A příliš mnoho blahobytu vedlo k jakési dekadenci celé společnosti. Jako by jim jedna zkušenost se socialismem nestačila. Už jen čekám, kdy se vrátí k Trabantu, který ovšem bude v rámci „pokroku“ elektrický a v rámci socialismu na čekací list. Nebo snad na čekačku nebyl...? Kdo ví? Dnešní liberální levice už zpochybňuje i historii, tak bůhví, jak to vlastně bylo...?

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 21.6.2019 8:00 | karma článku: 48.77 | přečteno: 26307x

Další články blogera

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10164 | Diskuse

Markéta Šichtařová

A je to tu znovu, banky mají problémy

Akciové indexy se drží na dohled rekordních maxim. Což je synonymem pro fakt, že investoři mají nasazeny růžové brýle. Je tu totiž hned několik zdrojů rizik.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.09 | Přečteno: 11861 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Hospodářský růst jde do kopru

Jako spíš „optimistická“ zpráva bylo tiskovými agenturami prezentováno oznámení, že Škoda Auto začne v Indii vyrábět malé sportovně-užitkové vozidlo SUV s délkou do čtyř metrů,

1.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 46.08 | Přečteno: 7688 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Držím pěsti zemědělcům

Taky jste slyšeli tu řečnickou otázku, o co prý vlastně zemědělcům jde, když zisky mají pořád dobré?

19.2.2024 v 13:15 | Karma článku: 47.74 | Přečteno: 11830 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 362 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 41.76 | Přečteno: 4911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10163 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
VIP
Počet článků 679 Celková karma 46.30 Průměrná čtenost 20332

Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...